# #

6 Ιαν 2011

«Ψ-άριστη» διατροφή για την πρόληψη των εγκεφαλικών




  • ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Γυναίκες που τρώνε ψάρι περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.
Οι ερευνητές μελέτησαν γυναίκες... στη Σουηδία και είδαν ότι όσες εξ αυτών περιελάμβαναν πολύ ψάρι στη διατροφή τους είχαν μικρότερο κατά 16% κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε διάστημα 10 ετών σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μάλιστα καλύτερο να επιλέγονται για κατανάλωση ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή η σαρδέλα. Και αυτό διότι τα ω-3 φαίνεται ότι αποτελούν το «κλειδί» στην πρόληψη των εγκεφαλικών. Οπως εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης δρ Σουζάνα Λάρσον, «τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και των συγκεντρώσεων λιπιδίων στο αίμα».
Τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Clinical Νutrition» προέκυψαν έπειτα από μελέτη 34.670 γυναικών ηλικίας 49-83 ετών. Ολες οι συμμετέχουσες δεν έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1997. Κατά τη διάρκεια της 10ετούς παρακολούθησης, 1.680
γυναίκες (ποσοστό 4%) υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τα στοιχεία, οι λάτρεις του ψαριού αντιμετώπιζαν 16% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσες έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Η θετική αυτή επίδραση είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, αντίστοιχη με εκείνη που έχουν οι στατίνες (δημοφιλή φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης) στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό.
Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία που έχουν δείξει τα οφέλη που έχει η κατανάλωση ψαριού στην υγεία των αγγείων. Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μεσήλικοι και ηλικιωμένοι άνδρες που κατανάλωναν ψάρι σε καθημερινή βάση αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παραγόντων που οδηγούν σε καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη.
αλφαβητα

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.