# #

6 Οκτ 2013

"Δημοκρατική Αριστερά" Σερβίας...Κουβεντούλα με τον Πρόεδρο του κόμματος

Χρήστος Αλεξόπουλος...Πρόεδρος του κόμματος "Δημοκρατική Αριστερά" Σερβίας.Ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν περίπου ένα μήνα με σκοπό να διεκδικήσει την είσοδό του στην βουλή της Σερβίας..
Ο Αλεξόπουλος ,γεννημένος στην Θεσσαλονίκη,πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Σερβίας,ζει και διδάσκει σε πανεπιστήμιο της Σερβίας τα τελευταία χρόνια.

Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Αλεξόπουλο για   να μας ενημερώσει για τις προθέσεις του...

Ερ. Κυριε Αλεξοπουλε,μας εχετε λιγο ξαφνιασει με την ιδρυση του κομματος <Δημοκρατικη Αριστερα> και μαλιστα σαν κομμα μειονοτητας. Θα μπορουσατε παρακαλω πολυ  να αυτοπροσδιοριστειτε για να αντιληφθουμε περι τινος προκειται?


Απ. Σας ευχαριστω πολυ που μου δινετε την ευκαιρια να απαντησω στα ερωτηματα σας ωστε  να διαφωτιστει η κοινη γνωμη.
Πρωτον,θα ηθελα να τονισω την παγιομενη μακροχρονια φιλια μεταξυ των δυο λαων.
Δευτερον, η υπαρξη Ελληνων στη Σερβια ειναι μια πραγματικοτητα που υφισταται παρα πολλα χρονια. Εκτος βεβαια αυτων των δυο στοιχειων υπαρχουν παρα πολλα αλλα που μας ενωσαν αρρηκτα στο περασμα του χρονου, οπως η Ορθοδοξια αλλα και οι κοινοι μας αγωνες αρχομενης απο τους βαλκανικους πολεμους.
Θελω να τονισω εδω, οτι η φιλια των δυο λαων σφυρηλατηθηκε  μεσα απο πολλα ιστορικα γεγονοτα πραγμα που δεν μπορει να αμφισβητηθει απο κανενα.
Θα αναφερθω λοιπον εδω στο <κομμα μειονοτητας> εξηγωντας πως εμεις το προσδιοριζουμε.
Για το Ελληνικο στοιχειο η λεξη <μειονοτητα> στη Σερβια δεν αποτελει επ’ουδενι κατι το <αποσχιστικο>,κατι που προκαλει η θα προκαλουσε καταστασεις που ολοι λιγο-πολυ γνωριζουν η φανταζονται.
Εμεις οι Ελληνες της Σερβιας αγωνιζομαστε και θα αγωνιστουμε για τα συμφεροντα της Σερβιας και του λαου της σε ολα τα επιπεδα.

Ερ. Τι εννοειται λεγοντας σε <ολα τα επιπεδα>?

Απ. Εμεις θελουμε να αποτελεσουμε κατ’ αρχην,την γεφυρα μιας πλατυτερης συνεργασιας μεταξυ των δυο χωρων και αυτη η γεφυρα να ανοιξει το δρομο και να δωσει ωθηση ωστε να βγει η χωρα μας απο την διεθνη απομονωση που αρχισε με τη διαλυση της πρωην Γιουγκοσλαβιας και διαρκει μεχρι σημερα.
ΠΡΩΤΟ λοιπον και κυριαρχο στοιχειο της πολιτικης μας ειναι η νεα αντιληψη  σχετικα με την χωρα,μια χωρα που θα πρεπει να ειναι παντου σε ολα τα επιπεδα της διεθνους διπλωματιας,σε ολους τους Διεθνεις και Ευρωπαικους οργανισμους,να ακουγετε πλεον η φωνη μας.
Πρεπει να πουμε οτι,μεχρι τωρα εχουν γινει και συνεχιζουν να γινονται απο ολες τiς Κυβερνησεις μεγαλες προσπαθειες αλλα ειτε οι αδυναμιες μας ειτε οι συγκυριες εχουν εμποδισει μια πιο σωστη αναγνωρισιμοτητα των μεγαλων χρονιων προβληματων που αντιμετωπιζει η χωρα.
Εμεις λοιπον,θεωρουμε οτι χρειαζετε μια πλατια συμμαχια ,<συμμαχια πολιτων> ωστε να δωθει ωθηση σε μια δυναμικη που υπαρχει αλλα παραμενει αναξιοποιητη στο περιθωριο.
Κατι πρεπει να γινει,κατι πρεπει να αλλαξει ,κατι που να δωσει οραμα και ελπιδα στο λαο μας.
Χρειαζονται νεες δυναμεις ,νεοι ανθρωποι να συστρατευθουν σε μια ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για να ατενισουμε το μελλον με ελπιδα.
Ο Σερβικος λαος δικαιουται καλυτερης τυχης και καλυτερης Μεταχειρισης απο ολους.
Με αυτο το στοχο θα παλεψουμε μαζι με ολες τις πολιτικες,κοινωνικες και οικονομικες ομαδες που αγωνιζονται για το μελλον αυτου του τοπου,για περισσοτερη Δημοκρατια και δικαιοσυνη,για την αμμεση επιλυση των οξυμενων προβληματων ,για την καταπολεμηση της ανεργιας και για την προοδο του πολυπαθου Σερβικου λαου.

