# #

28 Ιαν 2012

Η εκκλησία των Άθεων...


Alain-de-Botton-and-Tom-G-007
.Ελίνα Ράπτη
 
Τα σχέδια για την ανοικοδόμηση του ενός εκατομμυρίου λιρών ναού για τους... άθεους στο κέντρο της πόλης του Λονδίνου έχουν προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα στους δύο πιο διάσημους «μη-πιστούς» της Βρετανίας.
Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Alain De Botton προτείνει να οικοδομηθεί ένας 46 μέτρων πύργος για να γιορτάσουν το «νέο αθεϊσμό» ως αντίδοτο στην «επιθετική» και «καταστροφική»..
προσέγγιση της μη-πίστης του καθηγητή Richard Dawkins.
Alain-de-Botton-007
«Ένας ναός είναι αφιερωμένος στον Ιησού, στην Παρθένο ή στο Βούδα, αλλά κανονικά θα έπρεπε να μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ναό τιμώντας οτιδήποτε θετικό και καλό», λέει ο De Botton. «Ένα ναό για την αγάπη, τη φιλία, την ηρεμία ή την προοπτική. Εξαιτίας των Richard Dawkins και Christopher Hitchens, η έννοια του αθεϊσμού είναι συνυφασμένη με την καταστροφική δύναμη. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν, αλλά δεν είναι και επιθετικοί προς τις θρησκείες».
Ο Dawkins κατέκρινε το σχέδιο, λέγοντας ότι ένας ναός του αθεϊσμού είναι η απόλυτη αντίφαση και ότι κακώς θα δαπανηθούν τόσα χρήματα για να γίνει αυτός ο ναός πραγματικότητα.
«Οι άθεοι δεν χρειάζονται ναούς», λέει ο Dawkins. «Αν θέλουν να ξοδέψουν χρήματα στο όνομα του αθεϊσμού, θα μπορούσαν να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα κατασκευάζοντας μη-θρησκευτικά σχολεία που διδάσκουν την ορθολογική και κριτική σκέψη».
Ο φιλόσοφος είπε ότι έχει ήδη βρει το ήμισυ σχεδόν των κονδυλίων για το έργο, από μια ομάδα εργολάβων-κατασκευαστών που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ελπίζει να βρει το υπόλοιπο των χρημάτων με μια δημόσια έκκληση, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες στα τέλη του 2013.
Ο De Botton είπε ότι επέλεξε ο ναός των αθέων να κασκευαστεί στο οικονομικό κέντρο της χώρας ανάμεσα στις διεθνείς τράπεζες και τα μεσαιωνικά καμπαναριά, γιατί πιστεύει ότι εκεί ακριβώς είναι που οι άνθρωποι έχουν μπερδέψει τις προτεραιότητες της ζωής.
«Όλα αυτά που οι θρησκευόμενοι παίρνουν από τη θρησκεία τους -δέος, βαθύτερο νόημα, ελπίδα- εμείς οι μη-θρησκευόμενοι τα αναζητούμε και τα βρίσκουμε στην τέχνη, τη φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις», λέει ο ο Andrew Copson, επικεφαλής σύμβουλος της Βρετανικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας.
Ο De Botton επιμένει ότι και οι άθεοι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν εμπνευσμένη και μεγαλόπρεπη αρχιτεκτονική όπως και οι πιστοί.

απο δω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.