# #

18 Φεβ 2021

“Της Αθήνας τα προβλήματα τα βλέπει η …Φλώρινα και γελά!”

 

Η ατομική ευθύνη του δέντρου!

Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί εδώ και δύο μέρες την επέλαση της “Μήδειας” από το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά κυρίως τα προβλήματα που αυτή αφήνει πίσω της. Πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό για περισσότερες από 48 ώρες και κανείς δεν ξέρει ακόμη την ώρα της αποκατάστασής τους.

Βασική αιτία: Η πτώση των δέντρων επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ.


Τα ΜΜΕ, θέλοντας να δείξουν την ευαισθησία τους πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα κι επειδή βρίσκονται πάντα στο πλευρό των πολιτών, αλλάζουν το πρόγραμμά τους και έχουν συνεχείς ζωντανές συνδέσεις από τις πληττόμενες περιοχές. Προς αναζήτηση των αρμοδίων λοιπόν. Έτσι γινόμαστε μάρτυρες, για άλλη μια φορά, της παρακολούθησης αυτού που ξέρουμε ως Έλληνες να κάνουμε καλύτερα από τον καθένα: Μετάθεση των ευθυνών.


Ο εναερίτης του ΔΕΔΔΗΕ λέει ότι θα αποκαταστήσει την βλάβη όταν θα φτάσει στο σημείο και αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Πρέπει να φτάσει πρώτα, να το δει, για να το αντιμετωπίσει. Ένα δίκιο το έχει.


Αμέσως σύνδεση με τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.


Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μας πληροφορεί ότι ...

σε εκατοντάδες περιπτώσεις δεν υπάρχει οδική πρόσβαση. Φταίει η Περιφέρεια. Έπρεπε να κηρύξει από πριν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να γίνουν οι κατάλληλες προληπτικές εργασίες. Και όχι μόνο αυτό αλλά λέει ότι τον ενόχλησε η φωτογραφία του Περιφερειάρχη χτες μπροστά από την Βουλή. Άλλες περιοχές θα τον είχαν περισσότερο ανάγκη είπε.


Τηλεφώνημα και σύνδεση με τον Περιφερειάρχη.


Περιφερειάρχης: “Εμείς ανοίξαμε όλους τους δρόμους. Αντί να ζητήσει μια συγγνώμη από τα 250.000 νοικοκυριά, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ μας κουνάει και το δάχτυλο; Στο Σύνταγμα βρέθηκα για να σηματοδοτήσω από το κέντρο των Αθηνών ότι το Κράτος παραμένει σε λειτουργία και όλες οι οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα δέντρα, αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ…”



Πρόεδρος ΔΕΔΔΗΕ: “Μα τι λέτε, κύριε Περιφερειάρχη; Θα γίνουμε και υλοτόμοι εμείς για να ανοίξουμε τον δρόμο; Αυτό είναι συντονισμός της Πολιτικής Προστασίας. Σε συνεργασία με Δήμους & Περιφέρεια.”


Προσωρινή ανακούφιση του Περιφερειάρχη που μπαίνουν κι άλλοι στο κάδρο των ευθυνών.


Δημοσιογράφος (λαγωνικό): “Μα επιτέλους… Υπάρχει κόσμος που δεν έχει ρεύμα, νερό, φαγητό για δύο μέρες κι εμείς δεν μπορούμε να βρούμε ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό των δρόμων και την απομάκρυνση των δέντρων;”


Κι εκεί ακριβώς αρχίζει το θέατρο του παραλόγου.


Βέβαια, αυτά λογικά θα ορίζονται σαφώς στην κείμενη νομοθεσία που είμαι σίγουρος ότι θα διευκρινίζει με σαφήνεια όλες τις περιπτώσεις.


Κάπως έτσι…

-Αν το δέντρο βρίσκεται στο πεζοδρόμιο, η ευθύνη ανήκει στον εκάστοτε Δήμο και στην Περιφέρεια που αυτός ανήκει.

-Αν το δέντρο βρίσκεται εντός του Οικοπέδου, την κύρια ευθύνη φέρει ο Ιδιοκτήτης .
-Αν η ρίζα του δέντρου βρίσκεται στο πεζοδρόμιο και τα κλαδιά απλώνονται εντός του Οικοπέδου υπάρχει συναρμοδιότητα & συνυπευθυνότητα Δήμου-Περιφέρειας- Ιδιοκτήτη.


-Για την κοπή των κλαδιών εντός του δρόμου, υπεύθυνος είναι ο Δήμος, ενώ για αυτά που απλώνονται εντός του Οικοπέδου ο Ιδιοκτήτης.


-Στην υποπερίπτωση, όμως, που υπάρχει καλώδιο χαμηλής τάσης σε απόσταση από τα κλαδιά μικρότερη του 1,50 μέτρου θα πρέπει να είναι παρόν για την επίβλεψη των εργασιών αποψίλωσης, αρμόδιο συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ.


-Στην υποπερίπτωση της υποπερίπτωσης να βρίσκεται καλώδιο μέσης τάσης σε απόσταση μικρότερη των 4,50 μέτρων από οποιοδήποτε κλαδί του δέντρου, η κύρια ευθύνη μετατίθεται σε ειδικά εξειδικευμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.


