# #

18 Φεβ 2011

Τυχαία ανακάλυψη «ελπιδοφόρα κατά των γκρίζων μαλλιών και της φαλάκρας»

Eρευνητές που μελετούσαν τη δράση μιας ορμόνης του στρες ανακάλυψαν «εντελώς κατά τύχη» μια ουσία που εμποδίζει το γκριζάρισμα των μαλλιών και την τριχόπτωση λόγω άγχους.

Η ουσία δοκιμάστηκε πάντως ...μόνο σε ποντίκια, και οι πρώτες μελέτες σε ανθρώπους είναι απίθανο να ξεκινήσουν σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

Επιπλέον, το φάρμακο πιθανότατα δεν είναι αποτελεσματικό στη συνηθέστερη μορφή φαλάκρας, τη λεγόμενη ανδρογενή αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή, η τριχόπτωση πιστεύεται ότι δεν οφείλεται στο άγχος, αλλά σε γενετική προδιάθεση που κάνει τα τριχοθυλάκια ευαίσθητα στα ανδρογόνα όπως η τεστοστερόνη.

Παρόλα αυτά, η νέα ουσία «ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στους ανθρώπους μέσω της ρύθμισης των υποδοχέων των ορμονών του στρες, ειδικά της τριχόπτωσης που σχετίζεται με το χρόνιο στρες και τη γήρανση» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και της αμερικανικής Υπηρεσίας Βετεράνων, μελετούσαν την επίδραση της ορμόνης του στρες CRF (εκλυτικός παράγων κορτικοτροπίνης) στο έντερο.

Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που εκκρίνουν υψηλά επίπεδα CRF ήταν γνωστό ότι χάνουν το τρίχωμα της πλάτης.

Οι ερευνητές χορήγησαν με ένεση στα πειραματόζωα την ουσία αστρεσσίνη-Β, προκειμένου να δουν αν θα εξουδετερώσει τη δράση της ορμόνης CRF στο πεπτικό σύστημα.

Πέντε μέρες μετά την πρώτη ένεση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποια ήταν τα υγιή ποντίκια στην ομάδα ελέγχου και ποια είχαν δεχθεί τις ενέσεις: το τρίχωμα στην πλάτη τους είχε επανέλθει στο φυσιολογικό.

Η αστρεσσίνη-Β «διατηρεί επίσης το χρώμα των τριχών, εμποδίζει τις τρίχες από το να γίνουν γκρίζες» δήλωσε στο AFP ο Μίλιον Μουλουγκέτα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο Δρ Μουλουγκέτα μίλησε και στο Reuters: «Σχεδόν το 100% των ποντικών αποκρίθηκαν [στη θεραπεία]. Το τρίχωμα επανέρχεται πλήρως. Η επίδραση είναι πολύ εντυπωσιακή» είπε.

Επισήμανε ότι υποδοχείς της ορμόνης CRF υπάρχουν και στο ανθρώπινο δέρμα.

Επιπλέον, η αστρεσσίνη-Β επανέφερε περισσότερες τρίχες στα ποντίκια από ότι το φάρμακο μονοξιδίλη, το οποίο κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Rogaine κατά της φαλάκρας.

Ακόμα όμως κι αν αποδειχθεί αποτελεσματική στον άνθρωπο, η αστρεσσίνη έχει το μειονέκτημα ότι, λόγω της δομής της, δεν μπορεί να χορηγηθεί ως χάπι.

Θα μπορούσε πάντως να χορηγείται με ένεση ή στη μορφή ρινικού σπρέι.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.