Ερ. Πως βλεπετε την Ευρωπαικη Ενωση?

Απ. Ακουστε,η Ευρωπαικη Ενωση ειναι αυτη τη στιγμη ενας ευρυς οικονομικος και πολιτικος πολος ο οποιος συνεχιζει να διαμορφωνεται παρα τις μεγαλες του αντιθεσεις.
Παρ’ολα αυτα θεωρουμε οτι για τη Σερβια τη δεδομενη στιγμη πρεπει να αποτελει το πρωτο στοχο .
Υπαρχουν οι χωρες του <Νοτου> που βρισκονται σε μεγαλη κριση και οι χωρες του <Βορρα> που αυτη τη στιγμη επιβαλλουν,λογω της οικονομικης τους ευρωστιας τη πολιτικη τους.
Στις οικονομιες λοιπον ,του <Νοτου> περαν απο το καθαρα οικονομικο σκελος εχουν συσωρευθει τεραστια κοινωνικα προβληματα,που δρουν πλεον ανασταλτικα για την κοινωνικη ειρηνη ,παραγοντας που δεν μπορει να αγνοηθει πλεον διοτι φαινεται οτι κλονιζονται οι δημοκρατικοι θεσμοι απο ανθρωπους που δεν βρισκουν καμμια διεξοδο.
Απο την αλλη στις χωρες του <Βορρα> περαν της προσκαιρης ευρωστιας των οικονομιων αυτων,μιας και<οι καλοι πελατες του νοτου>δεν ειναι σε θεση να καταναλωνουν τα προιοντα τους οπως παλαιοτερα,αλλα και η αναπτυξη αλλων οικονομιων οπως Κινα,Ρωσια,Βραζιλια κ.α, αρχισαν να εμφανιζονται τα σημαδια της πτωσης των δεικτων παραγωγης τους.
Για να τα πουμε πιο απλα, τα κοινωνικα προβληματα για διαφορετικους λογους θα κανουν την εμφανιση τους και σε αυτες τις χωρες με απροβλεπτες συνεπειες για ολους.
Εμεις πιστευουμε οτι ολες αυτες οι αντιθεσεις θα οδηγησουν καπου,αυτο λοιπον το καπου θεωρουμε οτι θα ειναι μια αναθεωρηση των σημερινων δεδομενων που θα δωσει διεξοδο ωστε να εκτονωθει η πιεση που ασκειται απο καποια κυριαρχα οικονομικα συμφεροντα πανω στις ευρυτερες λαικες μαζες.
Εμεις παλευουμε για μια Ευρωπη  των λαων,με μια αλλη ανακατανομη του πλουτου μεσα απο δημοκρατικες διαδικασιες που θα εκτονωνε ολη αυτη τη κατασταση και θα δημιουργουσε τις προυποθεσεις για κοινωνικη ειρηνη και οικονομικη αναπτυξη.
Ο ρολος  μας εδω,μεσα σε αυτη τη συγκυρια για την πατριδα μας ειναι να  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ενα ενωτικο μετωπο ,τη γεφυρα δηλαδη ωστε να καταφερουμε να περασουμε στην απεναντι οχθη.
Βλεπετε,παντου εχουν αρχισει να δυναμωνουν τα Εθνικιστικα και Αποσχιστικα κινηματα και αυτο γιατι ευννοουνται απο τη δυσκολη οικονομικη συγκυρια,την ακαμψια και την κοντοφθαλμη πολιτικη των κυριαρχων δυναμεων.
Αυτο εμεις το προσπερναμε αναπτυσσοντας ενωτικο,προοδευτικο και δημοκρατικο ρολο στα πολιτικα πραγματα της χωρας.
Εδω λοιπον,θα σας εξηγησω το ονομα (Δημοκρατικη Αριστερα) που με ρωτησατε.

