# #

5 Απρ 2016

Λεπτοκαρυά...Ο Βασίλης Λέκκας και το Λύκειο Λιτοχώρου ζωντάνεψαν συγκινητικά το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού" του Μίκη

 Και τα μαχαίρια μπήγουνε
βαθιά μέσα στο χώμα.
Κι απέκει ανέβλυσε νερό
να πιεις,  να πιεις να ξεδιψάσεις.











Ασφυκτικά γεμάτο το γυμνάσιο Λεπτοκαρυάς για την θαυμάσια παράσταση...


Πίσω από το καλλιτεχνικό γεγονός  που πραγματικά ξάφνιασε με την αρτιότητα αλλά και το πάθος που δόθηκε από τους μαθητές, ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε αλλά και φρόντισε για το χτίσιμό του, ήταν ο καθηγητής της Φυσικής του Λυκείου Λιτοχώρου, ο Χρήστος Σάλτας. Ο Χρήστος Σάλτας, ο οποίος είναι και μουσικός, είχε όχι μόνο την ευθύνη για την ενορχήστρωση των τραγουδιών, τη διεύθυνση της εξαιρετικής  ορχήστρας, της μικτής Χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» και μελών της Χορωδίας  του  «Συλλόγου Λιτοχωριτών  Θεσ/νίκης», της διδασκαλία των τραγουδιών στους μαθητές, αλλά και την ευθύνη της σκηνοθεσίας της παράστασης και της επιμέλειας της κατασκευής των σκηνικών.
 Ο Βασίλης Λέκκας, ερμηνεύοντας τους καημούς της Ρωμιοσύνης και νιώθοντας πως τον ακολουθούν στο τραγούδι του τα νιάτα, άπλωσε τη φωνή του με συγκίνηση κλείνοντας μέσα της τα συναισθήματα όλων μας.
Δίπλα του στάθηκαν επάξια οι Δανάη Χαραλαμποπούλου, Δήμητρα Σάββα και Βιβή Κυριακού.

H θεολόγος , Ασημίνα Μητρούλα, είπε για το έργο και τη σημασία του:
 faretra.info-likeio-litoxorou-lekas-saltas-smirni
«Το έργο είναι μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό, που ξέσπασε μετά την εθνική εποποιία κατά των Γερμανών.
Το έργο, που διαπνέεται από μια συγκίνηση αρχετυπική, σχεδόν θρησκευτική, είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη συλλογική ανάγκη για ειρήνη. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα γενναίο κάλεσμα εθνικής ομοψυχίας, σκύβοντας με συγκλονιστική ωριμότητα πάνω στις πληγές του Εμφυλίου, οι οποίες την εποχή που γράφτηκε ήταν ακόμα ανοιχτές.
Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε το 1962 από το θίασο του Μάνου Κατράκη, με βασικό ερμηνευτή το Γρηγόρη Μπιθικώτση στην κορυφαία ίσως στιγμή της καριέρας του.
Για το έργο ο Μίκης Θεοδωράκης λέει χαρακτηριστικά: «Με το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» ταυτίζομαι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έργο μου από κάθε άποψη, μουσική, ανθρώπινη, βιωματική, αγωνιστική, και προπαντός ελληνική.»
«Και συνεχίζει ο Μίκης Θεοδωράκης» συμπλήρωσε η κ. Μητρούλα. «Σε στιγμές τόσο κρίσιμες για το Έθνος και το Λαό, πιστεύω πως ο καλλιτέχνης πρέπει να καταπιάνεται με έργα και με ενέργειες, που θα βοηθήσουν άμεσα για να ξεπεραστεί η κρίση. Πιστεύω πως ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσουμε τη μάχη, είναι αυτήν τη στιγμή η αληθινή ενότητα. Όχι ενότητα συμβατική, αλλά ενότητα ουσιαστική όλων των Ελλήνων.»









Η Δήμητρα Σάββα ήταν κ α τ α π λ η κ τ ι κ ή.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.