# #

16 Φεβ 2021

ΕΡΧΟΝΤΑΙ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ" ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ



Η Αμερικανική πολιτεία της Νεβάδα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πειράματος με ενδιαφέρον: συζητά την πιθανή μεταφορά της δημοτικής εξουσίας σε ορισμένες περιοχές στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών.

Η αιτία αυτού που συμβαίνει είναι στη δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της περιοχής. Το 2020 προστέθηκε μια πανδημία στις μακροχρόνιες δυσμενείς διαδικασίες, η οποία έπληξε σκληρά την οικονομία της Νεβάδα και την πρωτεύουσά της, το Λας Βέγκας, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και στην ψυχαγωγία προσανατολισμένη.


Οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ανεργία και άλλα προβλήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για αυτούς είναι να προσελκύσουν μεγάλους φορολογούμενους με τη μορφή εταιρειών και των επιχειρήσεων τους.


Αυτό είναι ένα ολόκληρο στρώμα της αμερικανικής πολιτικής με σκληρό ανταγωνισμό και συναρπαστικές ίντριγκες. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια,

ριζοσπαστική στον αριστερό φιλελευθερισμό της, έχει φέρει τον εαυτό της σε μια τέτοια κατάσταση που τόσο οι άνθρωποι όσο και οι επιχειρήσεις φεύγουν από εκεί.
Η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Ως νέο σπίτι, « οι πρόσφυγες», συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τεράτων όπως η Oracle, Hewlett Packard, Morgan Stanley, Goldman Sachs και πολλές, πολλές άλλες, επιλέγουν την φλόριντα, το Τέξας και την Νεβάδα πιο συχνά από ό, τι άλλα μέρη.

Αλλά, φυσικά, δεν είναι τόσο απλό - και οι Πολιτείες, που αγωνίζονται μεταξύ τους για τους νέους φορολογούμενους, προσφέρουν μεγάλες επιχειρηματικές προτιμήσεις και ειδικούς όρους. Συνήθως μιλάμε για ορισμένα φορολογικά οφέλη.

Τώρα η ηγεσία της Νεβάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει πολύ περισσότερο και να μοιραστεί την εξουσία με τις επιχειρήσεις, κυριολεκτικά.

Τον Ιανουάριο, ο κυβερνήτης της πολιτείας Στιβ Σισολάκ ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία "καινοτόμων ζωνών" στη Νεβάδα, οι οποίες θα παρέχουν ισχυρό κίνητρο για διαφοροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής. Διευκρίνισε επίσης ότι η εταιρεία Blockchains έχει δεσμευτεί να "δημιουργήσει μια μικρή πόλη" που θα φέρει μαζί της θέσεις εργασίας υψηλής αμοιβής και φορολογικά έσοδα.


Ωστόσο, για να υλοποιηθεί το έργο, το κράτος πρέπει να παράσχει το νομοθετικό του πλαίσιο, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν αναφέρθηκαν από τον κυβερνήτη. Αλλά μία από τις εκδόσεις του Λας Βέγκας έμαθε για τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου.

Εάν εγκριθεί το έγγραφο, οι τεχνολογικές εταιρείες στο έδαφός τους θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις εκλεγμένες τοπικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης φόρων, του σχηματισμού δικαστηρίων, της διαχείρισης υδάτων και γης, των δημόσιων υπηρεσιών και ούτω καθεξής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, μια εταιρεία πρέπει να κατέχει τουλάχιστον 50.000 στρέμματα (περίπου 20.000 εκτάρια) της υπανάπτυκτης γης μέσα σε ένα νομό, κατέχοντας τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια και ένα επενδυτικό σχέδιο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων πάνω από δέκα χρόνια.

