# #

17 Μαρ 2011

Υπό κατάληψη δεκάδες σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Τρίκαλα, Μαγνησία, κ.α. για τις συγχωνεύσεις - γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί σε κοινό μέτωπο  Οι μαθητές του 5ου Εσπερινού Γυμνασίου προχώρησαν σε κατάληψη για να υπερασπιστούν το σχολείο τους που καταργείται.
   
  Με αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις σχολείων, αλλά και εισβολές στις Περιφερειακές διευθύνσεις απάντησαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς στο νέο σχολικό χάρτη της χώρας που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των σχολικών μονάδων.
  Ήδη υπό κατάληψη τελούν αρκετά σχολεία, ενώ σε πολλά άλλα οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν και άλλες μορφές, όπως αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις διοδίων.
  Οι ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων συντονίζονται για κοινές κινητοποιήσεις. Την ...Παρασκευή 18/3 στις 12.30 ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΔΟΕ καλούν σε δίωρη στάση και σε συγκεντρώσεις στα γραφεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης (Στην Αθήνα στην οδό Τσόχα κοντά στο γήπεδο του παναθηναικού).  Δύο δίωρες στάσεις εργασίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την προσεχή Παρασκευή και η ΔΟΕ.
   
  Ήδη υπό κατάληψη τελούν δεκάδες σχολεία σε Κρήτη, Τρίκαλα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία,  Κυκλάδες,  Πελοπόννησος, Θεσσαλονίκη και Αθήνα κα τις επόμενες μέρες αναμένεται να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις οι αντιδράσεις με λαϊκές συνελεύσεις, αποκλεισμό δρόων, ακόμη και αποκλεισμό διοδίων.
   
  Λουκέτα και αποχές
  Λουκέτο στα σχολεία τους βάζουν οι μαθητές της Κρήτης, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τέσσερα σχολεία τελούν υπό κατάληψη: το δημοτικό σχολείο Καμισιανών στα Χανιά, τα γυμνάσια Τυλίσσου και Τεφελίου στο Ηράκλειο, καθώς και το Λύκειο Μοχού, το οποίο συνενώνεται με το λύκειο Μαλίων, διαδικασία, ωστόσο, προγραμματισμένη, η οποία όμως παίρνει αναστολή εδώ και 6 χρόνια.
  Αποχή των μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες της δημοτικής ενότητας Κολινδρού Κατερίνης αποφάσισαν ο δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού, το συμβούλιο της δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση του Γενικού Λυκείου της συγκεκριμένης περιοχής με αυτό του Αιγινίου.
   
  Υπό κατάληψη βρίσκονται και οι Λυλειακές τάξεις στο Νεοχώρι Κυλλήνης.
  Περίπου 500 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, που φοιτούν σε έξι σχολικές μονάδες του πρώην δήμου Κολινδρού, θα απέχουν από τα σχολεία τους μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.
  Σε πολλές περιοχές της χώρας είχαμε εισβολές στα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από γονείς, ενώ δάσκαλοι καθηγητές έβαλαν σε πολλά σχολεία μαύρες σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον “Καλλικράτη” στα σχολεία.
  Με αποχή από τα μαθήματά τους αντέδρασαν χθες οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου Γόννων, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία το σχολείο τους συγχωνεύεται με εκείνο του Μακρυχωρίου.
  Μάλιστα οι μαθητές προχωρούν αύριο στις 11 το πρωί σε αποκλεισμό των διοδίων Μακρυχωρίου, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
  Την έντονη αντίδραση των κατοίκων στα χωριά Λαγκάδα και Συκιάδα Χίου προκάλεσε η ανακοίνωση της κατάργησης του εξαθέσιου δημοτικού σχολείου που μέχρι και τώρα λειτουργεί από τρεις και τρεις τάξεις στα δύο χωριά. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι κλήθηκαν να συμμετέχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις ενώ για χθες το απόγευμα είχαν προγραμματιστεί λαϊκές συνελεύσεις στα δύο ναυτοχώρια.
   
