# #

24 Μαρ 2010

προσεχετε πως χρησιμοποιειτε το κινητο σας και που....


Έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας παντού και πάντα; Να κατεβάζετε δεδομένα και βίντεο από το Ίντερνετ; Αν ναι, τότε θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, γιατί αυτή η συνήθειά σας μπορεί να σας στοιχίσει ακριβά. Μπορεί εντός της ελληνικής επικράτειας τα διάφορα προγράμματα ομιλίας και δεδομένων να έχουν μειώσει δραστικά το κόστος χρήσης όλων των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, δεν σας καλύπτουν όμως εκτός της χώρας. Είτε βρίσκεστε εκτός Ελλάδας είτε κινείστε σε παραμεθόριο περιοχή και το κινητό σας αυτόματα «γυρίζει» σε κάποιο δίκτυο της γειτονικής χώρας, το κόστος τόσο για να μιλήσετε στο κινητό όσο και για να σερφάρετε στο Ίντερνετ μπορεί να είναι υπέρογκο.

Μειώσεις εντός Ε.Ε.
Το θέμα απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και αρκετά χρόνια και ήδη υπάρχει οδηγία για μείωση των χρεώσεων από το καλοκαίρι του 2009. Μάλιστα, από την 1η Ιουλίου το κόστος των εξερχόμενων κλήσεων σε περιαγωγή θα πρέπει να φτάνει το πολύ τα 39 λεπτά ανά λεπτό στις εξερχόμενες κλήσεις και τα 15 λεπτά ανά λεπτό στις εισερχόμενες, με την προοπτική μέσα στο 2011 οι τιμές να διαμορφωθούν στα 35 λεπτά και τα 11 λεπτά αντίστοιχα. Παρόμοιες μειώσεις ισχύουν για την αποστολή μηνυμάτων SΜS, αλλά και για το σερφάρισμα στο Ίντερνετ.

Ωστόσο, στην τελευταία περίπτωση το γεγονός ότι ο εκάστοτε χρήστης δεν μπορεί να αξιοποιεί τα πακέτα δωρεάν μεταφοράς συγκεκριμένου (ή απεριόριστου) όγκου δεδομένων και όταν βρίσκεται εκτός της χώρας του, ουσιαστικά κάνει απαγορευτική τη χρήση τής εν λόγω υπηρεσίας. Παράλληλα, δεν επιτρέπει σε όσους χρησιμοποιούν πλοήγηση μέσω GΡS να αξιοποιούν τις εξελιγμένες δυνατότητες πληροφόρησης μέσω 3G, όπως ενημέρωση για την κίνηση, τα σημεία ενδιαφέροντος κ.ά.

Φυσικά, όλα αυτά ισχύουν μόνο για τις χρεώσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί για τις υπόλοιπες χώρες το κόστος παραμένει εξωφρενικά ακριβό και δεν αναμένεται να μειωθεί σύντομα.

Τα προβλήματα
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί να μας κάνουν να την πατήσουμε με τις υπηρεσίες περιαγωγής. Ο πιο συνηθισμένος είναι το να συνδεθεί το κινητό μας σε κάποιον πάροχο μη συμβεβλημένο με τον δικό μας, με αποτέλεσμα μειωμένες χρεώσεις roaming να μην εφαρμόζονται. Για τον λόγο αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ενημερώνεται εκ των προτέρων πριν ταξιδέψει για τους παρόχους στους οποίους πρέπει να συνδέεται και να κάνει τις σχετικές ρυθμίσεις χειροκίνητα.

Ακόμα πολύ μεγαλύτερο κόστος μπορεί να προκύψει αν κάποιος χρησιμοποιήσει υπηρεσίες 3G στο εξωτερικό χωρίς να το καταλάβει. Αυτό μπορεί να συμβεί ενώ χρησιμοποιεί τον GΡS πλοηγό ή ενώ προσπαθεί να συνδεθεί με το Ιnternet μέσω WiFi. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει κανείς να έχει σε όλες τις περιπτώσεις ενεργή τη σχετική προειδοποίηση πριν γίνει η όποια σύνδεση, ώστε να γνωρίζει κάθε φορά πού έχει συνδεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.