# #

6 Αυγ 2010

Δεσμευση στη ΤΡΟΙΚΑ για λυσεις στη ΔΕΗ ως το τελος του 2010


Περίοδος προετοιμασίας για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη ΔΕΗ και για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα είναι οι μήνες ως τον έλεγχο της τρόικας στο τέλος του έτους. Χθες πάντως η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ύστερα από την κυβερνητική σύσκεψη για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ...
να πουλήσει ούτε λιγνιτικές μονάδες ούτε υδροηλεκτρικά εργοστάσια. «Συζητάμε τα πάντα, εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ» είπε. Η υπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έπεισε την τρόικα πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και ότι εξασφάλισε παράταση ως το τέλος του έτους προκειμένου να παρουσιάσει στην τρόικα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αυτό συνδέεται με την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

Πάντως η Ελλάδα είναι ήδη υπερήμερη σε σχέση με τις κοινοτικές οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένα θέμα σύνθετο που εγκυμονεί πολιτικές εντάσεις. Αυτά προσπάθησε να προλάβει η κυβέρνηση με τη χθεσινή σύσκεψη, η οποία συγκλήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο , με τη συμμετοχή των κκ. Χ. Παμπούκη, Γ. Παπακωνσταντίνου , Ν. Αθανασάκη και της κυρίας Μπιρμπίλη. Εκτός από το θέμα της ΔΕΗ η υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν πως σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το μέλλον της ΔΕΗ «οι αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση».

Η αντίθεση στην πώληση τμημάτων της ΔΕΗ αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση έναντι της τρόικας, δήλωσε μιλώντας στο Θέμα FΜ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ.

Πεταλωτής. «Με την τρόικα γίνεται μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα είναι τι θέτουμε εμείς ως προτεραιότητα, τι κόκκινες γραμμές θέτουμε εμείς. Και πιστεύω ότι ευτυχώς βρισκόμαστε σε μια θέση, όντας συνεπείς στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και στο μνημόνιο, να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με καλύτερους όρους, γιατί υλοποιούμε τις υποχρεώσεις μας» δήλωσε. Επεσήμανε επίσης ότι αυτή η θέση της κυβέρνησης «ικανοποιεί και τα αιτήματα των συνδικαλιστών». «Εμείς παρουσιάζουμε ένα μείγμα πολιτικής, όπου αποφασιστικότητα και διάλογος μαζίθα πείσουν και τα σωματεία, τα οποία εκφράζουν τους εργαζομένους στη ΔΕΗ. Δεν πηγαίνουμε με αλαζονεία, δεν προχωράμε χωρίς διάλογο, και αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί από όλους. Αλλά όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον, τότε καμία απεργία, κανένα σωματείο, κανένα συντεχνιακό συμφέρον δεν μπορεί να μπει μπροστά. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας όλοι» υπογράμμισε. «Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι υποχρέωσή μας από το 1999 σε σχέση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ και τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται» δήλωσε μιλώντας στον Flash ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδης. Και πρόσθεσε: «Εκείνο που εντοπίζεται από τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια επί της ουσίας γίνονται και δεν γίνονται πράγματα προς την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιοι να επιχαίρουν πως είναι η ευκαιρία χωρίς επενδύσεις, χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, χωρίς να κοπιάσουν να πάρουν ένα κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητας της ΔΕΗ σε τιμή ευκαιρίας».





http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.