# #

6 Αυγ 2010

Τα μυστικά για μια... καλή «ψαριά»....


Απασχόληση με φανατικούς φίλους, που παίρνουν μέρος ακόμα και σε διεθνείς αγώνες, το ψάρεμα αναδεικνύεται κάθε καλοκαίρι σε ένα από τα δημοφιλέστερα χόμπι. «Το ψάρεμα είναι μια πολύ ωραία απασχόληση, καθώς συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη δραστηριότητα στη θάλασσα, ενώ αναπτύσσει και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ομίλου Ερασιτεχνών Αλιέων και Ναυτικών Αθλημάτων Πειραιά, Δημήτρης Νεόφυτος, που γνώρισε και αγάπησε το ψάρεμα από τα παιδικά του χρόνια, στην Υδρα.
Από ένα άλλο νησί,...
 τον Πόρο, κατάγεται άλλο ένα μέλος του ίδιου ομίλου, που εδρεύει στη μαρίνα Ζέας, ο κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου. Οπως εξηγεί, η ενασχόληση με τη θάλασσα «δεν είναι θέμα καταγωγής. Εχουμε μέλη και πολλούς ‘βουνίσιους’, που γνώρισαν και αγάπησαν το ψάρεμα πιο μεγάλοι». Ψαράς μπορεί να ξεκινήσει κανένας ακόμα και σήμερα. Ισως, και ως προσωπική εκτόνωση απέναντι στο καθημερινό άγχος της οικονομικής κρίσης...

Το «Εθνος» παρουσιάζει αναλυτικά τα χαρτιά που χρειάζεται να έχει κάποιος εάν πρόκειται να ψαρέψει με σκάφος και τι πρέπει να προσέξει για να μην έχει «μπλεξίματα» με τις λιμενικές αρχές. Οσο για το κόστος, αυτό εξαρτάται από τις απαιτήσεις (και τις δυνατότητες) του καθενός. Οπως εξηγεί ο κ. Νεόφυτος, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να ψαρεύει με μια πετονιά που κοστίζει γύρω στα δύο ευρώ.

«Γι’ αυτό το ψάρεμα είναι ένα λαϊκό χόμπι», μας λέει. Και είναι αλήθεια. Πραγματικά, βρίσκεις ό,τι θες ανάλογα με το... πορτοφόλι σου. Για παράδειγμα, ένα καλάμι κοστίζει από 80 μέχρι... 1.500 ευρώ. Επίσης, εάν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα βαρκάκι, μπορεί να βρει μεταχειρισμένο με 2.000-3.000 ευρώ, αλλά φυσικά υπάρχουν μεγάλα και καινούργια με ισχυρές μηχανές και κόστος που φτάνει και τα 30.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, με μια συνδρομή της τάξης των 120 ευρώ τον χρόνο μπορεί κανένας να γίνει και μέλος του παραπάνω Ομίλου και να έχει εξασφαλισμένη και τη φύλαξη της βάρκας του.

Οπως λένε πάντως οι δύο έμπειροι ψαράδες, στη χώρα μας το πιο δημοφιλές ψάρεμα είναι η «καθετή με το χέρι», σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου κυρίως επικρατεί η «καθετή με καλάμι».

Ωστόσο, για να έχει επιτυχία το ψάρεμα πρέπει ο καθένας ν’ ανακαλύπτει, διαρκώς, τα «μυστικά» του. «Παίζει ρόλο η διαμόρφωση του βυθού, το δόλωμα που χρησιμοποιούμε, τι ψάρι υπάρχει σε κάθε περιοχή κ.ο.κ.», μας λέει ο κ. Νεόφυτος, που μαζί με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου μάς ανοίγουν μερικούς δρόμους για «πρωτάρηδες» σημειώνοντας: «Με δόλωμα προζύμι και τυρί μπορείς να πιάσεις ‘αφρόψαρα’ όπως κέφαλους, με το σκουληκάκι ‘φαραώ’ ‘πας’ για μεγαλύτερα ψάρια, ενώ με καραβιδούλα, γαριδούλα και γενικά πιο ‘σκληρά’ δολώματα μπορείς να πιάσεις ψάρια του βυθού, όπως λυθρίνια».

Για να μην έχετε «μπλεξίματα» με το λιμενικό
Ποιες μέθοδοι αλιείας επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται..

