# #

28 Οκτ 2010

Βαστάτε τ' άρματα. Η ΓΣΕΕ οργίζεται...

Θα τρελαθούμε (κι άλλο)! Ο Παναγόπουλος την πέφτει στους εργοδοτοσυνδικαλισταραίους που πήγαν και υπέγραψαν σύμβαση εργασίας κάτω από το όριο της ΕΓΣΣΕ - αξιοποιώντας το «ελεύθερο» που δίνει το μνημόνιο - και την ίδια ώρα αφήνει στο απυρόβλητο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το οποίο πρωταγωνίστησε στο έγκλημα της κατεδάφισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων (μεταξύ μας τώρα τι Λούκα τι Λοβέρδος)! Πώς το λένε αυτό με το δέντρο και το δάσος…
ένα τέτοιο πράγμα.Θα τρελαθούμε (κι άλλο)! Ο Παναγόπουλος την πέφτει στους εργοδοτοσυνδικαλισταραίους που πήγαν και υπέγραψαν σύμβαση εργασίας κάτω από το όριο της ΕΓΣΣΕ - αξιοποιώντας το «ελεύθερο» που δίνει το μνημόνιο - και την ίδια ώρα αφήνει στο απυρόβλητο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το οποίο πρωταγωνίστησε στο έγκλημα της κατεδάφισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων (μεταξύ μας τώρα τι Λούκα τι Λοβέρδος)! Πώς το λένε αυτό με το δέντρο και το δάσος… ένα τέτοιο πράγμα.
Η ΓΣΕΕ όχι μόνο ανακάλυψε την «εργοδοτική αυθαιρεσία» πέντε - έξι μήνες μετά τα ραντεβουδάκια Παναγόπουλου με την τρόικα, τις φιλικές συζητήσεις για τον 13ο και 14ο μισθό και την κατάπτυστη Εθνική Σύμβαση Εργασίας που οδηγεί σε μείωση των πραγματικών αμοιβών, αλλά εντόπισε και «πρόθυμους συνδικαλιστές» (ποιανού χώρου άραγε) που υπογράφουν συμβάσεις κατώτερες της Εθνικής! Τα παιδιά πέσανε απ’ τα σύννεφα!
Πάρτε διατύπωση του γραφείου Τύπου για την επιχειρησιακή σύμβαση της εταιρείας σεκιούριτι G4S που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι με την ειδικότητα «προσωπικό ασφαλείας» που θα απασχολούνται στη φύλαξη του ΗΣΑΠ θα παίρνουν 100 ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι προβλέπει η ούτως ή άλλως περιορισμένων αξιώσεων, εθνική σύμβαση:
«Βρέθηκαν ΄΄πρόθυμοι συνδικαλιστές΄΄ πριν καν η Κυβέρνηση τολμήσει να νομοθετήσει πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου για κατίσχυση των Επιχειρησιακών Συμβάσεων έναντι της κλαδικής και της Εθνικής ΣΣΕ να υπογράφουν κατώτερη αυτών»!
Δεν ξέρω τι πιστεύατε εσείς αλλά με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να νομοθετήσει αυτό που της υποδεικνύει το «επικαιροποιημένο» επειδή φοβάται τις φραστικές απειλές της ΓΣΕΕ και όχι, ας πούμε, τις εκλογές και δεύτερον η ΓΣΕΕ και ειδικά η προσκείμενη στην ΠΑΣΚΕ ηγεσία της έχει εκθρέψει γενιές αγωνιστικών στελεχών και αναρωτιέται τώρα που στα κομμάτια βρέθηκαν αυτοί οι «πρόθυμοι». (Οι «κακές γλώσσες» πάντως λένε ότι ειδικά στις εταιρείες σεκιούριτι ανθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με τις ευλογίες της ΓΣΕΕ).
