# #

19 Μαρ 2011

Κνωσός: Ελιές και αμπελόφυλλα σε πηγάδι της 3ης π.Χ. χιλιετίαΔύο κουκούτσια ελιάς και το αποτύπωμα ενός αμπελόφυλλου πάνω σε ωμή πλίνθο, ταπεινά ευρήματα αλλά με πολύ μεγάλη σημασία αφού εντοπίσθηκαν μέσα σε ένα πηγάδι της 3ης π. Χ. χιλιετίας στην Κνωσό μιλούν με τον τρόπο τους για τον οικισμό αυτής της εποχής και για δύο από τα σημαντικότερα προϊόντα της, την ελιά και την άμπελο. Για τα ευρήματα αυτού του λεγόμενου «ανακτορικού πηγαδιού», βάθους 17, 2 μέτρων αλλά και από ανασκαφές τμήματος του οικισμού της Κνωσού θα μιλήσει την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου ο καθηγητής κ. Gerald Cadogan με θέμα «Η Πρωτομινωική Κνωσός: μερικές νέες σκέψεις» στο σεμινάριο Μινωικής Αρχαιολογικής στην Αρχαιολογική Εταιρεία (ώρα 16.30).


Το πρώτο πηγάδι της Εποχής του Χαλκού που έχει βρεθεί στην Κνωσό είναι αυτό,... στο οποίο υπάρχουν τρεις διακριτές, χρονικά, φάσεις απόθεσης. Από την παλαιότερη προέρχονται μεγάλες πρόχοι (αγγεία) με κτενιστή διακόσμηση. Στη συνέχεια όμως η κύρια απόθεση σε βάθος 10-11 μέτρων ήταν εξαιρετικά πλούσια: οψιανός, υψηλής ποιότητας μελανοστιλβωτές φιάλες και καρποδόχες με στιλβωτή διακόσμηση, γραπτές πρόχοι, πίθοι, κάδοι από άψητο πηλό και ένα μοναδικό όστρακο από πυξίδα (κουτί) με οπές ανάρτησης φτιασμένο από λεπτή γκρίζα κεραμική, η οποία πιθανότατα ήταν εισηγμένη από τη Μεσαρά. Επίσης τα κουκούτσια, το αμπελόφυλλο αλλά και πολλά οστά ζώων.

Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κατασκευή του πηγαδιού, αφού όπως λέει ο κ. Cadogan « Αυτό το πηγάδι προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την Πρωτομινωική κοινότητα της Κνωσού καθώς αποτελεί μία μοναδική κατασκευή, που σχετίζεται με την δραστηριότητα ενός ραβδοσκόπου ή και ενός εξειδικευμένου τεχνίτη στη διάνοιξη πηγαδιώνενώδίνει στοιχεία και γιατην αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής μετά την κατασκευή του». Πολλά στοιχεία υπάρχουν εξάλλου για πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε μέρος ή ολόκληρο τον οικισμό της Κνωσού αυτής της εποχής.

Οι ανασκαφές τέλος στο βόρειο τμήμα του «Βασιλικού Δρόμου» και στις «Πρώιμες Οικίες» βοηθoύν να συμπληρωθεί η εικόνα της εξέλιξης της Κνωσού κατά την 3η π.Χ. χιλιετία. Συγκεκριμένα ο οικισμός αυτής της εποχής είχε αξιοσημείωτη κοινωνική οργάνωση, είχε επεκταθεί προς βορρά και προς νότο, οικοδομήθηκαν σημαντικά κτίρια κάτω από τη Δυτική Αυλή, το βορειοδυτικό άνδηρο, ίσως τμήμα του πρώτου πραγματικά μνημειώδους οικοδομήματος (που μπορεί να ήταν το ανάκτορο) στην Κνωσό, πιθανόν το Υπόγειο και η Κρύπτη ενώάρχισε η κατασκευή των πρώτων δρόμων. «Ο μεγάλος άγνωστος παραμένουν όμως τα νεκροταφεία της Πρωτομινωικής Κνωσού» καταλήγει ο κ. Cadogan.


Πηγή: Μαρία Θέρμου, Εφημερίδα "Το Βήμα"
http://erroso.blogspot.com

1 σχόλιο:

 1. Συγγνώμη για το διαφορετικό θέμα:
  Γενίτσαροι επέδωσαν χθες νέα αντισυνταγματική (με φωτογραφική διάταξη) έξωση στον πολλαπλά δικαιωμένο συνιδρυτή Πανεπ. Πατρών-Ευρ. Ένωσης Ανθρωπολογίας, αντιπρόεδρο στο Παγκ. Συνέδριο Ανθρωπολογίας στο Τόκιο και πρόεδρο στο Πανευρ. Συνέδριο Ανθρωπολογίας στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, Δρα Άρη Πουλιανό από το Ανθρωπολογικό Μουσείο (που έφτιαξε ο ίδιος) και το Σπήλαιο των Αρχανθρώπων (όπου είναι επιστημονικός υπεύθυνος με κρατική εντολή, ελλείψει αξιότερου), για να μην καταγγέλλει με τη συνεχή παρουσία του το φασιστικό κράτος, για τις καταστροφές στα σπήλαια Αλιστράτης-Διρού κ.α, και για την παράνομη άρνηση των γενιτσάρων να επιστρέψουν το ΚΛΕΜΜΕΝΟ από το ΑΠΘ κρανίο τού Αρχανθρώπου, τώρα μάλιστα που η ανθρωπότητα έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ των Αρχανθρώπων, οι οποίοι χάρη σε αυτήν επιβίωσαν σε υπεραντίξοες συνθήκες.
  ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ παντού για το έγκλημα αυτών που “ξεχνούν” ότι σουλτάνος αφάνισε τους γενιτσάρους του το 1826: έτσι οι ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ τοκογλύφοι θα αλληλοφαγωθούν τώρα που τους τελειώνουν τα καύσιμα.
  http://www.aee.gr/hellenic/1st%20month/11/110301/March%202011.htm
  http://www.youtube.com/watch?v=0ghP9iStAxQ
  http://www.youtube.com/watch?v=m-Fe9Prhfgk

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.