# #

3 Ιουλ 2013

Με Σχέδιο Νόμου το Υπ.Οικ. θα βάζει «χέρι» σε μισθούς και συντάξεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανοίγει ο δρόμος, κυριολεκτικά για να μοιράζεται το πορτοφόλι του ο κάθε πολίτης με το κράτος...

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με το νέο έτος ο Υπουργός Οικονομικών, όποτε και όπως εκείνος το κρίνει, θα μπορεί ελεύθερα και κατά το δοκούν να αυξάνει τις εισφορές και τις κρατήσεις από μισθούς, «μπλοκάκια» και συντάξεις, δηλαδή εάν το κράτους δεν του βγαίνουν τα «κουκιά» (που είναι δεδομένο ότι δεν βγαίνουν) θα μπορεί να προκαλεί «αιφνίδιο θάνατο» στις οικογένειές σας και να σας ... «κληρονομεί».

Θα μπορεί δηλαδή να σας παίρνει και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη σας, δίχως εσείς να...

μπορείτε να κάνετε κάτι για το αποτρέψετε!
Συγκεκριμένα, στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών θα επαφίεται από 1.1.2014 το ύψος της παρακράτησης ή προκαταβολής φόρου για του μισθοσυντήρητους, με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.


Από τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται πλέον η έκπτωση 1,5% που υπολογιζόταν στη διενέργεια της μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς.
Η τύχη της, αν δηλαδή θα διατηρηθεί έκπτωση 1,5%, θα την αποφασίζει με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών κατά το δοκούν. Με άλλα λόγια, όποτε το κρίνει απαραίτητο η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί με μια απόφασή του να μειώνει, εμμέσως, το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των μισθοσυντήρητων, ενώ το Δημόσιο θα αρπάζει όσα περισσότερα επιθυμεί.


Επιπλέον, ο υπουργός θα αποφασίζει και για το πώς θα υπολογίζεται το συνολικό ετήσιο εισόδημα κάθε μισθωτού, βάσει του μηνιαίου μισθού του. Ανοίγει έτσι «παράθυρο» για να μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, εάν και εφόσον αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ανάγεται το μηνιαίο εισόδημα σε ετήσιο, για να υπολογιστεί και η παρακράτηση που θα αναλογεί.


Στο νέο κώδικα δεν αναφέρεται όμως και συγκεκριμένο ποσοστό παρακράτησης φόρου στην πηγή για τα «μπλοκάκια», που σήμερα είναι καθορισμένος και ισχύει στο 20% του εσόδου, από το πρώτο ευρώ.


Ειδικότερα ο νέος Κώδικας που τελεί υπό διαβούλευση (θα αναρτηθεί στο opengov.gr) προβλέπει ότι:


1. Το μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των παροχών σε είδος και των εφάπαξ παροχών, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος, μετά από προηγούμενη αναγωγή του σε ετήσιο.
2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος αναγωγής του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.


3. Η ετήσια προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά δεν αυξάνεται αλλά παραμένει 55% του φόρου που προκύπτει για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά το προς βεβαίωση ποσό της παραγράφου αυτής περιορίζεται στο μισό. Η προκαταβολή δεν διενεργείται όταν:


α) το ποσό που πρέπει να βεβαιωθεί δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ,
β) στη δήλωση περιλαμβάνονται μόνο εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις γενικά και από ιδιοκατοίκηση.


4. Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου δεν αναφέρεται η αμοιβή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και είναι οι εξής:


α) για μερίσματα δέκα τοις εκατό (10%).
β) για τόκους δεκαπέντε τοις εκατό(15%).
γ) για δικαιώματα (royalties) και λοιπές πληρωμές είκοσι τοις εκατό (20%).
δ) για αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες είκοσι τοις εκατό (20%).
Κατ' εξαίρεση, για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων ο συντελεστής είναι τρία τοις εκατό (3%) επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος.


ε)για το ασφάλισμα που καταβάλλεται με τη μορφή περιοδικά καταβαλλόμενης παροχής δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Για το ασφάλισμα που καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι του ποσού των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ δέκα τοις εκατό (10%) και για τα ποσά που υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ είκοσι τοις εκατό (20%).
Οι συντελεστές των προηγούμενων εδαφίων της περίπτωσης αυτής αυξάνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) σε περίπτωση είσπραξης από το δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς. Δεν θεωρείται πρόωρη εξαγορά κάθε καταβολή που πραγματοποιείται σε εργαζόμενο ο οποίος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του.


Πρακτικά λοιπόν, θα προκύψει μείωση στη φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα, αύξηση στο φορολογικό συντελεστή αποζημιώσεων από απόλυση για ποσά από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και ρυθμίσεις για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής που συντελείται μέσω Off Shore προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας για τη Φορολογία Eισοδήματος.


Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει περιληφθεί η υποχρέωση των φορολογούμενων να συλλέγουν αποδείξεις γεγονός που εκτιμάται ότι σηματοδοτεί την κατάργηση της από το 2014 οπότε και ισχύσουν όλες οι ρυθμίσεις του νέου κώδικα. Αναλυτικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:


- Μειώνεται από 20% σε 15% ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις από ακίνητα


- Αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που προβλέπεται σήμερα για τα ενοίκια από κατοικίες ο οποίος είναι 3% για τα ενοίκια από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες άνω των 300 τμ.


- Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.


Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για το σχέδιο νόμου, το οποίο μάλιστα το αποκαλεί ... «δίκαιο», που τουλάχιστον για πολλές εκ των περιπτώσεων, μόνο έτσι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί:


«Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα 02/07/2013, έως την ερχόμενη Δευτέρα 08/07/2013, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο θέτει το νέο πλαίσιο για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Στόχος είναι ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.


Το σχέδιο νόμου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών


Δήλωση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη: «Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων.

Το Υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η συμβολή των μελών της Επιτροπής για την διαμόρφωση του σχεδίου αποδείχθηκε πολύτιμη και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το σχέδιο νόμου.



1 σχόλιο:

  1. Στουρνάρα, να πας να γ@@@@εις, μήπως και ξελαμπικάρει
    το στούρνικο κεφάλι σου. Άει στο διάολο πιά με τις ανοησίες σου. Βουλιάξαμε αγόρι μου, τι δεν καταλαβαίνεις;
    Όσα φορολογικά νομοσχέδια και να σκαρφιστείς από μισθωτούς
    και συνταξιούχους δεν έχει άλλα φράγκα. Βάλε χέρι στους
    πλούσιους φίλους σου, μη σε πάρει ο διάολος και σε σηκώσει. Που τάμαθες αυτά τα οικονομικά; Στην Εμπορική Τράπεζα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.