# #

25 Μαρ 2016

Ανήμερα της "επετείου" των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, η παγκόσμια δικαιοσύνη τιμώρησε έναν Σέρβο.


Οι σφαγείς της Γιουγκοσλαβίας καταδίκασαν σε 40 χρόνια φυλάκισης τον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων στην Βοσνία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς μετά από 7 χρόνια εγκλεισμού άκουσε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απογοητευμένος και δήλωσε μέσω του  δικηγόρου του ότι θα ασκήσει έφεση.

Το κατηγορητήριο είχε δύο σκέλη. 
Το πρώτο αφορούσε στην σφαγή 8,000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στην Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 και το δεύτερο  ότι ήταν στην "πρώτη γραμμή της ανάπτυξης και της εφαρμογής της ιδεολογίας" των Σερβοβοσνίων κατά τη διάρκεια του πολέμου που σύμφωνα με τους κατηγόρους του στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους μεταξύ 1992-95 και 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Σύμφωνα, λοιπόν, με το κατηγορητήριο ο μοναδικός λαός που έπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Γιουγκοσλαβία ήταν ο σερβικός.

Με λίγα λόγια για το δεύτερο κατηγορητήριο ο Κάρατζιτς δικάστηκε διότι αμύνθηκε των πολιτικών της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ που ήθελαν την.. εκκαθάριση όλου του σερβικού στοιχείου από όλα τα μετέπειτα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τιμωρήθηκαν διότι υπερασπίστηκαν την ίδια τους την πατρίδα μην κάνοντας πίσω στις πολιτικές της Δύσης που μόνο μέσω διαμελισμού μιας χώρας θα μπορούσαν να κάνουν το πλιάτσικο που επακολούθησε.  

Πριν και κατά την διάρκεια της δίκης οι αστυνομικές αρχές της Χάγης είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα και ένας αξιωματικός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι σε εγρήγορση, δύο ημέρες μετά και τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες δείχνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο ότι οποιαδήποτε άλλη θέση πέρα της "δημοκρατικής θέσης" αυτών που εισβάλλουν και μοιράζουν την πίτα των κρατών μπορεί να γίνουν στην συνέχεια "τρομοκρατικοί" πυρήνες.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο Κάρατζιτς επιδίωκε τη διαίρεση της Βοσνίας και ήθελε "να εκδιώξει για πάντα τους μουσουλμάνους και τους Κροάτες από τα εδάφη που διεκδικούσαν οι Σέρβοι". Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα σύμφωνα με το κατηγορητήριο εντασσόταν στο πλαίσιο της "εθνοκάθαρσης" που σχεδίασε από κοινού με τον Μιλόσεβιτς (ο οποίος πέθανε το 2006 στην φυλακή πριν δικαστεί) και τον στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβοσνίων, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς (που είναι φυλακισμένος) μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Κάρατζιτς κρίθηκε επίσης ένοχος για διώξεις, δολοφονίες, βιασμούς, απάνθρωπη μεταχείριση ή εξαναγκαστική μετεγκατάσταση –κατηγορίες που αφορούσαν κυρίως την πολιορκία του Σεράγεβο η οποία διήρκεσε 44 μήνες και στοίχισε τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους– αλλά και για τις "απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης" στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η πιο τρελή τοποθέτηση ήταν του δικαστή  Ο-Γκον Κουόν,  ο οποίος είπε ότι η τριετής πολιορκία του Σεράγεβο, κατά την οποία η πόλη βομβαρδιζόταν ανηλεώς από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, δεν θα είχε συμβεί χωρίς την στήριξη του Κάρατζιτς. Δηλαδή κακώς αμυνόταν για την δική τους πατρίδα οι Σερβοβόσνιοι!