  Στο λεκανοπέδιο σε αποχή ή σε κατάληψη βρίσκονται τα σχολεία: Γυμνάσιο Κουβαρά, 22ο Γυμνάσιο Αθήνας, 61 ΓΕΛ Αθήνας, 9ο και 12ο Γυμνάσιο Ιλίου, 5ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθήνας, 5ο Εσπερινό ΓΕΛ Αθήνας.
   
  ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

  Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.
  Χτες στη Θεσσαλονίκη, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 1ου και 2ου Γυμνασίου Μενεμένης πραγματοποίησαν κινητοποίηση, αντιδρώντας στη συγχώνευσή τους, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των παιδιών στα σχολεία είναι παιδιά παλιννοστούντων ομογενών και οικονομικών μεταναστών. Στο πόδι βρίσκονται επίσης γονείς και μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Σερρών όπου συγχωνεύονται 15 σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας και 33 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε καταλήψεις έχουν προχωρήσει οι μαθητές του Γυμνασίου Γαζώρου, του Δημοτικού σχολείου της Πρώτης και του Λυκείου Νέου Σκοπού. Στη Νέα Ζίχνη, ο Δήμος πραγματοποιεί λαϊκές συνελεύσεις και ενημερώνει τους κατοίκους για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις. Ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι της Ανθής, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες τους το υπουργείο αποφάσισε να καταργήσει το Δημοτικό σχολείο και να το συγχωνεύσει με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νιγρίτας για να απελευθερωθεί το κτίριο, ώστε να λειτουργήσει ως τμήμα μεταγωγών για τις φυλακές Νιγρίτας!
  ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  Συγκεντρώσεις, με αιχμή το θέμα των συγχωνεύσεων, αύριο στα Τρίκαλα και τη Δευτέρα στην Καρδίτσα
  Πληθαίνουν οι αντιδράσεις και στη Θεσσαλία ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων.
  Χτες το πρωί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και Λυκείου Γόννων Λάρισας, τα οποία τελούν υπό κατάληψη, προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των διοδίων Μακρυχωρίου και στη συνέχεια άνοιξαν τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι Χρ. Μπίκας και Τ. Δημεράς, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Τεμπών.
  Από χτες απέχουν από τα μαθήματά τους οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δολίχης Ελασσόνας, στο οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης μπαίνει λουκέτο.
  Στο Νομό Μαγνησίας, σε καταλήψεις σχολείων προχώρησαν οι μαθητές των Λυκείων Ευξεινούπολης, Πτελεού και Μικροθηβών, ενώ αγωνιστικές κινητοποιήσεις αναμένεται ν' αποφασιστούν σε λαϊκές συνελεύσεις που θα γίνουν στα Κανάλια, τις Γλαφυρές, το Περίβλεπτο κ.α. Και στο Λιοντάρι Καρδίτσας συνεχίζεται η κατάληψη του Γυμνασίου.
  Συγκέντρωση χτες στο Ιλιον
  Συγκέντρωση ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων που σηματοδοτούν το «νέο σχολείο της αγοράς» πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, στην κεντρική πλατεία Ιλίου, με πρωτοβουλία της Γ' Δυτικής ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Δ. Γληνός». Στη συγκέντρωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, του Συντονιστικού Φορέων Ιλίου, του τοπικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, καθώς και ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης Θανάσης Φιλίππου. 
   

  Μαθητές από το Γυµνάσιο Κουβαρά του Δήµου Σαρωνικού κάνουν κατάληψη αντιδρώντας στη συγχώνευση του σχολείου τους

   
  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΗΡΥΞΕ ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.


  ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ:
  Παρασκευή 18/3/11, 12.30 μμ στην Περιφερειακή Δ/νση Αττικής
  (Τσόχα 15 – 17, Αμπελόκηποι)
  2ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 12 – 2 μ.μ. & 2 – 4 μ.μ.


  Ο.Λ.Μ.Ε.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.