# #

14 Μαρ 2010

Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

14-03-2010


Εφιαλτική πρόβλεψη του τουρκικού Τεχνικού Επιμελητηρίου για 150.000 νεκρούς



Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν ήταν τόσο καταστροφικός, όσο τρομακτικός. Οι καταστροφές περιορίστηκαν λόγω του γεγονότος ότι ο Εγκέλαδος χτύπησε αραιοκατοικημένη ορεινή περιοχή, με χαμηλά σπίτια. Τα χωριά στην επαρχία Ελαζίγκ είναι τόσο απομονωμένα που πολλοί κάτοικοι δεν έχουν δηλώσει στις αρχές τους γάμους τους. Eτσι ο αρχικός απολογισμός υπερεκτίμησε τον αριθμό των θυμάτων, αφού κάποιες γυναίκες γράφτηκαν στους καταλόγους των νεκρών δύο φορές, και με το πατρικό, και με το επώνυμο του συζύγου τους.

Ενώ η περιοχή ζούσε το δράμα των 41 νεκρών, των 70 τραυματιών, των εκατοντάδων αστέγων και των επίσης εκατοντάδων που έχασαν τα ζώα τους, τη μοναδική πηγή εισοδήματος, στην υπόλοιπη Τουρκία ξυπνούσαν οι φόβοι ενός νέου μεγάλου σεισμού στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Πρόσφατη μελέτη του τουρκικού τεχνικού επιμελητηρίου (ΙΜΟ) προέβλεψε ότι ισχυρός σεισμός στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης θα είχε αποτέλεσμα έως και 150.000 νεκρούς, 200.000 τραυματίες, 400.000 αστέγους και 300.000 ακατοίκητα σπίτια. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό του Ελαζίγκ, προειδοποίησε ότι ένα στα δύο νεόκτιστα κτίρια στην Τουρκία εγκρίνονται ως αντισεισμικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν τηρούν τις διατάξεις του αντισεισμικού κανονισμού. «Στην Κωνσταντινούπολη, όλοι λένε ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι αλλά συνεχίζουμε να χτίζουμε κακής ποιότητας κτίρια» είπε ο Σινάν Οζερέν, γεωφυσικός από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Αλλη έρευνα μεταξύ των κατοίκων της πόλης έδειξε ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα δικά τους σπίτια είναι ασφαλή.

Η έκθεση του τεχνικού επιμελητηρίου προειδοποιεί ότι το 86% των νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού. Μερικές εκατοντάδες σχολεία της πόλης έχουν αποκτήσει αντισεισμική θωράκιση, ύστερα από πρόγραμμα που χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά πολλές εκατοντάδες άλλα παραμένουν σεισμικά ευάλωτα.

Γιατί όμως τόση συζήτηση για την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο σεισμός της Δευτέρας εκδηλώθηκε σε τελείως διαφορετικό ρήγμα από αυτό από το οποίο κινδυνεύει; Ο λόγος είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στα βάθη της Ανατολίας, η Κωνσταντινούπολη «περιμένει» μέσα στις επόμενες δεκαετίες μεγάλο σεισμό. «Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στη Θάλασσα του Μαρμαρά» είπε στη Wall Street Journal ο Ντογάν Καλαφάτ, διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου Καντιλί στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. «Γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ώς το 2030 είναι 64%, και η πιθανότητα να συμβεί ώς το 2090 είναι 95%».






ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.