Η χρησιμοποίηση απαγορευμένων αλιευτικών μεθόδων είναι η συνηθέστερη παράβαση των ερασιτεχνών ψαράδων.

Από στοιχεία του Λιμενικού προκύπτει ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς συνελήφθησαν 248 ερασιτέχνες ψαράδες για απαγορευμένες αλιευτικές μεθόδους. Γι’ αυτό καλό θα είναι να προσεχθούν ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν το ερασιτεχνικό ψάρεμα, όπως ότι με βάση έναν ευρωπαϊκό κανονισμό (1967/2006) απαγορεύεται η χρήση διχτυών και πεζοβόλου (σ.σ. μορφή διχτυού).

Επίσης, απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία οστράκων, σπόγγων και κοραλλιών. Αντίθετα, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία:

§ Με παραγάδια των οποίων ο αριθμός των αγκιστριών να μην υπερβαίνει τα 150 για κάθε ερασιτέχνη ψαρά που βρίσκεται μέσα στο σκάφος. Ο συνολικός αριθμός των αγκιστριών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερασιτεχνών που βρίσκονται στο σκάφος ή το πλωτό μέσο.

§ Με παγίδες (κοφινέλλα - κιούρτοι), μέχρι δύο από τα εργαλεία αυτά για κάθε ερασιτέχνη ψαρά και με μήκος πλευράς κάθε ματιού, μετρούμενο από κόμπο σε κόμπο, μεγαλύτερο από 40 χιλιοστά.

§ Με απόχη, καμάκι χεριού, καθώς και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίες καθετή, συρτή, πεταχτάρι, τσαπαρί, παρακόλα, καλάμι, πετονιά, σαλαγγιά, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται
Πώς βγαίνουν οι άδειες αλιείας

Οσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ψάρεμα θα πρέπει να θυμούνται ότι «πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας, που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή».

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν από την ξηρά (άρθρο 232, Γενικός Κανονισμός Λιμένα).

Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να ξεκινήσει να ψαρεύει ερασιτεχνικά με κάποια βάρκα, θα πρέπει πρώτα να εφοδιαστεί με «ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας», η οποία έχει ισχύ δύο χρόνια και εκδίδεται δύο εργάσιμες ημέρες μετά την κατάθεση στο λιμεναρχείο των εξής δικαιολογητικών:

§ Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 Ν.1599/86 με το κείμενο «δεν έχω υποβάλει δικαιολογητικά για έκδοση ατομικής ερασιτεχνικής - επαγγελματικής άδειας αλιείας σε άλλη Λιμενική Αρχή».

§ Εντυπο ερασιτεχνικής ατομικής αδείας αλιείας από Λιμενική Αρχή, αξίας 20 ευρώ.

§ Αποδεικτικά Είσπραξης Λιμενικής Αρχής τριών ευρώ υπέρ ΜΤΝ και 7 ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜ.

§ Δύο φωτογραφίες ταυτότητας, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων Αστυνομικής Ταυτότητας και Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.

Ακολούθως, εάν ο ερασιτέχνης ψαράς αγοράσει βάρκα, θα πρέπει να εκδώσει άδεια ερασιτεχνικής αλιείας σκάφους, η οποία είναι έτοιμη σε δύο εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών, αλλά σε περιόδους αιχμής μπορεί να χρειαστούν και 5 εργάσιμες ημέρες.

Τα αναγκαία δικαιολογητικά είναι τα εξής:

§ Η ατομική ερασιτεχνική αδεία αλιείας μαζί με αίτηση για άδεια σκάφους.

§ Εντυπο ερασιτεχνικής άδειας αλιείας του σκάφους από τη Λιμενική Αρχή, αξίας 35 ευρώ.

§ Διπλότυπο είσπραξης από Δ.Ο.Υ. ποσού αναλόγως της ιπποδυνάμεως μηχανής, η οποία υπολογίζεται για τα κωπήλατα και για μηχανοκίνητα με ιπποδύναμη έως δέκα (10) ίππους στα 29,35 ευρώ στον Κ.Α.Ε. 1259 και για κάθε ίππο παραπάνω 1,47 ευρώ.

§ Αποδεικτικά Είσπραξης Λιμενικής Αρχής τριών ευρώ υπέρ ΜΤΝ και 8,50 ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜΝ.

