5 Αυγ 2015

Ανεβαίνουν οι συντηρητικοί του Ραχόι, πέφτει το Podemos μετά την κωλοτούμπα του Αλέξη


Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αυξάνει το προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο σχηματισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos υποχωρεί, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Τρίτη.
Σύμφωνα με την έρευνα του κυβερνητικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), το PP συγκεντρώνει 28,2% της πρόθεσης ψήφου, μεγαλώνοντας την απόσταση που το χωρίζει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), παραδοσιακό αντίπαλό του, που συγκεντρώνει 24,9%.
Η προηγούμενη δημοσκόπηση του CIS διενεργήθηκε τον Απρίλιο και έδινε στο PP ποσοστό 25,6% και 24,3% στο PSOE.
Το Podemos παραμένει τρίτο κόμμα στην Ισπανία, πλέον όμως δεν εξασφαλίζει περισσότερο από το 15,7% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 16,5% τον Απρίλιο. Τον Ιανουάριο το Podemos συγκέντρωνε το 23,9%, ξεπερνώντας ακόμη και το PSOE που συγκέντρωνε 22,2%.
Οι φιλελεύθεροι των Ciudadanos, τέταρτης πολιτικής δύναμης στην Ισπανία, χάνουν επίσης έδαφος στην πιο πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης, με 11,1% στις προθέσεις ψήφου, έναντι 13,8% τον Απρίλιο.
Η ανεργία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ισπανών. Το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την ανεργία και το 43,7% για τη διαφθορά και τις απάτες. Τα σκάνδαλα διαφθοράς που αγγίζουν όλη την πολιτική τάξη, αλλά κυρίως το κυβερνών κόμμα, αποτελούν σχεδόν καθημερινά πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εκείνο της Ελλάδας, φθάνει το 22,37%.
Η επόμενη δημοσκόπηση του CIS, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ισπανία, αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο. Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αναμένεται όμως ότι θα προκηρυχθούν για τον Νοέμβριο.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.