# #

5 Αυγ 2010

Πόσο κοστίζει μια φωτογραφία από το Μουσείο Ακρόπολης;

 
akropolis_museumΈκπληξη και απορία εκφράζει στο ιστολόγιό της στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Τάιμς μία από τις πιο γνωστές Βρετανίδες ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με τις κλασικές σπουδές, με αφορμή το κόστος της χρήσης μίας φωτογραφίας από τα εκθέματα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Η Μαίρη Μπηρντ, ... καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Κέιμπριτζ, εξηγεί ότι θέλησε να χρησιμοποιήσει μία φωτογραφία από τη ζωφόρο του Παρθενώνα που τράβηξε ο σύζυγός της τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου μουσείου (πριν την απαγόρευση λήψης φωτογραφιών) για ένα νέο κεφάλαιο στη νεότερη έκδοση του βιβλίου της για τον Παρθενώνα.
Ο εκδοτικός οίκος που την εκπροσωπεί ρώτησε τους ιθνύνοτες του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως πόσο κοστίζει η άδεια δημοσίευσης της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, με δικαίωμα παγκόσμιας διανομής του βιβλίου, σε 7500 αντίτυπα. Η απάντηση ήταν 400 ευρώ, προκαλώντας την απορία της Μαίρη Μπηρντ πώς είναι δυνατό να χρώνεται τόσο πολύ μία φωτογραφία που τραβήχθηκε από το σύυζυγό της και εν τέλει θα διαφημίσει το μουσείο σε ένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα.
Η κα. Μπηρντ δηλώνει ότι πλήρωσε τελικά τα 400 ευρώ, αντιπαραθέτοντας όμως το κόστος δημοσίευσης μιας φωτογραφίας από το Βρετανικό Μουσείο. Όπως σημειώνει, πέραν του ότι οι φωτογραφίες επιτρέπονται στο λονδρέζικο μουσείο, μεταξύ άλλων και των «Ελγινείων μαρμάρων», το κόστος σε μια ανάλογη περίπτωση είναι 116 λίρες (περίπου 140 ευρώ) για αριθμό αντιτύπων μεγαλύτερο από 4000. Η χρήση της φωτογραφίας επιτρέπεται δωρεάν για λιγότερα αντίτυπα.
Η Βρετανίδα κλασικίστρια καταλήγει σχολιάζοντας ότι από την υπόθεση προκύπτει ένα δίδαγμα: «Αν τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα αριστούργημα της παγκόσμιας τέχνης, μια κληρονομιά για όλους μας, τότε καλύτερα να παραγγέλνουμε φωτογραφίες αυτών που βρίσκονται στο Λονδίνο - είτε πρέπει είτε δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί».                                                              ............http://www.theinsider.gr

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.