Τα πράγματα περιπλέκονται αν έχουμε να κάνουμε με ένα δέντρο που λόγω κλίσης βρίσκεται ταυτόχρονα στα διοικητικά όρια δυο Δήμων ταυτόχρονα ή ακόμη χειρότερα στα όρια δυο Δήμων–Όρια Περιφερειακής ενότητας και Ιδιοκτησίας (το λεγόμενο τριεθνές).


Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προηγηθούν αποφάσεις με έκτακτα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και κατόπιν συνεννόησής τους με κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τη φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη, για την έγκαιρη απομάκρυνσή τους.


Βέβαια, όλες οι παραπάνω αρμοδιότητες ισχύουν για περιοχές εντός σχεδίου πόλεων και οικισμών. Για τις περιοχές εκτός σχεδίου δεν μπορεί να γίνει καμία από τις ανωτέρω εργασίες, αν προηγουμένως δεν συναινέσει και το Δασαρχείο.


Ως γνωστόν, έχουν γίνει δασικοί χάρτες σε όλη την Επικράτεια και δεν μπορεί λόγω μιας οποιασδήποτε “Μήδειας” να κόβονται δέντρα και να είμαστε στα καλά καθούμενα για Αναθεώρηση των Δασικών χαρτών…


Εκ παραδρομής, ξέχασα να αναφέρω ότι στην υποπερίπτωση να έχουν κοπεί κλαδιά “μερικώς΄” σε ένα δέντρο εντός Οικοπέδου και να κρίνεται επιβεβλημένη από τους συναρμόδιους κατά περίπτωση, η πλήρης κοπή και απομάκρυνσή τους (είτε εντός είτε εκτός σχεδίου), θα πρέπει να εκδοθεί προγενέστερα στην οικία Πολεοδομία η σχετική διοικητική πράξη (κοινώς άδεια) και ακριβέστερα έγκριση Εργασιών Μικρής κλίμακας από τον Ιδιοκτήτη για την κοπή δέντρου.


Εννοείται ότι προηγουμένως θα έχει τις σχετικές εγκρίσεις από Δασαρχείο, Κτηματολόγιο, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην περίπτωση που το δέντρο βρίσκεται σε παραδοσιακό Οικισμό καθώς και τοπικού Συμβουλίου Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αν το δέντρο έχει την “τύχη” να βρίσκεται σε περιοχή εντός αρχαιολογικής ζώνης.

Να δεις πιτσιρίκο που το συμπέρασμα και το πόρισμα που θα βγει μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας , θα είναι ότι φταίνε τα …δέντρα.


Κι επειδή έχουμε αποφασιστικό πρωθυπουργό που οι αποφάσεις του είναι καίριες και στην ρίζα του κάθε προβλήματος, προβλέπω το προσεχές καλοκαίρι, ωσάν άλλος “Ηρώδης” να διατάζει και με “εντολή Μητσοτάκη΄” να κόβονται όλα τα δέντρα της Περιφέρειας Αττικής΄΄!


Άλλωστε, αν δεν υπάρχουν δέντρα δεν πρόκειται να πέσουν ποτέ πάνω σε καλώδια.

Όταν η διοίκηση ενός κράτους δομείται με μια απίστευτα προβληματική, πολυδαίδαλη και αυτοαναιρούμενη νομοθεσία όσον αφορά στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών της,
τότε συγνώμη αλλά, αστείες, παράλογες, και φαινομενικά ‘εξωπραγματικές” αποφάσεις μπορούν να λύσουν ένα μείζον πρόβλημα που ζητάει λύση ΤΩΡΑΑΑΑ.


Έχουν μαζευτεί πολλοί επιβλέποντες και επιτελικοί πάνω από το πρόβλημα, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν ένα δικό τους Φ.Ε.Κ. ο καθένας, την στιγμή που ο εναερίτης αναμένει οδηγίες.



Στο Κράτος τέρας που φτιάξατε λοιπόν, ευχές για άμεση, αποτελεσματική αντιμετώπιση και -προπάντων- επιτελική λύση όλων των προβλημάτων.



Υ.Γ.1 Βλέπω πολλές αντιδράσεις από τα Βόρεια Προάστια και με ανησυχούν. Να δεις που ο Κυριάκος θα πέσει από αυτές τις περιοχές. Και μπροστάρης θα ναι κανένας εφοπλιστής ή μεγαλοβιομήχανος που δεν θα αντέξει την μουρμούρα της γυναίκας του που έχει μείνει δυο μέρες χωρίς ρεύμα και νερό.


Υ.Γ.2 Δεν είναι η απόλυτη ειρωνεία, ένας μεγαλοεπενδυτής στην Πράσινη ενέργεια και επίδοξος παραγωγός ρεύματος με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -κάτοικος Εκάλης- να μην έχει ρεύμα στο σπίτι του εξαιτίας ενός δέντρου;


Υ.Γ.3 Πριν κάνει καμιά τρέλα ο Κυριάκος και πραγματοποιήσει την φανταστική κοπή όλων των δέντρων της Αττικής, ας βάλει τους επιτελικούς του να πάρουν το “know how΄” κι από καμιά άλλη περιοχή που έχει δέντρα, που τα καταφέρνουν καλύτερα σε ανάλογες συνθήκες. Γιατί πάντα με την καλή έννοια: “Της Αθήνας τα προβλήματα τα βλέπει η …Φλώρινα και γελά!”



Κώστας από Ιωάννινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.