Η περιοχή του Ολύμπου καθίσταται ως μία από τις πλουσιότερες χλωριδικά περιοχές της Ελλάδας και θεωρείται «ο Παράδεισος των βοτανικών» με 1700 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας.
Από αυτά πάνω από 160 φυτικά taxa ανήκουν σε κάποιο καθεστώς προστασίας, δηλαδή είναι σπάνια ή φύονται μόνο στον Όλυμπο και πουθενά αλλού στον κόσμο! Ο δε αριθμός των 26 ενδημικών φυτών του Ολύμπου, αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών φυτών που απαντάται σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό βουνό.
Ανάλογα με το υψόμετρο στον Όλυμπο φύονται από μικρά σεμνά και ταπεινά αγριολούλουδα μέχρι μεγάλα και εντυπωσιακά ευθυτενή δέντρα.
Ο επισκέπτης ανάλογα και με τις εποχές του χρόνου θα δει ορχιδέες, ανεμώνες, ίριδες, καμπανούλες, κενταύριες,
σαξιφράγκες, πολύχρωμες βίολες, αλλά και θάμνους και δέντρα όπως το πουρνάρι, η κουμαριά, ο φράξος, το χρυσόξυλο, η μαύρη πεύκη, η υβριδογενής ελάτη, ο ίταμος, η οξιά, το ρόμπολο και πολλά άλλα. Η πανίδα της περιοχής και κυρίως η ορνιθοπανίδα χαρακτηρίζεται κι αυτή από την παρουσία σημαντικών, σπάνιων και απειλούμενων ειδών και για αυτό ο Όλυμπος έχει χαρακτηρισθεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ.«Η μεγάλη σπουδαιότητα της φύσης του Ολύμπου», αναφέρει στη Greenagenda.gr η Θέμιδα Νασοπούλου, Ξεναγός Εθνικών Δρυμών του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Ολύμπου, «έγκειται στην ποικιλότητα της πανίδας και της χλωρίδας, σε συνδυασμό με την παρουσία των πολλών ενδημικών και σπάνιων ειδών, αλλά και της χωροδιάταξης της βλάστησης, η οποία έχει αξιοσημείωτες διαφορές με άλλα βουνά. Ο Όλυμπος κρύβει στα σπλάχνα του την εξαίρεση, τη διαφορά και την ανατροπή των φυσικών δεδομένων, διότι ενώ στα βουνά υπάρχει σαφώς διαδοχή ζωνών βλάστησης και διαφορετικές ζώνες με σαφή όρια, στον Όλυμπο τα όρια αυτά δεν είναι ξεκάθαρα και εμφανίζεται το φαινόμενο της «αναρχίας της βλάστησης. Οι αλληλοδιεισδύσεις και ανακατατάξεις των ζωνών βλάστησης οφείλονται στην ποικιλία του αναγλύφου και στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες (μικροκλίμα Ολύμπου) που επικρατούν στον Όλυμπο».
«Το μικροκλίμα και το έντονο και πολυποίκιλο γεωλογικό υπόβαθρο του Ολύμπου (το οποίο χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες ράχες, οροπέδια, ρέματα, οξείες και απότομες κορυφές, μεγάλες απότομες πλαγιές που κατακερματίζονται από βαθιές χαράδρες και φαράγγια) και ο προσανατολισμός των πλαγιών σε συνδυασμό με τη μικρή γειτνίαση από τη θάλασσα, ευθύνονται τόσο για αυτό το φαινόμενο της αναστροφής της βλάστησης και της αναρχίας του Ολύμπου, όσο και για την υψηλή βιοποικιλότητά του» σημείωσε η κ. Νασοπούλου.
Ιστορικά έχουν καταγραφεί περί τα 150 είδη πουλιών στην περιοχή του Ολύμπου, αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την περιοχή και τα αποτελέσματα των έργων της «Εποπτείας και αξιολόγησης της κατάστασης διατήρησης των ειδών ορνιθοπανίδας και θηλαστικών κοινοτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου» τα τελευταία χρόνια απαντώνται 135 είδη ορνιθοπανίδας, 34 είδη αμφιβίων και ερπετών (10 είδη αμφιβίων και 24 είδη ερπετών) και πάνω από 40 είδη θηλαστικών.
Επίσης στην περιοχή Natura του Ολύμπου απαντώνται 19 τύποι οικοτόπων που υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας», σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έργου «Εποπτεία και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου».
Από αυτούς τους τύπους οικοτόπων, οι τέσσερις συνιστούν οικοτόπους προτεραιότητας a (9530, 6230, 9180, 9580) ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι τύποι οικοτόπων της αλπικής ζώνης, δηλαδή τα λιβάδια και οι βραχώδεις σχηματισμοί (6170, 6230, 8140, 8210) καθώς εκεί φύονται τα περισσότερα ενδημικά είδη του Ολύμπου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο οικότοπος προτεραιότητας 9530- Μεσογειακά δάση πεύκης με ενδημικά είδη μαύρης πεύκης (Pinus nigra) στον Όλυμπο καταλαμβάνει σχεδόν το 40% της περιοχής NATURA 2000, ενώ εξίσου σημαντικός είναι και ο οικότοπος 95A0-Υψηλά ορο-Μεσογειακά πευκοδάση με συστάδες ρόμπολου (Pinus leucodermis), ο οποίος σχηματίζει τα υψηλοτέρα δασοόρια στα Βαλκάνια.
«Ο Όλυμπος, είναι παγκόσμια γνωστός λόγω της μυθολογικής και ιστορικής του αξίας. Είναι ένα βουνό σύμβολο, εμβληματικό της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού, διεθνώς διάσημο για τη σπουδαιότητα της φύσης του. Πρόκειται για το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας το οποίο από την αρχαιότητα ακόμη, προκαλούσε δέος και θαυμασμό. Αποτέλεσε το ιερό βουνό των αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετήσουν στις κορυφές του, τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, αλλά και τις Πιερίδες μούσες, τις προστάτιδες των τεχνών, που είχαν ως σκοπό την τελειοποίηση της ψυχών των αθανάτων», τόνισε η Θέμιδα Νασοπούλου στην πρόσφατη παρουσίαση εργασίας με θέμα «Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, Καταφύγιο Άγριας Ζωής, η συμβολή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και ενηλίκων» στο 7ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας.
Φωτογραφίες: Θέμις Νασοπούλου/Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.