# #

22 Μαρ 2021

Ο Λαβρόφ πρότεινε στην Κίνα να αποδεσμευτούν από το δολάριο οι συναλλαγές με τη Ρωσία

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε σήμερα την επίσκεψή του στην Κίνα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Μόσχα και το Πεκίνο πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα διατραπεζικών πληρωμών και να μην εξαρτώνται από το δολάριο, για να μειώσουν έτσι τους κινδύνους από την επιβολή κυρώσεων.

«Πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα διεθνή συστήματα πληρωμών που ελέγχονται από την Δύση», είπε ο Λαβρόφ στην συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους κυρώσεων ενισχύοντας την τεχνολογική μας ανεξαρτησία, μεταβαίνοντας σε πληρωμές στα εθνικά μας νομίσματα και στα παγκόσμια νομίσματα που χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου».

Στην συνέντευξή του, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ λέει ότι οι ΗΠΑ «θέτουν ως στόχο τους να περιορίσουν τις δυνατότητες ...

τεχνολογικής ανάπτυξης της Ρωσίας και της Κίνας».

Παράλληλα θεωρεί ότι η Δύση και ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον χρησιμοποιούν ως κύριο εργαλείο στην πολιτική τους τις κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι «σε μεγάλο βαθμό έχουν ξεμάθει να χρησιμοποιούν την κλασική διπλωματία» και κάνουν διάλογο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με τελεσίγραφα, περιμένοντας από τους εταίρους τους «να αναγνωρίσουν τα λάθη τους» και να αποδεχθούν τις απαιτήσεις που τους θέτουν. Αυτό όμως δεν είναι διπλωματία, λέει ο Λαβρόφ στην συνέντευξή του.

Ο Λαβρόφ, στην διήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, που άρχισε σήμερα με μια εκδρομή στον ποταμό Λιτσιάν, θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια εποχή που οι σχέσεις και των δύο χωρών με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι τεταμένες. Μάλιστα μετά την εκδρομή αυτή ο Λαβρόφ εμφανίσθηκε να φοράει μια μάσκα προστασίας κατά του κορονοϊού, την οποία του είχαν κάνει δώρο οι δημοσιογράφοι την προηγουμένη που ήταν η ημέρα των γενεθλίων του (έγινε 71 ετών) και η οποία είχε πάνω τα αρχικά FCKNG QRNTN, που θα μπορούσαν να μεθερμηνευτούν ως «στον διάβολο η καραντίνα». Βίντεο με τον υπουργό Εξωτερικών να φοράει την μάσκα αναρτήθηκε στο TikTok του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, γράφει η εφημερίδα RBK.


Η επίσκεψη Λαβρόφ πραγματοποιείται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συνάντηση που είχαν στην Αλάσκα Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι την Παρασκευή, που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον υπήρξαν «σκληρές και άμεσες», και την άφιξη στην Μόσχα χθες, Κυριακή, του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις, μετά τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν στις οποίες είχε χαρακτηρίσει «φονιά» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πριν από την επίσκεψή του, η κινεζική κρατική εφημερίδα The Global Times έγραψε ότι η επίσκεψη του Λαβρόφ είναι μια ένδειξη για το πόσο ο στενός συντονισμός Κίνας-Ρωσίας θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του «Αμερικανού ταραχοποιού».

«Η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Λαβρόφ είναι αξιοσημείωτη, καθώς σημαίνει ότι η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που με την οποία η Κίνα μοιράζεται πληροφορίες και απόψεις για βασικά ζητήματα μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας-ΗΠΑ», έγραψε η εφημερίδα.


https://www.militaire.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.