# #

9 Αυγ 2015

Ολοταχώς προς συμφωνία και εκλογές

 
Εντείνονται τα σενάρια ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων καθώς η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο και όλα δείχνουν πως μέχρι την Κυριακή το βράδυ ή το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο και τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν ως προαπαιτούμενα για την  ένταξη στον ESM.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έχει επικρατήσει ο σχεδιασμός για «εκλογικό αιφνιδιασμό» με προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας στις..
18 Αυγούστου και την εκταμίευση της δόσης στις 19.
Και ήγγικεν το Μνημόνιο
Εκλεισαν πολλά αλλά όχι όλα, μετά από συνάντηση που διήρκεσε 6,5 ώρες μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των κκ Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, ενώ νέο ραντεβού ορίστηκε για σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι. Η συνάντηση που ξεκίνησε στις 18:00 ολοκληρώθηκε στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα γεφυρώθηκαν χάσματα και τέθηκε το πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στις 18 του Αυγούστου στην ελληνική Βουλή.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυβέρνηση πέτυχε να περάσει ένα ενιαίο πακέτο προαπαιτούμενων για ένταξη στον ESM και εκταμίευση της πρώτης δόσης, δέχθηκε ωστόσο να υπάρξει δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Αναφορικά με το χθεσινό EFC, κυβερνητικές πηγές λένε ότι «ήταν θετική η εισήγηση και από τους τέσσερις θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα»
Κάνουν επίσης σαφές ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά αίτημα για δάνειο-«γέφυρα». Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για ψήφιση προαπαιτούμενων και Μνημονίου από τη Βουλή πριν από τον 15Αύγουστο.
Οι «prior actions» θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του τρίτου Μνημονίου και δεν θα έρθουν ξεχωριστά, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημά με την ψήφισή τους.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Σαββάτου, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι στα προαπαιτούμενα αυτά δεν υπάρχει θέμα πρόωρων συντάξεων, αλλά ζήτημα αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια και θα αυξηθεί το επιτόκιο.
Διαφωνίες εντοπίζονται στα ενεργειακά, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Την τελευταία στιγμή η τρόικα δέχθηκε την επιστροφή του ΦΠΑ στο βόειο κρέας επιστρέφει στο ΦΠΑ 13%, από 23%. Η κυβέρνηση δέχθηκε την παραμονή στο 23%, των φροντιστηρίων.
Οι κάλπες είναι κοντά
Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα με τα έως τώρα δεδομένα κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμα και στις 13 Σεπτεμβρίου, με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, τον έλεγχο του εσωκομματικού σκηνικού, ενώ θέτει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης και παγιώνει τις αλλαγές στην αντιπολίτευση.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να προλάβει κινήσεις τόσο της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και άλλων τάσεων στο εσωκομματικό σκηνικό, ενώ παράλληλα θα επιβάλλει ο ίδιος με λίστα τους υποψηφίους στις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει την πολιτική κυριαρχία και επιβάλλει τον ρυθμό των εξελίξεων διατηρώντας τον έλεγχο.
Στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, πριν το συνέδριο του κόμματος, αντιδρά ακόμα και η τάση των 53, η οποία αν και δεν καταγράφεται ενιαία εν τούτοις φαίνεται να αντιτίθεται σε βίαιες πολιτικές εξελίξεις με στόχο την πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η διάσπαση φαίνεται αναπόφευκτη, ωστόσο η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων με ένα τέτοιο τρόπο μπορεί είτε να οδηγήσει μια «αναίμακτη» διαίρεση, είτε και σε «κόμμα μέσα στο κόμμα».
Στο Μαξίμου πάντως ένα είναι βέβαιο  διαρκώς κάνουν σενάρια και ασκήσεις δοκιμάζοντας τα νερά και τις ανοχές του κόμματος, προσπαθώντας να προλάβουν και την κοινωνία.... "μουδιασμένη" πριν εφαρμοστούν τα μέτρα.
 Η ένταση κλιμακώνεται καθημερινά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία παρακολουθντας το εύρος και τη δυναμική των δημόσιων τοποθετήσεων που προαναγγέλλουν ρήξη.
 
