# #

12 Νοε 2011

Το διπλό κρεβάτι μας...αρρωσταίνει ???


Ο σύντροφός σας ροχαλίζει, στριφογυρνά στο κρεβάτι και κάνει ανήσυχο ύπνο. Αποτέλεσμα; Εκείνος κοιμάται του καλού καιρού και εσείς έχετε μαραζώσει από την αϋπνία. Διαβάστε την παρακάτω έρευνα και διεκδικήστε δυναμικά αυτό που δικαιωματικά σας ανήκει: ένα μονό κρεβάτι…

Ο καναπές έχει γίνει ο καλύτερός σας φίλος. Εκεί περνάτε τις περισσότερες βραδιές, όταν άυπνοι και ταλαιπωρημένοι από τον ανήσυχο ύπνο του συντρόφου σας αναζητάτε μια ήρεμη γωνιά μέχρι να βγει η νύχτα. Τι καλά, που θα ήταν να κοιμόσασταν σε χωριστά κρεβάτια, προκειμένου να ξαναβρείτε και εσείς τον ύπνο σας… Μήπως, όμως αυτό, θα σήμαινε το τέλος και της μεταξύ σας σχέσης;
Μικρά σπίτια, διπλά κρεβάτια!

Ε, λοιπόν όχι, απαντά κατηγορηματικά ο Νιλ Στάνλεϊ, επικεφαλής μιας έρευνας, που εξυμνεί τα οφέλη του… χωριστού ύπνου στα ζευγάρια! Και ενώ για χρόνια, ο κοινός ύπνος ήταν ένα θέμα-ταμπού ανάμεσα στα ζευγάρια, τώρα ήρθε και η επιστήμη, για να επιβεβαιώσει αυτό που εδώ και χρόνια όλοι θέλαμε αλλά διστάζαμε να ομολογήσουμε: ένα κρεβάτι αποκλειστικά και μόνο δικό μας!
Σύμφωνα λοιπόν με την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του Νιλ Στάνλεϊ, από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, ακόμη και τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί και δεν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα αϋπνίας, θα έπρεπε να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο του ύπνου σε χωριστά κρεβάτια.
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όπως επισήμανε ο καθηγητής, που σημειωτέον εδώ και πολλά χρόνια κοιμάται χωριστά από τη σύζυγό του, οι άνθρωποι από την απαρχή της ιστορίας, δεν ήταν προορισμένοι για να κοιμούνται μαζί με κάποιον άλλον.
Το διπλό κρεβάτι και η συνήθεια του κοινού ύπνου, ήρθαν μαζί με τη βιομηχανική επανάσταση, ως αποτέλεσμα της… έλλειψης χώρου! Οι άνθρωποι, καθώς μετακινήθηκαν από τα ευρύχωρα σπίτια της υπαίθρου στα μικροσκοπικά σπίτια της πόλης, αναγκάστηκαν να επινοήσουν τρόπους για να εξοικονομήσουν χώρο και έτσι, αντί δύο διαφορετικών μονών κρεβατιών, που απαιτούσαν και περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, επινοήθηκε η «λύση» ενός διπλού κρεβατιού για το ζευγάρι της οικογένειας.
Όπως τονίζει ο δρ. Στάνλεϊ, πριν τη βικτωριανή εποχή, τα παντρεμένα ζευγάρια κοιμόντουσαν χώρια πράγμα που ίσχυε και στην αρχαία Ρώμη, όπου το διπλό κρεβάτι, προοριζόταν μόνο για την σεξουαλική επαφή.

Είναι το στρώμα μου μονό (και πιο καλά το προτιμώ…)

Ο κακός ύπνος του ενός ή και των δύο συντρόφων στο διπλό κρεβάτι, πέρα από τη βασανιστική αϋπνία, ευθύνεται και για μια σειρά άλλων «δεινών», που σπάνια συνδέουμε με τον ύπνο.
Έτσι, όπως αναφέρει η έρευνα, ένας κακής ποιότητας ύπνος, συνδέεται με φαινόμενα καρδιοπάθειας, κατάθλιψης, εγκεφαλικών ή πνευμονικών διαταραχών. Αλλά και μια σειρά από απροσεξίες μέσα στην ημέρα, ατυχήματα και τρακαρίσματα ακόμη και διαζύγια, θα είχαν αποφευχθεί, αν ο ύπνος του ζευγαριού ήταν ήρεμος, αδιατάρακτος και… μονός!
Πολλοί άνθρωποι αγνοούν ή υποτιμούν τη σπουδαιότητα του καλού ύπνου στην καθημερινότητά μας, αναφέρει ο δρ, Στάνλεϊ, ο οποίος και καταρρίπτει το «μύθο» περί αποξένωσης του ζευγαριού που κοιμάται σε ξεχωριστά κρεβάτια.
Σε δείγμα 40 ζευγαριών, που μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποδείχθηκε, πως ο ανήσυχος ύπνος του ενός, αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες να χαλάσει και ο ύπνος του άλλου.
Παρόλα αυτά, τα ζευγάρια διστάζουν να κοιμηθούν χώρια, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία άλλων ερευνών. Σύμφωνα με τη μελέτη που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστήμης, αποδείχθηκε, πως σε ξεχωριστά κρεβάτια, κοιμούνται περίπου 1 στα 10 ζευγάρια! Οι υπόλοιποι, επιλέγουν να κοιμούνται μαζί από φόβο, μήπως αποξενωθούν και παρά τα προβλήματα (π.χ. αϋπνίες κ.λπ.) που μπορεί να αντιμετωπίζουν στο διπλό τους κρεβάτι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.