# #

5 Ιουν 2011

Αφροδισιακά φαγητά. . . .



«Είσαι ό,τι τρως», λέει το γνωστό γνωμικό. Πράγμα που αφορά τα πάντα, από τα κιλά μας μέχρι τις ερωτικές επιδόσεις μας. Στο πέρασμα των αιώνων, πολλά φαγητά απέκτησαν τη φήμη ότι κάνουν πιο εφικτό -και πολύ πιο ευχάριστο- το σεξ. Η τροφή και η σεξουαλικότητα συνδέθηκαν στενά και με πολλούς τρόπους, μέσω της ιστορίας, της μυθολογίας, ή της λαϊκής παράδοσης. Στην αρχαία Αίγυπτο, για παράδειγμα, το μαρούλι θεωρείτο εξαιρετικό αφροδισιακό και ο καλύτερος...
διαφημιστής του ήταν ο ζωόμορφος θεός του σκότους και του χάους, Σηθ, που φημιζόταν για την ερωτική ορμή του.
Ο ερωτικός συμβολισμός της τροφής ανιχνεύεται σε πολλές θρησκείες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «απαγορευμένο καρπό» που δοκίμασαν οι Πρωτόπλαστοι. Το βιβλικό μήλο έχει αντικατασταθεί στις μέρες μας με το κεράσι: cherry είναι η μετωνυμία της παρθενίας στις αγγλόφωνες χώρες. Τα φρούτα κυρίως, αλλά και κάποια ζαρζαβατικά, χρησιμοποιούνται για να σημάνουν τα γεννητικά όργανα. Από τις πιο γνωστές υποδηλώσεις του φαλλού είναι οι μπανάνες, τα αγγούρια, αλλά και οι μπάμιες (ως χλεύη για τους λεγόμενους μικροτσούτσουνους). Τα πεπόνια και τα καρπούζια υποδηλώνουν, λόγω σχήματος, τα γυναικεία στήθη. Όσο για την χτυπημένη κρέμα, παραπέμπει στην εκσπερμάτωση με την σαντιγί να κρατά τα σημειολογικά σκήπτρα.

Αφήνοντας κατά μέρος τους συμβολισμούς και περνώντας στο ίδιο το φαγητό με τις (θρυλούμενες, ή επιβεβαιωμένες επιστημονικά) αφροδιασιακές ιδιότητές του, θα συναντήσουμε πολλά υλικά και συνταγές από διάφορες εθνικές κουζίνες. Ήθη, έθιμα, αλλά και οι πρώτες ύλες μαγειρικής από κάθε γωνιά του κόσμου, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτισμό γύρω από τις αφροδισιακές γεύσεις. Τα «αμελέτητα», για παράδειγμα, καταναλώνονται σε πολλές χώρες. Όχι μόνο γιατί αποτελούν εκλεκτό μεζέ, αλλά και επειδή πιστεύεται ότι αυξάνουν την ερωτική δραστηριότητα (τύφλα να 'χει το βιάγκρα!).
Γενικά, τα περισσότερα αφροδισιακά φαγητά που βασίζονται σε ζωικά προϊόντα οφείλουν τη φήμη τους στην «αρσενικότητα» ή την επιθετικότητα του ζώου. Για αυτό το λόγο, τα γεννητικά όργανα της αρσενικής τίγρης είναι περιζήτητα σε αρκετές περιοχές της Άπω Ανατολής και της Αφρικής. Για τον ίδιο λόγο, ίσως, ο πληθυσμός αυτών των ζώων μειώνεται δραματικά εξαιτίας της υπογεννητικότητας. Τι γίνεται όμως, με τους χορτοφάγους, καθώς και όσους/όσες απεχθάνονται τέτοιου είδους εξωτικές συνταγές; Η φύση προσφέρει πολλά υλικά που έχουν (ή θρυλείται ότι διαθέτουν) ανάλογα αφροδισιακά συστατικά. Αυτά, όμως, θα τα «σερβίρουμε» στην επόμενη ανάρτηση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.