# #

23 Μαρ 2010

Το παιχνιδι ηταν φτιαχτο απο κοινου...ξυπνηστε..μας εχουν για εντελως μακακες,,η ειμαστε?


Απίστευτη η αποκάλυψη της εφημερίδας «Καθημερινή» πως ο τέως πρόεδρος του του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης, αγόρασε πριν τις εκλογές, ασφάλιστρα κινδύνου έναντι της πτώχευσης της Ελλάδας, τα γνωστά πλεον CDS, αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ ( δηλαδή 1,2 δισ. δολάρια ), όταν το πενταετές spread των CDS ήταν στις 135 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Αγγελος Φιλιππίδης αγόρασε τον Αύγουστο του 2009, CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ. Η νέα διοίκηση πουλά τα CDS τον Δεκέμβριο του 2009 στις 235 μονάδες βάσης. Η παγκόσμια αγορά των CDS το καλοκαίρι του 2009 κυμαινόταν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αγοράζοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέχει μία θέση που αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% της παγκόσμιας αγοράς, ποσοστό που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους παίκτες. Πράγματι από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο το CDS ανέβηκε κατά 110 μονάδες βάσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κέρδισε με το αυτό το παιχνίδι περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.
Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού η Ελλάδα κατηγορεί πλέον καθημερινά τους κερδοσκόπους του εξωτερικού που έπαιξαν με τα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας, με τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων ( και οι οποίοι μας αναγκάζουν να δανειζόμαστε πανάκριβα οδηγώντας μας όλο και πιο κοντά σε ακραία ενδεχόμενα) , και αφού με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας, μας συζητείται παγκοσμίως η επιβολή αυστηρότερων κανόνων και ελέγχου της αγοράς των CDS.
Και τελικά το χτύπημα «κάτω από τη ζώνη» στην Ελλάδα, το έδωσε μία κρατική τράπεζα της χώρας, η οποία στοιχημάτισε δισεκατομμύρια δολάρια, στη μη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους!
Και μάλιστα, οι αγοραπωλησίες του Τ.Τ των CDS, έγιναν και μέσω της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.