# #

26 Οκτ 2011

Μεγαλύτερο του 65% κούρεμα θέλει το ΔΝΤ



Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ένα haircut της τάξης του 60% στη συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου στα ελληνικά ομόλογα, δεν θα είναι αρκετό, καθώς και ότι είναι απαραίτητο ένα μεγαλύτερο haircut, ως μέρος της νέας διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.
 Όπως τονίζει το Dow Jones Newswires, ο αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι «το ΔΝΤ εκτιμά πως ένα haircut 60% δεν είναι αρκετό, θέλουν περισσότερο. Θα πρέπει να είναι 65% ή και μεγαλύτερο».
 Δεν απέκλεισε μάλιστα και ένα haircut της τάξης του 70%-75% στην αξία της συμμετοχής των ιδιωτικών επενδυτών στο ελληνικό χρέος.
Νέα πρόταση από τις τράπεζες
Οι τράπεζες προώθησαν μια νέα πρόταση για την Ελλάδα στις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης χθες το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να διασπάσει το αδιέξοδο σχετικά με το πόσο βαθιές θα πρέπει να είναι οι απώλειες για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, δήλωσε αξιωματούχος τράπεζας που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Η πηγή, η οποία δεν ...
έδωσε πληροφορίες για τις παραμέτρους της πρότασης, δήλωσε πως οι τράπεζες αναμένουν αντίδραση από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και την Ελλάδα. Η πρόταση τοποθετήθηκε επί τάπητος από τους εκπροσώπους του IIF, ο επικεφαλής του οποίου, Charles Dallara, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις εδώ και δύο περίπου εβδομάδες.
Η πηγή δήλωσε ότι η πρόταση περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο discount rate από το 9% που αποφασίστηκε στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα. Η αύξηση, η οποία αποτυπώνει την επιδείνωση των τιμών των ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, θα μειώσει την επίδραση από οποιαδήποτε μείωση στην καθαρή παρούσα αξία (NPV). Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έκανε λόγο για μείωση στο NPV κατά 21%.
Το IIF επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία, είναι εθελοντική, ενώ αυτό θα είναι αδύνατο, εάν η μείωση στην αξία της συμμετοχής των ιδιωτών στα ελληνικά ομόλογα, που προκύψει από οποιαδήποτε ανταλλαγή ομολόγων, υπερβεί το 40%. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναζητούν ένα haircut της τάξης του 40%-50%.
“Πολιτική” η σημερινή απόφαση
Οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι απίθανο να παράσχουν αναλυτικά στοιχεία για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων που θα αποφασίσουν κατά την σημερινή Σύνοδο, καθώς αυτές οι λεπτομέρειες θα επεξεργαστούν σε συνεδριάσεις που θα γίνουν αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Olivier Bailly, όπως μεταδίδει το Reuters. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πολιτικοί. Χρειάζεται να πάρουν πολιτικές αποφάσεις. Αυτό που αναμένεται από αυτούς σήμερα το βράδυ είναι αυτό ακριβώς. Υπήρξαν τεχνικές διεργασίες πριν τη σύνοδο και πιθανότατα θα υπάρξουν και μετά τη σύνοδο», δήλωσε ο κ. Bailly.  «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι εδώ για να δώσει λεπτομέρειες για όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές τεχνικότητες και όλα αυτά», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Bailly, η συμφωνία που θα επιτύχουν οι ηγέτες της ευρωζώνης την Τετάρτη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη, δίνοντας το πολιτικό μήνυμα με όσο το δυνατόν περισσότερη λεπτομέρεια ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους ώστε να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του EFSF, το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης για την Ελλάδα..  Ο κ. Bailly, πάντως, δεν διευκρίνισε πόσο θα είναι το ύψος της συνεισφοράς που θα ζητηθεί από τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.