# #

9 Ιαν 2013

Wall Street Journal: Η παρακμή της πλατείας Ομονοίας! Διεφθαρμένοι αστυνομικοί κλέβουν χρήματα και κινητά απο μετανάστες!

H Eλλαδα των ΣαμαροΒενιζελων....



Η πλατεία Ομονοίας ήταν κάποτε μια ζωντανή πλατεία, η καρδιά του εμπορίου, ενώ τώρα έχει μεταβληθεί σε ένα εθνικό σύμβολο απελπισίας και κοινωνικής κατάρρευσης, περιτριγυρισμένη από εγκαταλελειμμένα κτήρια, άδεια καταστήματα, εμπόρους ναρκωτικών, ναρκομανείς και ιερόδουλες.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε εκτενές άρθρο της η Wall Street Journal για την πλατεία Ομονοίας.


Το δημοσίευμα περιγράφει την παρακμή της πλατείας, η οποία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας αλλά και το μεγάλο κύμα παράνομων μεταναστών.

Το βάθος της αστικής αποσύνθεσης δείχνει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και αποτελεί προειδοποίηση για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση.
"Ήταν η δική μας Times Square, και τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη", αναφέρει ο... Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου κοντά στην Ομόνοια.

Με την αστυνομία να προσπαθεί να ελέγξει το χάος, έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και παράνομων μεταναστών και αναρχικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πολεμούν τον φασισμό και θέλουν να προστατέψουν τους αλλοδαπούς.

Αστυνομικοί σε περιπολίες με μοτοσικλέτες και άλλα πεζή, οι περισσότεροι άρτι αποφοιτήσαντες από τις αστυνομικές ακαδημίες, συχνά σταματούν και ελέγχουν μετανάστες, κυρίως από την νότια Ασία και την Αφρική.

"Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες", είπε ένας 19χρονος αστυνομικός από τη βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στην Αθήνα. "Σοκαρίστηκα. Δεν είχα δει πριν παρόμοιες καταστάσεις. Η χρήση ναρκωτικών είναι τρομερή", προσθέτει.

Σύμφωνα με την αστυνομία από τον Αύγουστο έχουν σταματήσει και ελέγξει περισσότερους από 65.000 μετανάστες και έχουν συλλάβει περίπου 4.000 που δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα. Περισσότεροι από 6.000 έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες καταγωγής τους.

Καταγγελίες για κλοπές και βία

Παράλληλα, θλιβερές είναι και πάλι οι καταγγελλόμενες αστυνομικές αυθαιρεσίες εις βάρος μεταναστών. Σε άνδρες της ΕΛΑΣ χρεώνονται κλοπές χρημάτων και κινητών από μετανάστες και συμπεριφορές ευτελισμού εις βάρος τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μετανάστες χαρακτηρίζουν τους αστυνομικούς "αρπακτικά". Ενας 24χρονος από το Μπαγκλαντές είπε ότι συχνά οι αστυνομικοί κλωτσούν την πόρτα του μικρού δωματίου που μοιράζεται με επτά μετανάστες και αρπάζουν ό,τι χρήματα βρίσκουν"Μερικές φορές επίσης, κλέβουν κινητά τηλέφωνα", πρόσθεσε ο 24χρονος.

Ο 24χρονος, που εισήλθε παρανόμως στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχει προσωρινά έγγραφα παραμονής, ανέφερε ότι δύο φορές οι αστυνομικοί κατέσχεσαν καροτσάκια που χρησιμοποιεί για να συλλέγει χαρτιά, γυαλιά και μέταλλα από τα σκουπίδια, τα οποία στη συνέχεια πουλά σε ανακυκλωτές.

"Την άλλη μέρα αστυνομικοί μου έριξαν γάλα στο κεφάλι", πρόσθεσε ο 24χρονος που κάποτε δούλευε σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. "Δεν υπάρχουν δουλειές, υπάρχουν προβλήματα με την αστυνομία. Αν ήξερα την πραγματική κατάσταση εδώ, δεν θα ερχόμουν ποτέ", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα, φιλοξενεί και δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστου Μανούρα, ο οποίος αναφέρει πως "δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να το κουνήσουμε και να γίνουν όλα, παντού και πάντα σωστά. Αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η εισροή έχει μειωθεί", λέει ο ο κ.Μανούρας.

"Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου χρώματος", τονίζει.

Η πλατεία Ομονοίας ήταν παραδοσιακός τόπος συνάντησης για όσους επισκέπτονταν την Αθήνα από άλλα μέρη της Ελλάδας. Σήμερα, το βάθος της αστικής αποσύνθεσης δείχνει το περίπλοκο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.