§ Φωτογραφία ταυτότητας, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο δύο όψεων Αστυνομικής Ταυτότητας και Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.

Πρωτάθλημα ψαρέματος
Το φθινόπωρο το... μουντιάλ αλιείας

Το ψάρεμα ως αθλητική δραστηριότητα ίσως να μην είναι τόσο γνωστό στον πολύ κόσμο, όμως έχει φανατικούς φίλους, που έχουν δημιουργήσει συλλόγους, διοργανώνουν πρωταθλήματα και παίρνουν μέρος σε αγώνες στο εξωτερικό.

Μάλιστα, φαίνεται ότι το «μουντιάλ» των αλιέων θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Μαυροβούνιο και μετά από τους αγώνες που έγιναν στις 13 Ιουνίου, στον Πειραιά, συγκροτήθηκε η εθνική ομάδα στο αγώνισμα «Καθετή με καλάμι από αγκυροβολημένο σκάφος».

Οπως εξήγησε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΟΕΑΝΑΠ, Δημήτρης Νεόφυτος, ο οποίος ήταν πρόεδρος και αλυτάρχης του αγώνα, εκτός του αγωνίσματος «Καθετή με καλάμι», αγώνες ψαρέματος γίνονται με συρτή, καθετή με το χέρι κ.ά.

«Η βαθμολογία διαμορφώνεται με βάση το βάρος των ψαριών που ψαρεύει ο καθένας αλλά και το μήκος τους», τονίζει ο ίδιος.

Ετσι, στον «εθνικό τελικό» του αγωνίσματος «Καθετή με καλάμι από αγκυροβολημένο σκάφος», που διοργανώθηκε από τον Ομιλο Ερασιτεχνών Αλιέων και Ναυτικών Αθλημάτων Πειραιά (ΟΕΑΝΑΠ), πρώτος αναδείχθηκε ο Ελευθέριος Μαραγκάκης του ΙΜΑΕΣ Πόρτο Ράφτη με 2.320 βαθμούς, ο οποίος αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ελλάδας 2010 στο συγκεκριμένο άθλημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της επιτροπής αλιείας της Ομοσπονδίας υποβρύχιας δραστηριότητας, αθλητικής αλιείας και τεχνικής κολύμβησης (ΕΟΥΔΑΤΚ- www.sport-fishing.gr), στη δεύτερη και τρίτη θέση αναδείχθηκαν οι Θ. Φερέτης και Δ. Ζαχαρόπουλος, αντίστοιχα, του ΟΕΑΝΑΠ, ενώ ο δεύτερος αλίευσε το μεγαλύτερο αλίευμα του αγώνα, ένα λυθρίνι βάρους 540 γραμμαρίων.

Την εθνική ομάδα συγκροτούν οι Ελ. Μαραγκάκης, Αντ. Δρόσος, Δημ. Ζαχαρόπουλος, Κώστας Δρόσος, Γ. Καφεσάκης και Θ. Φερέτης.

Δ. Νεόφυτος
«Είναι το πιο ωραίο χόμπι»

«Θα έλεγα ανεπιφύλακτα σε όλους να ασχοληθούν με το ψάρεμα γιατί είναι το πιο ωραίο χόμπι. Αρέσει σε πολλούς επειδή συνδυάζει την ψυχαγωγία και τη δραστηριότητα στη θάλασσα.

Ταυτόχρονα είναι και ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Τα μέλη του Ομίλου μας, που ανήκει στην Ομοσπονδία αθλητικής αλιείας (ΕΟΥΔΑΤΚ), διοργανώνουν και συμμετέχουν σε πολλές εκδηλώσεις, ενώ παίρνουμε μέρος και σε επίσημους αγώνες μαζί με τους άλλους συλλόγους με το ίδιο αντικείμενο.

Επίσης, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να φέρουν στον Ομιλό μας και τα παιδιά τους, στα οποία προσφέρουμε μαθήματα κολύμβησης», υπογραμμίζει ο κ. Δημήτρης Νεόφυτος, πρόεδρος Ομίλου Ερασιτεχνών Αλιέων και Ναυτικών Αθλημάτων Πειραιά (ΟΕΑΝΑΠ)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ
ΦΩΤΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ



ΕΘΝΟΣ, 6/8/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.