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Αυτή η επαίσχυντη σύμβαση δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα καθώς ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση και την ΕΓΣΣΕ». Οι κλαδικές και η εθνική βέβαια χάρη και στους… αγώνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ είναι εντελώς ξεκρέμαστες απέναντι στο μνημόνιο, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Περαιτέρω, «αποτελεί πρόκληση όταν το ζήτημα των συμβάσεων βρίσκεται στην ‘’κλίνη του Προκρούστη’’ να σπεύδουν συνδικαλιστές να υπογράφουν τον ‘’ακρωτηριασμό ‘’ τους και μάλιστα αναφερόμενοι σε σχετική πρόβλεψη του μνημονίου ΠΡΙΝ ΚΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σπεύσει να την ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ (!!)». Άλλωστε για «ακρωτηριασμούς» οι μόνοι αρμόδιοι είναι η κυβέρνηση και η τρόικα…
Τους εγκαλεί δηλαδή ότι δεν τήρησαν τα προσχήματα και ότι βιάστηκαν γιατί, λέει «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εκφραστεί δημοσίως και προς την Τρόικα για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η ρύθμιση (σ.σ. επαναλήψεις της αξέχαστης ερμηνείας του Λοβέρδου!)». Και γραφείο Τύπου του υπουργείου η ΓΣΕΕ!
Εν ολίγοις όλη κι όλη η αντίδραση της ΓΣΕΕ ήταν ο χαρακτηρισμός ως «απαράδεκτης» της σύμβασης και η σημείωση ότι «απαιτεί» την καταγγελία της, αποκαλώντας «κόλπα» τα περί τυπογραφικού λάθους που επικαλέστηκαν οι συνδικαλιστές. Μάλιστα, τα πιάσανε τα λεφτά τους οι εργαζόμενοι…
Ας μην μακρηγορούμε άλλο όμως με τις σχετικές ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ και τις επιστολές του προεδρείου της προς τα σωματεία, με επιπλήξεις και συστάσεις για συνδικαλιστική εγρήγορση που η ειρωνεία είναι ότι διαβάζονται και ως αυτοκριτική της ηγεσίας για τα πεπραγμένα της. Γιατί, τι άλλο να πει κανείς για το γεγονός ότι «μαλώνει» τους μικρο - εργατοπατέρες ότι δεν εξάντλησαν τα περιθώρια άμυνας που είχαν έναντι των πιέσεων της εργοδοσίας όταν έκανε τα ίδια και χειρότερα με το Λοβέρδο και την τρόικα;
Να θυμίσουμε δε για μια ακόμη φορά ότι υπέγραψε τη φετινή ΕΓΣΣΕ  που προβλέπει αυξήσεις 1,5% (τις οποίες εννοείται ότι «καταπίνει» ο πληθωρισμός τουλάχιστον) υποχωρώντας στις διεκδικήσεις των εργοδοτών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θιχτεί ο θεσμός τη διαιτησίας και είδε αμέσως μετά τις όποιες διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου να καταπατούνται ελέω μνημονίου; Ακύρωσε ή δεν ακύρωσε με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε έννοια εργασιακής διεκδίκησης;
Οι μάσκες έχουν πέσει προ πολλού για τη ΓΣΕΕ με τη συγκάλυψη ή ανοχή της οποίας έφτασαν τα πράγματα εδώ που έφτασαν για να μην πούμε τίποτα χειρότερο. Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και εργασιακού καμία ασφαλιστική δικλείδα υπέρ των εργαζομένων δεν έχει μείνει και είναι φανερό ότι οι τελευταίοι την ώρα που βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια ως υπαρξιακό ζήτημα πλέον δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια συνδικαλιστική οργάνωση που εξαντλεί τα περιθώρια αντίδρασης και υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων στις «οργισμένες» ανακοινώσεις του τύπου «μην διανοηθείτε να εφαρμόσετε το μνημόνιο»!
Συνδικαλισμός είναι αυτός ή τσάι και συμπάθεια;
 Εγραψε  παλι  το Μαρικακι...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.