Πρόσφατα παραδείγματα αυτό του Παναγιώτη Λαφαζάνη που μιλώντας στην εφημερίδα "Κεφάλαιο"  έριξε τη μπάλα στο γήπεδο του Τσίπρα
 
"Σε τροχιά ρήξης βρίσκεται, δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν μπει στον δρόμο ενός τρίτου μνημονίου. Είναι μια τροχιά ρήξης με τις ταυτοτικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγα ρήξης με τον μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων που στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν τη χώρα".
 
Λίγ μετά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, μέσω twitter, επιβεβαίωσε το νέο κόμμα  
 
"Φαίνεται ότι ερρίφθη ο κύβος για δημιουργία νέου κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα. Ας γίνει τουλάχιστον ήρεμα, ώριμα και δημοκρατικά".
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης,  σε συνέντευξή του στην  "Ημερησία" ζήτησε καθαρά την παραίτηση των διαφωνούντων
 
"Σε τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες για την πορεία της χώρας αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μη στηρίξουν την κυβέρνηση και εφηύραν την παγκόσμιας πρωτοτυπίας πατέντα να 'στηρίζουν' την κυβέρνηση δια της καταψηφίσεως κρίσιμων επιλογών της. Δεν θα ήθελα να δώσω μαθήματα σε σεβαστούς συντρόφους. Προσωπικά, όμως, αν διαφωνούσα με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του κόμματός μου σε τόσο σοβαρά ζητήματα θα διάλεγα τον δρόμο της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα".
 
 
 
www.sofokleousin.gr

1 σχόλιο:

  1. Οι αυλικοί και τα μπέεεεε της εξουσίας!!!!!.
    Όλη η Ελλάδα είδε τον πρωθυπουργό και την ανακοίνωση του, το βράδυ των αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος. Ο άνθρωπος δεν ήταν απόλυτα ευτυχής και το φώναζε, το έδειχνε με όλο του το σώμα. Υπήρχε στο βλέμμα του αυτό το κάτι, που συνήθως δεν υπάρχει στην ανθρώπινη χαρά. Αυτό το κάτι μιας άλλης σκέψης, που, ακόμα και μέσα στη χαρά, βλέπει δυσάρεστα πράγματα. Υπήρχε η σκιά αυτού που νίκησε στιγμιαία και γνωρίζει ότι την επόμενη μέρα θα έρθει αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις. Η σκιά αυτού, που επιβίωσε σήμερα, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει την επόμενη μέρα. Η σκιά αυτού που ναι μεν κερδίζει μια μάχη, αλλά συνεχίζει να συμμετέχει σε έναν πόλεμο, που γνωρίζει ότι δεν έχει τελειώσει. Η σκιά της προδοσίας;;
    Επειδή οι καιροί είναι ύποπτοι, καλό είναι ο πρωθυπουργός να ρίξει μια δεύτερη ματιά σ’ αυτό που ετοιμάζεται να κάνει. Πριν ψηφίσει αυτός, οι αυλικοί του και τα μπέεεε του σύριζα - (που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να είσαι πλούσιος και επαναστάτης, παρά φτωχός και μαλάκας, για να μπορούν να εξασφαλίζουν πολλούς από τους δεύτερους, ώστε να έχει απόδοση η δική τους πλουσιοπάροχη επαναστατική επιλογή) - καλό είναι να δει ποιοι ακόμη από τις άλλες παρατάξεις θα τον στηρίξουν. Απλά πράγματα. Αυτοί με την πείρα!!! των προηγούμενων μνημονίων θα κάνουν απλά αυτό που γνωρίζουν καλά. Ο πρωθυπουργός ας γνωρίζει ότι το έργο, το οποίο θα ανεβάσουν αυτός και τα φιλαράκια του αυτές τις μέρες, δεν θα έχει το τέλος που είχε η προηγούμενη παράσταση του Δημοψηφίσματος. Αυτή την φορά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές στην συνέχεια, από τον Ελληνικό Λαό . Όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες επιτυχίες άλλωστε.
    Ας δεί με ποιους έγινε μια παρέα, όταν θα επιχειρήσει να ξαναζητήσει την ψήφο του Ελληνικού Λαού. Τα χέρια πάντα σηκώνονται με τον ίδιο τρόπο, είτε για ν' αγκαλιάσουν και να επευφημήσουν είτε για να καρπαζώσουν. Στο τέλος μόνον καταλαβαίνεις για τι ακριβώς σηκώθηκαν.
    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.