# #

27 Μαΐ 2010

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...Θα υπογράφουν ότι δεν θα... αυτοκτονήσουν


Εγγράφως θα πρέπει να δεσμεύονται πλέον οι εργαζόμενοι της εταιρίας Foxconn που κατασκευάζει εξαρτήματα για το iPad και το iPhone ότι δεν θα... αυτοκτονήσουν. Αυτό ανακοίνωσε η ταϊβανέζικη εταιρία που θρηνεί το θάνατο 10 υπαλλήλων της στην Κίνα. Παράλληλα η Foxconn θέλει να δεσμεύσει τους εργαζομένους ότι θα δεχτούν ψυχιατρική θεραπεία, αν η σωματική ή η διανοητική τους υγεία «δεν είναι φυσιολογική».

Για να αποφευχθεί μάλιστα το ενδεχόμενο να πηδήξουν και άλλοι στο κενό, έχουν εγκατασταθεί δίχτυα ασφαλείας στη νότια Κίνα, γύρω από τα κτίρια της ταϊβανέζικης εταιρίας Foxconn Technology.

Νέος υπάλληλος της εταιρίας-που προμηθεύει την Apple με ηλεκτρονικά εξαρτήματα καθώς και άλλες πολυεθνικές- αυτοκτόνησε χθες πηδώντας από κτίριο της εταιρίας στην πόλη Σεντσέν.

Ήταν η 10η αυτοκτονία στην Κίνα από τον Ιανουάριο ενώ συνολικά 12 κινέζοι υπάλληλοι της εταιρίας έχουν πηδήξει στο κενό από την αρχή της χρονιάς-οι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

«Ζητώ συγγνώμη για τον αντίκτυπο που είχε αυτό στην κοινωνία», είπε ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρίας, Τέρι Γκου, ο οποίος μετέβη στην Κίνα από την Ταϊβάν. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να σωθούν ζωές», πρόσθεσε.

«Η Apple δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες στα δίκτυα παραγωγής είναι ασφαλείς και ότι η αντιμετώπιση των υπαλλήλων διακρίνεται από σεβασμό και αξιοπρέπεια», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple.

Το εργοστάσιο της Foxconn στη νότια Κίνα κατασκευάζει τα περισσότερα από τα εξαρτήματα του iPhone και του iPad της Apple, καθώς και άλλα που καταλήγουν, μεταξύ άλλων, στην Nokia, στην Hewlett Packard και στην Dell.

Όπως έγινε γνωστό, το κύμα αυτοκτονιών στη συγκεκριμένη εταιρία, αντανακλά τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας εκατομμυρίων εργατών στην Κίνα, οι οποίοι υποχρεώνονται σε πολλές ώρες εργασίας και υποβάλλονται σε μεγάλες πιέσεις. Υπάλληλος της εταιρίας, ηλικίας 21 ετών, δήλωσε ότι εργάζεται 12 ώρες, έξι ημέρες την εβδομάδα. Ο μισθός των υπαλλήλων, ανέρχεται σε 2.000 γιουάν-περίπου 300 δολάρια.

Ο πρώτος υπάλληλος της Foxconn που έθεσε τέλος στη ζωή του είχε κατηγορηθεί για την εξαφάνιση ενός δείγματος iPhone και υποβλήθηκε σε «ταπεινωτική» εσωτερική έρευνα, όπως ο ίδιος είχε πει σε έναν φίλο του.


http://www.alfavita.gr

1 σχόλιο:

  1. 10 δολλάρια το κόστος του iphone,
    όπως βγαίνει από το εργοστάσιο,
    αν θυμάμαι σωστά...

    από το ντοκυμαντέρ
    The Peoples Republic of Capitalism

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.