# #

17 Μαρ 2010

Διεθνές ρεζίλι για ένα αυτοκίνητο


Διεθνές ρεζίλι για ένα αυτοκίνητο. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη σοκαριστική καταγγελία Έλληνα διπλωμάτη για τα έργα και τις ημέρες συναδέλφου του που υπηρετούσε σε ασιατική χώρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών κωφεύει στις καταγγελίες και ζητά από τον καταγγέλλοντα να κλείσει το στόμα του. Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός. Ο εν λόγω διπλωμάτης, ο οποίος υπηρετεί σήμερα ως πρέσβης στο Βατικανό, διετέλεσε προηγουμένως ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι δηλαδή σάρξ εκ της σαρκός του μηχανισμού.

Η ιστορία είναι δραματικά απλή. Ο πρώην πρέσβης στην Ταϊλάνδη, μετά το πέρας της εκεί θητείας του - που ήταν σύντομη- μόλις δυόμισι χρόνια, μετατέθηκε. Διέθετε, ωστόσο, ένα ατομικό αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες, μεγάλου κυβισμού και καλής μάρκας. Κατά τον νόμο, δεν μπορούσε να το μεταπουλήσει πριν από την πάροδο πενταετίας. Είχε τη δυνατότητα να το αποστείλει στον τόπο μετάθεσής του, αλλά, προφανώς, τα έξοδα θα ήταν δυσανάλογα. Αποφάσισε, λοιπόν, να ακολουθήσει την εναλλακτική λύση. Συνέταξε ρηματική διακοίνωση προς το ελληνικό ΥΠΕΞ, με την οποία μεταβίβαζε το ατομικό του αυτοκίνητο στο ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, πουλούσε αυτό το αυτοκίνητο, που πλέον ήταν του Δημοσίου, στον οδηγό του έναντι 15.000 ευρώ. Ο διπλωμάτης αναχώρησε για άλλους τόπους. Ο οδηγός του με κρατικές-διπλωματικές πινακίδες κυκλοφορούσε ανενόχλητος σε μία χώρα, όπου κυριαρχεί το λαθρεμπόριο, η διακίνηση προσώπων και ναρκωτικών και γενικώς οι παράνομες δραστηριότητες. Θα μπορούσε να επιχειρήσει το οτιδήποτε με την κάλυψη των διπλωματικών πινακίδων που ήταν χρεωμένες στην ελληνική Πρεσβεία. Ο πρέσβης που τον αντικατέστησε και που σήμερα υπηρετεί κάπου στη Λατινική Αμερική δεν έδωσε σημασία στην καραμπινάτη κομπίνα. Σημειωτέον, η περίφημη ρηματική διακοίνωση ουδέποτε έφθασε στο ΥΠΕΞ.

Μετά την παρέλευση πενταετίας και όταν πλέον στη χώρα αυτή υπηρετούσε άλλος πρέσβης, «έσκασε» το παραμύθι. Συγκεκριμένα, ο νέος πρέσβης έμαθε αιφνιδίως ότι, αντί για δύο, η ελληνική Πρεσβεία διέθετε 3 αυτοκίνητα, πράγμα που αγνοούσε. Ερευνώντας, ανακάλυψε τη ρηματική ανακοίνωση καταχωνιασμένη σε ένα συρτάρι. Επικοινώνησε με τα κεντρικά στην Αθήνα. Τον συμβούλεψαν να μην ενεργήσει, παρά το γεγονός ότι ο πρέσβης ζήτησε τη διενέργεια ΕΔΕ. Δεν ζητήθηκε ούτε να διεξαχθεί μία υποτυπώδης έρευνα, έτσι για τους τύπους. Ο νέος πρέσβης αρνήθηκε να υπογράψει ρηματική ανακοίνωση, έτσι ώστε να κλείσει η υπόθεση με μία απλή διαδικασία. Ο διπλωμάτης που προτίμησε να ρεζιλέψει τη χώρα του για ένα αυτοκίνητο ανταμείφθηκε και υπηρετεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αγία Έδρα, ελέω Ντόρας Μπακογιάννη, ο Θεός να μας φυλάει. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ . Δρούτσας, σίγουρα έχει λάβει γνώση. Αν όχι, σίγουρα θα έπρεπε να γνωρίζει. Εν πάση περιπτώσει, καλείται τώρα να αποφασίσει αν το ΥΠΕΞ θα καλύπτει εσαεί παρανομούντες διπλωμάτες, ων ουκ έστι αριθμός, τόσο στον τομέα των πλαστών ελληνονοποίησεων (κάποτε στο Λίβανο) όσο και στον πλουτισμό μέσω της έκδοσης θεωρήσεων (πρώην Ανατολικές χώρες, χώρες του Καυκάσου, Αλβανία, μέχρι πρόσφατα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, Λίβανο και γενικότερα Μέση Ανατολή κ.λπ.).

πηγη ΄"http://www.zougla.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.