Οι υποστηρικτές του έργου ισχυρίζονται ότι η παραδοσιακή κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική, το οποίο απαιτεί μεταρρύθμιση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής. Τα λόγια του διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Blockchains Jeffrey Burns μιλούν από μόνα τους: «Ο τρόπος που λειτουργούμε - να παίρνουμε ρίσκα, να είμαστε ευέλικτοι, να είμαστε ευκίνητοι και να ενεργούμε σαν να δημιουργούμε νέα προϊόντα - δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση. Γιατί να μην δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση που θα μας επιτρέψει να τα κάνουμε όλα αυτά;"

Ωστόσο, η προωθημένη ιδέα έχει επίσης αρκετούς σκεπτικιστές και αντιπάλους.

Οι σημερινές τοπικές αρχές θέτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα είναι υπεύθυνος για τις χτισμένες πόλεις και τους ανθρώπους σε αυτές σε περίπτωση αποτυχίας του έργου. Προφανώς, το βάρος θα βαρύνει τις εκλογικές περιφέρειες στην επικράτεια των οποίων είναι ήδη δύσκολο να αποσβέσουν τα προβλήματα τους με τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες.

Επιπλέον, το πρόβλημα είναι θεμελιώδες - αφορά την ολοκληρωμένη ευαισθητοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών πληροφορικής σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων και, ως εκ τούτου, τον ταχέως αυξανόμενο έλεγχό τους πάνω τους. Και τώρα προτείνεται να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο και επίσημα να παραδώσουν στους τεχνολογικούς γίγαντες μέρος των κρατικών λειτουργιών.

Και το επιχείρημα ότι η επιχείρηση, λόγω της εστίασής της στο αποτέλεσμα θα είναι πιο αποτελεσματική στις διοικητικές λειτουργίες, φαίνεται πολύ αμφίβολο.
Πόσο η προτεραιότητα για την εμπορική και δημόσια διοίκηση θα είναι η υγεία, η εκπαίδευση και άλλες κοινωνικά σημαντικές, αλλά κατηγορηματικά μη κερδοφόρες περιοχές, οι οποίες παραδοσιακά δαπανούν σημαντικό μέρος των προϋπολογισμών όλων των επιπέδων διακυβέρνησης;

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με τα έξοδα "προφίλ". Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος ένοχος των τρομερών πυρκαγιών και των θανάτων δεκάδων ανθρώπων στην Καλιφόρνια είναι η εταιρεία ενέργειας Pacific Gas and Electric, η οποία για δεκαετίες απλά δεν εξυπηρετεί σωστά τη δική της - εμπορική - υποδομή.

Οι κατάφωρες συνθήκες εργασίας και η αηδιαστική στάση απέναντι στους εργαζόμενους στην παραγωγή των πιο μοντέρνων και προηγμένων εταιρειών, όπως η ίδια η Tesla, υπαινίσσονται επίσης με διαφάνεια, τι μπορεί να αποδειχθεί για τη ζωή των ανθρώπων σε "εμπορικές" πόλεις, όπου οι εταιρείες θα είναι επίσημες αρχές.

Τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης της κοινωνικής σφαίρας, των υποβαθμισμένων περιοχών και της υποβάθμισης των υποδομών είναι γνωστά στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευημερούντων. Είναι αλήθεια ότι, ακόμη και σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεχωρίζουν με ένα ποσοστό παρακμής που είναι τρομακτικό στις επιδόσεις μιας από τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Θεωρητικά, είναι δυνατόν να κατανοήσουμε τις Αμερικανικές αρχές, οι οποίες είναι έτοιμες να υιοθετήσουν οποιαδήποτε δοξασία σε μια προσπάθεια να στρέψουν την κατάσταση προς το καλύτερο. Στην πράξη, ωστόσο, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί κάποιος θα εξετάσει σοβαρά τη δημιουργία εταιρικών -φεουδαρχικών θυλάκων στο εσωτερικό της χώρας ως μια καλή λύση.

Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο εντελώς διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών γεννήθηκε αυτή η ιδέα. Με την ευκαιρία, η Blockchains Corporation, φυσικά, ήταν χορηγός της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνήτη της Νεβάδα, ο οποίος τώρα προωθεί με τόσο πάθος την καινοτομία.

https://ria.ru/20210215/ssha-1597426736.html από δω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.