# #

25 Μαρ 2016

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

mpakaliaros skordalia

Σύμφωνα με το έθιμο, οι Έλληνες ανήμερα της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της 25ης Μαρτίου τρώνε μπακαλιάρο και σκορδαλιά. 

Πώς ξεκίνησε, όμως, αυτό;

Όταν η Παναγία έμαθε πως θα μείνει έγκυος χωρίς να την...
κουτουπώσει ο Ιωσήφ, κόντεψε να σαλτάρει.

Φαντάσου να είσαι 14 χρονών και να έρθει ο αρχάγγελος Γαβριήλ να σου πει ότι θα γεννήσεις τον Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα, θα σε δέσουν αμέσως.
Χώρια που θα σε πάνε μέσα για παιδεραστία.

Βέβαια, η Παναγία, επειδή δεν ήταν και εντελώς γκάου, ρώτησε πώς είναι δυνατόν να γκαστρωθεί χωρίς φιστίκωμα, και ο Γαβριήλ της είπε πως θα έλθει το Άγιο Πνεύμα και θα της φέρει την δύναμη του Θεού.

Δηλαδή, πήγε σε μια 14χρονη ένας τύπος με φτερά και της είπε πως θα έρθει ένα περιστέρι από τον Θεό να την αφήσει έγκυο στον Χριστό.
Πρέπει να έπαιζαν πολλά ναρκωτικά εκείνη την εποχή στη Ναζαρέτ, οπότε η Παναγία το πίστεψε.

Ο Ιωσήφ πάλι δεν είχε κανένα πρόβλημα που η αρραβωνιαστικιά του θα έμενε έγκυος από ένα περιστέρι αλλά μπορεί να είχε και κάνα πρόβλημα ο άνθρωπος και να μην του έκανε κούκου.
Η Παναγία είχε δύσκολη εγκυμοσύνη και είχε τα νεύρα της, οπότε του τα είχε κάνει μπαλόνια του Ιωσήφ με τις απαιτήσεις της.

Μια μέρα του λέει «θέλω να φάω μπακαλιάρο σκορδαλιά γιατί μου μύρισε».
«Πού σου μύρισε, μωρή, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά που όλη η Ναζαρέτ βρωμοκοπάει από τα σκατά και τα κατρουλιά επειδή δεν έχει αποχέτευση;» της είπε νευριασμένος ο Ιωσήφ.
«Φέρε μου μπακαλιάρο σκορδαλιά γιατί θα μου πέσει ο Ιησούς και δεν θα σωθεί ο κόσμος!» του είπε έξαλλη η Παναγία.

Τι να κάνει κι ο Ιωσήφ, έφαγε όλη τη Ναζαρέτ και της βρήκε μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Η Παναγιά έφαγε τον μπακαλιάρο και τρία πιάτα σκορδαλιά και ξεσκίστηκε στο κλανοκοπίδι· έτσι βγήκε η Παναγιά η Κλανιάρα που λατρεύεται στο Φαρμακονήσι και είναι προστάτιδα ορεσίβιων φυλών στο Μεξικό.
Ο καημένος ο Ιωσήφ δεν ήξερε κατά πού να κάνει.

Από εκείνη τη μέρα, η Παναγία έτρωγε κάθε μέρα μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Λέγεται πως ο Χριστός γεννήθηκε έξι μηνών γιατί δεν άντεχε άλλο τη μυρωδιά της σκορδαλιάς.
Μόλις γεννήθηκε, άρχισε να τρέχει.

Έτσι ξεκίνησε το έθιμο να τρώνε οι Έλληνες μπακαλιάρο και σκορδαλιά στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Όχι αμέσως, μετά που ασπάστηκαν τα έθιμα των Εβραίων.

Βέβαια, κάποιοι απορούν πώς συνδέθηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με την επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Είναι απλό....

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ πήγε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και του είπε πως θα είναι ο πρώτος άνδρας που θα μείνει έγκυος και θα γεννήσει τον Μάικλ Τζάκσον, τον βασιλιά της ποπ.
«Τι άλλη επιλογή έχω;» του είπε ο Κολοκοτρώνης που έφαγε χοντρό σκάλωμα.
«Η άλλη σου επιλογή είναι να κάνεις τους Έλληνες να επαναστατήσουν επιτέλους γιατί δεν έχω δει άλλο λαό να γουστάρει τόσο πολύ την σκλαβιά» του είπε ο αρχάγγελος Γαβριήλ που είχε πάρει ανάποδες και με το δίκιο του.

Ο Κολοκοτρώνης –που ήδη είχε ανεμογκάστρι και δεν το έκρυβε η φουστανέλα γιατί χόρευε από μέσα έξαλλα ο Μάικλ- έστειλε μήνυμα στους άλλους κλέφτες και, για να τους πείσει να έρθουν στη συνάντηση πάνω στα κατσάβραχα, τους είπε πως είχε κλέψει κάτι φοβερούς μπακαλιάρους με σκορδαλιά από τον Καραϊσκάκη που κι αυτός τους είχε κλέψει από τη Μπουμπουλίνα, που από κάπου θα τους είχε κλέψει κι αυτή, γιατί δεν έπαιζε και πολύ μπακαλιάρος Ισλανδίας στην Ελλάδα το 1821.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Έλληνες τρώνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά ανήμερα την 25η Μαρτίου.

Χρόνια πολλά!

http://pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.