# #

15 Σεπ 2010

ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ, γελοίο αλλά αληθινό: "Η Ιαπωνία θα γίνει η επόμενη... Ελλάδα!"


Αναστεναγμοί ανακούφισης ακούστηκαν στην αντίπερα όχθη του Ειρηνικού Ωκεανού χθες, όταν μαθεύτηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του εκλεκτορικού σώματος του Δημοκρατικού Κόμματος που κυβερνά εδώ κι έναν χρόνο την Ιαπωνία, για την ανάδειξη αρχηγού: ο θεωρούμενος ως παντοδύναμος Ισίρο Οζάουα, κορυφαία μορφή της ιαπωνικής πολιτικής σκηνής επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον, ηττήθηκε σαρωτικά με 491 ψήφους έναντι 721 από τον άχρωμο πρωθυπουργό Ναότο Καν, ο οποίος έτσι παρέμεινε στη θέση του.

"Ο ηγέτης που μπορεί να πει "Oχι" στην Ουάσιγκτον", όπως τον χαρακτήριζαν προχθές οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης", δεν θα κυβερνήσει λοιπόν την Ιαπωνία, οπότε ο Λευκός Οίκος...
μπορεί να κοιμάται πιο ήσυχος πλέον. Ο νυν πρωθυπουργός Ναότο Καν, το πρώτο πράγμα που είχε κάνει αμέσως μετά την αναρρίχησή του στον πρωθυπουργικό θώκο στις αρχές Ιουνίου ήταν να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και να τον διαβεβαιώσει ότι η Ιαπωνία θα παραμείνει "στρατηγικός σύμμαχος" της Αμερικής - δηλαδή θα συνεχίσει να αποδέχεται ασυζητητί την αμερικανική πολιτική και να συμπαρατάσσεται με την Ουάσιγκτον χωρίς ταλαντεύσεις.
Η έκταση της ήττας του Οζάουα προκάλεσε παγκόσμια κατάπληξη, καθώς τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης -τα οποία σημειωτέον καθόλου δεν συμπαθούν τον Οζάουα- και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος, πράγμα που απεδείχθη εμπράκτως εντελώς ανακριβές.
Αόρατο "σογκούν" -κληρονομικό αρχιστράτηγο της φεουδαρχικής Ιαπωνίας- τον αποκαλούν στη χώρα του και στο εξωτερικό. Οχι άδικα. Ο Ισίρο Οζάουα είναι ο άνθρωπος που πραγματοποίησε το πολιτικά ακατόρθωτο στην Ιαπωνία - και μάλιστα δύο φορές! Υπήρξε ο αρχιτέκτονας της απομάκρυνσης από την εξουσία της ιαπωνικής Δεξιάς που κυβερνούσε επί 55 και πλέον, συνεχή ουσιαστικά, χρόνια τόσο το 1993, όταν σχηματίστηκε μια βραχύβια συμμαχική κυβέρνηση της αντιπολίτευσης που κατέρρευσε μετά από μόλις έντεκα μήνες, όσο και πέρυσι, όταν το κεντοαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα σάρωσε το δεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
Και όμως αυτός ο τόσο ικανός άνθρωπος, ανυπέρβλητος στο να κινεί παρασκηνιακά τα νήματα στον εξαιρετικά περίπλοκο κόσμο της ιαπωνικής πολιτικής όπου οι μηχανορραφίες και οι αδιανόητες προσωπικές συμμαχίες κυριαρχούν, δεν κατόρθωσε να αναδειχθεί ηγέτης στο δικό του κόμμα, το οποίο αυτός ουσιαστικά κατέστησε ικανό να επικρατήσει στις περυσινές βουλευτικές εκλογές.
Η αλήθεια είναι πως η τύχη του Οζάουα θα ήταν παντελώς αδιάφορη για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αν δεν συνδεόταν στενά με τη θέση της Ιαπωνίας στην πολιτική και οικονομική διεθνή σκηνή.
Ο Οζάουα π.χ. τάσσεται υπέρ της τήρησης μεγαλύτερων αποστάσεων του Τόκιο από την Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό επιθυμεί να κλείσει η αμερικανική βάση στην Οκινάουα, η οποία εξεγείρει τους Ιάπωνες και αποτελεί διαρκή υπόμνηση της ήττας τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 65 ολόκληρα χρόνια, αλλά δεν έχει καμιά αντίρρηση να φιλοξενεί η Ιαπωνία τον Εβδομο Στόλο των ΗΠΑ.
Δεν ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά απορρίπτει αναφανδόν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που υιοθετεί ο πρωθυπουργός Καν και ρίχνουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση - έχοντας συν τοις άλλοις καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα για το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως αποδείχθηκε ήδη τον Ιούλιο.
Τότε το Δημοκρατικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα στις εκλογές για την Ανω Βουλή και δεν έχει πλειοψηφία στο σώμα αυτό, πράγμα που περιπλέκει εξαιρετικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, η οποία έτσι πρέπει να αναζητεί διαρκώς συμμάχους για να εγκρίνονται οι νόμοι που θα ψηφίζει η Κάτω Βουλή, όπου η Κεντροαριστερά έχει άνετη πλειοψηφία.
Συνολικά πάντως όλα δείχνουν ότι η δεξιά πορεία που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός Ναότο Καν και η οποία θα ενισχυθεί μετά τη νίκη του επί του Οζάουα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις σύντομης επανόδου στην εξουσία της ιαπωνικής Δεξιάς.
ΠΡΟΣΧΗΜΑ
"Η Ιαπωνία είναι η επόμενη Ελλάδα!"
ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ, γελοίο αλλά αληθινό: "Η Ιαπωνία θα γίνει η επόμενη... Ελλάδα!" ισχυρίστηκε χωρίς αιδώ ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της χώρας αυτής Ναότο Καν προκειμένου να τρομάξει τους Ιάπωνες και να τους κάνει να αποδεχθούν αύξηση του φόρου κατανάλωσης και μέτρα περιορισμού της ζήτησης! Ενας ακόμη ιδεολογικός σύντροφος του Γιώργου Παπανδρέου -και μάλιστα στην άλλη άκρη της Γης- που εξευτελίζει τη χώρα μας για να περάσει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, κατά το σύνηθες της Κεντροαριστεράς ανά την υφήλιο. Οι Ιάπωνες πάντως δεν το πίστεψαν και του άστραψαν ένα ηχηρό εκλογικό ράπισμα στις μερικές εκλογές του Ιουλίου για την αντικατάσταση τμήματος των βουλευτών της Ανω Βουλής, στερώντας του την πλειοψηφία σε αυτό το σώμα.                                                                                                          Γ. Δελαστικ...Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.