Ο Βέλγος εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία Σερζ Μπραμέρτζ, που είχε ζητήσει την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, χαιρέτισε την απόφαση σημειώνοντας ότι "αποδόθηκε δικαιοσύνη". "Ο κόσμος αποφάσισε ότι τα θύματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία δικαιούνται δικαιοσύνη. Επί δύο δεκαετίες τα θύματα αυτά μας εμπιστεύτηκαν για να τα δικαιώσουμε. Χιλιάδες ήρθαν εδώ για να αφηγηθούν την ιστορία τους και να αντιμετωπίσουν θαρραλέα τους βασανιστές τους. Σήμερα, με την καταδίκη αυτή, τιμήσαμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Αποδόθηκε δικαιοσύνη", ανέφερε.

Βέβαια ο ίδιος εισαγγελέας "ξέχασε" τον φάκελλο που είχε ανοίξει το 2012 με τις κατηγορίες εναντίον της προκατόχου του, Κάρλα ντελ Πόντε, σύμφωνα με τις οποίες η πρώην εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε πλήρη γνώση για την  καταστροφή όλων των στοιχείων για την σκοτεινή υπόθεση του «Κίτρινου Σπιτιού» στο Κόσσοβο, όπου αφαιρούνταν συστηματικά ζωτικά όργανα απαχθέντων Σέρβων της περιοχής, ώστε να πωληθούν στη μαύρη αγορά.  

Για την υπόθεση του "Κίτρινου Σπιτιού" ο Σέρβος ειδικός εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, απάντησε πως όταν ρώτησε τους ανακριτές του ΔΠΔ τι ακριβώς συνέβη με τα κατεστραμμένα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση «Κίτρινο Σπίτι», έλαβε την απάντηση πως «το υλικό αυτό μαζί με στοιχεία για τη Σρεμπρένιτσα καταστράφηκαν στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας".

Φαίνεται ότι τελικά για την Σρεμπρένιτσα τα στοιχεία αν και κατεστραμμένα βρήκαν τον πρώτο ένοχο στο πρόσωπο του Κάρατζιτς και έπεται ο στρατηγός Μλάντιτς. Για τους μακελάρηδες του UCK  που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ για να κάνουν εγκλήματα όπως αυτά στην Πρίστινα η δικαιοσύνη σφύριξε αδιάφορα. 

Πάντως αυτοί που σίγουρα δεν πρόκειται να καθίσουν ποτέ στο σκαμνί ως εγκληματίες πολέμου είναι οι ΝΑΤΟϊκοί οι οποίοι πριν ακριβώς 17 χρόνια σκότωσαν 5,000 άμαχους Σέρβους κατά την διάρκεια 78 αεροπορικών επιχειρήσεων. 12,500 άμαχοι τραυματίστηκαν εκ των οποίων 2,500 παιδιά.

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των έντεκα εβδομάδων πραγματοποιήθηκαν 2,300 αεροπορικές επιδρομές και χρησιμοποιήθηκαν 1,130 πολεμικά αεροσκάφη. Από τα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1,300 πύραυλοι τύπου Κρούζ (Cruise). Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης 37,000 βόμβες διασποράς που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, όπως επίσης και βλήματα, τα οποία στην κεφαλή έφεραν απεμπλουτισμένο ουράνιο, που αποτελεί ραδιενεργό υλικό. Μόνο στη Σερβία -εκτός του Κοσόβου- έχουν εντοπιστεί 14 σημεία που επλήγησαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και έχουν καθαριστεί από το Ινστιτούτο πυρηνικής ενέργειας του Βελιγραδίου.



1 σχόλιο:

  1. Οι δυτικοευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά στό ισλάμ...φτηνά εργατικά χέρια,
    ώστε νά αντιπαλέψουν τά φτηνά κινεζικά προιόντα...δυναμικό νέο σέ ηλικία
    αναπαραγωγής γιά νά αντισταθμίσουν τό γέρικο πληθυσμό τους...διασπορά φόβου
    στούς ευρωπαικούς πληθυσμούς,μέ τά τρομοκρατικά κτυπήματα,ώστε νά πνίξουν
    κάθε μορφή αντίστασης στά σχέδια λιτότητας..αρκεί νά θυμηθήτε,πώς
    εξαφάνισαν τούς αγανακτισμένους,από τή πλατεία Συντάγματος,μετά τό
    κάψιμο τών υπαλλήλων τής μαρφίν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.