# #

15 Οκτ 2014

"Εξαέρωση" 7 δισ. σε δυο ημέρες στο Χρηματιστήριο! - Επανέρχονται τα σενάρια κατάρρευσης της οικονομίας


- Για κρίση νούμερο δυο στην Ευρώπη μιλούν πλέον οι αναλυτές
- Μέσα σε δυο συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου εταιρείες έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους!
- Η εκτόξευση των spread υψώνει τείχος στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και από το Μνημόνιο!


Φτωχότεροι κατά 7 δισ. ευρώ έγιναν οι επενδυτές του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Σε αυτό το ποσό έφτασε η εξαέρωση και η απώλεια της αξίας των μετοχών σε δύο μέρες.

Το χειρότερο είναι πως το..
διήμερο κραχ στο Χρηματιστήριο και η εκτίναξη του spread των ελληνικών ομολόγων έδωσαν τροφή σε αναλυτές να επαναφέρουν τα σενάρια κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και να κάνουν λόγο για κρίση νούμερο 2 στην Ευρώπη.

'Ηταν αρκετές δύο μέρες για να μαυρίσει εκ νέου ο ορίζοντας ο οποίος σημαδεύτηκε από απώλειες της τάξης του 11,6% για το γενικό δείκτη.

Δηλαδή σε 2 μέρες χάθηκε πάνω από το ένα δέκατο της αξίας των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Μάλιστα υπάρχουν εταιρείες που έχασαν περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους. Για παράδειγμα η πτώση της ΓΕΚ Τέρνα ήταν 22,4%, ενώ πάρα πολλές επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία, υπέστη απώλειες μεταξύ 10 και 20%.

Για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα αναφέρουμε ότι η διήμερη πτώση ήταν για τη Eurobanκ 16,2% (κάποια στιγμή μόνο σήμερα έχανε 23%), την Εθνική 15,9%, τον ΟΠΑΠ 16,1%, τη ΔΕΗ 17,5%, την ΕΥΔΑΠ 18,8%, τον Ελλάκτωρ 16,3%, την Πειραιώς 10,6%, την Alpha 10,6%, την Τενέργα 19,5%

Την ίδια ώρα τα ομόλογα ανέβηκαν επικίνδυνα και όπως σημειώνει η διευθύντρια ερευνών της Forex.com "Εάν σκεφτείτε τι έγινε πριν από τρία χρόνια, θα αντιληφθείτε πως το σήμερα δεν έχει καμία διαφορά από τότε... Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας είχαν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 7%. Τότε όλοι μιλούσαν για το σημείο που δεν έχει επιστροφή".

Τα πυρά των αναλυτών συγκεντρώνει η επιθυμία της Ελλάδας να βγει από το μνημόνιο, πράγμα που γίνεται δυσκολότερο όσο τα spreads ανεβαίνουν και καθιστούν αδύνατη την έξοδο στις αγορές, γιατί τα επιτόκια εκτινάσσονται σε ασύμφορα επίπεδα.



Θανάσης Λυρτσογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.