Ερ.Ναι κυριε Αλεξοπουλε αυτο απο που προκυπτει?

Απ. Η << Δημοκρατικη Αριστερα>> αποτελει για μας την –μεγαλη ενωτικη πλατφορμα- μεσα απο την οποια ολα τα Δημοκρατικα κομματα της Σερβιας θα παλεψουμε ωστε η χωρα μετα απο μια σχεδον εικοσαετια να κατορθωσει να σταθει στα ποδια της βγαινοντας απο την πολυετη εσωστρεφεια.
Ολοι μαζι λοιπον,μεσα απο αυτη τη πλατφορμα της<<Δημοκρατικης Αριστερας>> να δωσουμε λυσεις στα χρονια προβληματα που βασανιζουν καθημερινα τον πολιτη.
Προβληματα που καθε οικογενεια βιωνει σιωπηρα και περηφανα μονη της (επιβιωση),που καθε νεα και νεος φορτωνεται απο μια στασιμη κατασταση,χωρις να γνωριζει το Γιατι?
Προβληματα που ο/η συνταξιουχος  τα ζει στο πετσι του,οταν η συνταξη αρκει για15 ημερες,προβληματα που αντιμετωπιζει καθε πολιτης αυτης της χωρας (εργασια,ασφαλιστικο,πολυεπιπεδη διαφθορα,ακριβες υπηρεσιες <ηλεκτρικο,λεωφορεια,τροφιμα κ.λπ>,νοσοκομεια,), οταν ο μεσος μισθος ειναι 250-300 εβρο ,πειτε μου πως μπορει κανειςνα επιβιωσει?
Καθε μερα ενα Γιατι?
Δεν υπαρχουν πλεον περιθωρια,τα χρονια αυτα προβληματα να αποκρυπτονται αλλα ουτε να συνεχιζουν με την ιδια μορφη να ταλαιπωρουν το Σερβο πολιτη.
Ο ορος <<Αριστερα>>διοτι εμεις πιστευουμε στο  ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ μελλον της κοινωνιας,πιστευουμε δηλ.στις κοινωνιες που εχουν τον Ανθρωπο με τις αξιες και τις δυνατοτητες του σαν επικεντρο.
Γνωριζουμε πολυ καλα τα αποτελεσματα του ακραντου φιλελευθερισμου οπου η συσωρευση πλουτου με καθε κοστος σε ολιγους,  δημιουργει νεες ολιγαρχιες που ελεγχουν τις κοινωνιες καταργοντας ουσιαστικα καθε εννοια Δημοκρατιας και παραγει ευαλωτες μαζες νεοπτωχων.

Παλευουμε για να εχουμε ΠΟΛΙΤΕΣ με ολη τη σημασια της λεξης ,με <<δικαιωματα>> αλλα και <<υποχρεωσεις>>σε μια ευνομουμενη χωρα που δινει ισες ευκαιριες σε ολους.


Αυτά τα ολίγα προς το παρόν...Τα τηλέφωνα κοστίζουν και "πονηρές" ερωτήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε...Ξέρετε..

Πάντως το δεύτερο μέρος της κουβέντας μας  θα χει  πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και θα δημοσιευτεί σε λίγες μέρες που θα βρεθούμε κι από κοντά...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.