8 Νοε 2013

Μ. Ρεπούση δες το βιντεο-ντοκυμαντέρ για να μάθεις τι έγινε και μη μιλάς..

smirni
Ένα καταπληκτικό φιλμ -ντοκουμέντο βγήκε στα φώτα της δημοσιότητας μετά από 86 χρόνια! Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 86 χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. 
Ολοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο, το έσωσε από τη φθορά του χρόνου, και έτσι, είμαστε τώρα σε θέση να..
δούμε αυτά τα μοναδικά σπαράγματα της μνήμης.

Το παραπάνω φιλμ το τράβηξε ο George Magarian, κατά την διάρκεια των γεγονότων της Σμύρνης.
Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο “Αμερικανικό Κολλέγιο” στο Ικόνιο  της Μικράς Ασίας.  Αργότερα, ο  George Magarian διετέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) ή YMCA. την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία.Το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, την ίδια στιγμή, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
Το αρχικό video είχε αναρτηθεί από τον ίδιο τον εγγονό του George Magarian και κινηματογραφιστή Robert Davidian.

Μ. Ρεπούση δες  το  βιντεο-ντοκυμαντέρ για να μάθεις τι έγινε και μη μιλάς..

1 σχόλιο:

  1. αυτό το βίντεο είναι για να μας πει τί; Εξηγείστε μας τι θέλει να πει .. δε μιλάει για τον πανικό και το ¨συνωστισμό" της κ. Ρεπούση; Ήταν άλλιώς τα πράγματα; Σε κάθε πανικό δεν τρέχει ο καθένας να σωθεί; Τί το περίεργο; Κι' εκείνοι όμως οι γόνοι των δαχτυλοδειχτούμενων οικογενειών τής Σμύρνης που γράφονταν ξένοι υπήκοοι και έπαιρναν ξένα διαβατήρια για να μη στρατευτούν.;;;Και το έλεγε και το στηλίτευε ο Σμύρνης Χρυσόστομος αλλά κανένας δεν τον άκουγε; Σε τέτοιες καταστάσεις, ο σώζων εαυτόν. . . και όλα τα άλλα είναι για . . .κατανάλωση. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.