# #

12 Ιαν 2013

Επιχείρηση «διαπλεκόμενα χέρια» κατά 902 TV

Τηλεόραση - ΜΜΕ: 
Επιχείρηση «διαπλεκόμενα χέρια» κατά 902 TV
 
 
Σε θρίλερ για γερά διαπλεκόμενα νεύρα και ακόμη πιο διαπλεκόμενα συμφέροντα εξελίσσεται η επιχείρηση συρρίκνωσης της τηλεοπτικής αγοράς. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται η τηλεοπτική άδεια του 902 TV του ΚΚΕ, την οποία αιφνιδιαστικά οι μισοί καναλάρχες ζήτησαν από το ΕΣΡ να πάρει πίσω, προειδοποιώντας το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με αιχμές για «παραβίαση καθήκοντος». 

Φυσικά οι εποπτεύοντες κρατικοί φορείς «ξύπνησαν» από τον θεσμικό λήθαργό τους μόλις διάβασαν την απαίτησή τους.

Το θρίλερ ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου όταν ξαφνικά στο κεντρικό δελτίο του Alpha μεταδόθηκε η είδηση πως η ΕΙΤΗΣΕΕ, η ένωση ιδιοκτητών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, με ανακοίνωσή της ζητά από το ΕΣΡ να πάρει πίσω την άδεια του 902 TV, το οποίο σταμάτησε να εκπέμπει. 

Το γιατί το ζητούσε αναφερόταν επίσης:
«Το γεγονός αυτό (της μη ανάκλησης άδειας από το ΕΣΡ) δίνει σε ορισμένους την ευκαιρία να συζητούν περί εξαγοράς της συχνότητας από το ΚΚΕ και να περιφέρουν σχετικές παράνομες προτάσεις σε υποψήφιους χρηματοδότες, επωφελούμενοι της αδικαιολόγητης ανοχής του ΕΣΡ». 

Αυτό που ενόχλησε δηλαδή την ΕΙΤΗΣΕΕ ήταν η πιθανότητα εξαγοράς του καναλιού του ΚΚΕ και η επαναλειτουργία του υπό την ενημερωτική μπαγκέτα του Νίκου Χατζηνικολάου, γεγονός που σημαίνει πως αυτόματα αποκτούν έναν μεγάλο ανταγωνιστή στο δικό τους γήπεδο.

Το θρίλερ απέκτησε σασπένς όταν δυο μέρες μετά, ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος (Star) δήλωσε στο site της real.gr πως «δεν εκδώσανε ποτέ τέτοια ανακοίνωση»! 


Το κράτος μια μέρα μετά την απαίτηση ορισμένων – όπως αποδείχθηκε –καναλαρχών ενεργοποιήθηκε ταχύτατα. Με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Ιωάννη Παναγιωτόπουλου η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ζητά στις 4 Ιανουαρίου κατεπειγόντως από το ΕΣΡ να επιληφθεί του θέματος 902 TV. 

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, ο οποίος μελετά την υπόθεση των σταθμών που δεν εκπέμπουν με ειδική επιτροπή από τον Νοέμβριο του 2012, δίνει εντολή για κατάθεση εισήγησης μόνο για τον 902 TV. 

Και για αύριο Παρασκευή προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΣΡ με εισήγηση της νομικής υπηρεσίας να αρθεί η τηλεοπτική άδειά του. 

Το ΚΚΕ αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωση της διεύθυνσης του 902 TV, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, αναφέρει ότι το κανάλι ξαναβγαίνει στον αέρα. «Τις τελευταίες ημέρες ξεδιπλώνεται μια πολύμορφη επιχείρηση με στόχο την αφαίρεση της άδειας της τηλεόρασης του 902, με πρόσχημα την αναστολή της εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος. Είναι μια επιχείρηση ολοφάνερα και προκλητικά επιλεκτική, αφού σε καμία ανάλογη περίπτωση μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν παρόμοιες συνέπειες», σημειώνει.

Το ΚΚΕ έχει απόλυτο δίκιο. 


Ποτέ άλλοτε δεν επιχειρήθηκε να πάρει πίσω το κράτος την άδεια σε ένα κανάλι. 
Ούτε και δόθηκαν ποτέ επίσημες άδειες λειτουργίας. 

Κι όσες συχνότητες, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές, μείνουν ελεύθερες σε περίπτωση που βάλει λουκέτο κάποιος σταθμός, κανείς από το κράτος δεν ενδιαφέρεται να τις πάρει πίσω ή να τις νοικιάσει σε νέους παίκτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

 Το μόνο που επιτρέπουν οι νόμοι των ΜΜΕ είναι η πώληση των ραδιοτηλεοπτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν και τις συχνότητες. 

Το ραδιοτηλεοπτικό παιχνίδι είναι κομμένο και ραμμένο στους κανόνες που έφτιαξαν από κοινού κυβερνήσεις και καναλάρχες. Ποιους φοβούνται οι διαπλεκόμενοι; 

Τρέμουν την είσοδο νέων παιχτών όπως ο Χατζηνικολάου;

 Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.