# #

4 Αυγ 2011

Αν ο κυρ-Μέντιος δεν πεθάνει...



Tο μήνυμα «είναι πολύ καλό, καθαρό και αισιόδοξο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία παρουσίασε εν χορδαίς και οργάνοις στην Αθήνα ο ίδιος ο επικεφαλής του οργανισμού Jose Angel Gurria.


 Έτσι που να προκαλέσει τη γενική απορία ο υπουργός Οικονομικών: Πώς καταφέρνει να παράγει και να διαφημίζει αισιοδοξία από τον βομβαρδισμό αυτής της έκθεσης; Μήπως δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς περιέχει και τι ακριβώς απαιτεί; Μήπως δεν καταλαβαίνουμε εμείς; Ή μήπως απλούστατα δεν καταλαβαινόμαστε;






Υπάρχουν δυο θεμελιώδεις πηγές, όχι απλώς απαισιοδοξίας, κατάθλιψης, συντριβής και ολέθρου της ελληνικής κοινωνίας στην εν λόγω έκθεση. Η πρώτη είναι η απαίτηση του ΟΟΣΑ για πάνω από σαράντα ακόμα μέτρα, το ένα χειρότερο από το άλλο, αφανισμού εισοδημάτων και ακρωτηριασμού δικαιωμάτων.
 Δεν ξέρει από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς μʼ αυτά, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο από τα γκρεμισμένα του Μνημονίου. Έτσι που η έκθεση του ΟΟΣΑ να θυμίζει τον στόχο των ναζί για τις σοβιετικές πόλεις που βομβάρδιζαν: το πιο ψηλό κτήριο να μην είναι πάνω από δέκα εκατοστά.

Το δεύτερο είναι η προοπτική που θέτει η έκθεση. Αν όλα τα απίστευτα σκληρά μέτρα ληφθούν και εφαρμοστούν με τη δέουσα εθνική και διεθνή αναλγησία και απανθρωπιά, αν όλοι καθίσουμε στ' αυγά μας και τα καταπιούμε αδιαμαρτύρητα, αν η παγκόσμια οικονομία δεν εξοκείλει και αν ο κυρ-Μέντιος δεν πεθάνει, τότε το 2035 το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο. Θα χρειαστούμε δηλαδή 25 χρόνια λιτότητας, βαναυσότητας, σκληρότητας, ωμότητας, όπως θέλετε πείτε το, για να βγούμε από το τούνελ.
 Μπορεί οι μισοί να έχουμε πεθάνει από την πείνα ή από τα γηρατειά, ο Βενιζέλος να είναι εβδομηνταπεντάρης απόμαχος, ο Παπανδρέου ογδονταπεντάρης κοτσονάτος, αλλά θα έχουμε βγει από την κρίση.

Πλάκα μας κάνεις, που λέει κι ο Οβελίξ. Αλλά αφού το ευαγγελίζεται ο Ευάγγελος, ας είμαστε αισιόδοξοι. Μετά όμως από 25 χρόνια λιτότητας, αφού θα έχουν σκληραγωγηθεί όσοι επιζήσουν, ποιος ο λόγος να τους δώσουν αέρα; Για να κάνουν πάλι τα ίδια; Ας το τραβήξουν καμιά διακοσαριά χρόνια παραπάνω - η αισιοδοξία του έθνους άντεξε 400 χρόνια Οθωμανών, μπροστά στον ΟΟΣΑ θα κωλώσει;
Η ΑΥΓΗ, 4/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.