# #

16 Μαρ 2010

5η η Ελλαδα σε εισαγωγες οπλων...ΜΠΡΑΒΟ???? ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ?? ΟΕΟΟΟΟΟ???



Κατά 22% αυξήθηκε ο όγκος των παγκοσμίων πωλήσεων όπλων την περίοδο 2005-2009.

Στις ΗΠΑ και τη Ρωσία αναλογούν από κοινού περισσότερες από τις μισές πωλήσεις όπλων που έγιναν στον κόσμο την περίοδο 2005-2009, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των εισαγωγέων όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Ο όγκος των παγκοσμίων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 22% την πενταετία αυτή σε σύγκριση με την προηγούμενη 2000-2004, σημειώνει το SIPRI.

Στις ΗΠΑ αναλογεί το 30% των παγκοσμίων εξαγωγών όπλων την περίοδο αυτή σε περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της στο 28μελές ΝΑΤΟ.

Από αυτές τις πωλήσεις όπλων, περίπου οι μισές αφορούν μαχητικά αεροσκάφη και «συναφή όπλα και εξαρτήματα», διευκρινίζει το SIPRI.

Στη Ρωσία αναλογεί περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων και είναι ο κύριος προμηθευτής της Κίνας και της Ινδίας, που ήταν κατά την πενταετία αυτή οι δύο πρώτοι εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, αλλά και της Αλγερίας και της Μαλαισίας, οι οποίες αγόρασαν μαχητικά αεροσκάφη.

Το ένα τέταρτο του όγκου των διεθνών πωλήσεων όπλων αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, προσθέτει επίσης το SIPRI, σημειώνοντας ότι «οι παραγγελίες και οι παραδόσεις αυτών των ενδεχομένως αποσταθεροποιητικών οπλικών συστημάτων έχουν προκαλέσει ανησυχίες για μια κούρσα εξοπλισμών» στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Τρίτη παγκοσμίως στις πωλήσεις όπλων είναι η Γερμανία, στην οποία αναλογεί ένα 11% των παγκοσμίων πωλήσεων και τέταρτη η Γαλλία, με ένα ποσοστό 8%.

Το SIPRI επισημαίνει τέλος ότι η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα είναι οι άλλες τρεις χώρες που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις των μεγαλύτερων εισαγωγέων συμβατικών οπλικών συστημάτων στον κόσμο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.