# #

4 Φεβ 2010

Ελληνικη απαντηση στην Google Earth

Feb 2010
Η ελληνική απάντηση στο Street View της Google έρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Κάπου… εκεί οι Έλληνες τεχνικοί της ιστοσελίδας kapou.gr επεξεργάζονται χιλιάδες φωτογραφίες της πόλης και προσφέρουν στους διαδικτυακούς επισκέπτες τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στους δρόμους της, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Γιάννης Παυλίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας (ΚΑΠΟΥ Α.Ε.) που δημιούργησε το Street View α λα ελληνικά, ξεκαθαρίζει αφενός ότι η υπηρεσία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη υπηρεσία του αμερικανικού κολοσσού και αφετέρου πως δεν φιλοδοξεί να την ανταγωνιστεί... «Εμείς ερχόμαστε να καλύψουμε ένα κενό, πηγαίνοντας εκεί που δεν θα πήγαινε ποτέ η Google, όπως ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας, και παρέχοντας υπηρεσίες κατά παραγγελία. Όπλο μας είναι η εντοπιότητα, η εξειδίκευση και το μεράκι να δείξουμε προς τα έξω της ομορφιές της χώρα μας», λέει ο κ. Παυλίδης.

Τι ακριβώς είναι όμως η εικονική περιήγηση που προσφέρει το kapou.gr; «Είναι ένα εικονικό περιβάλλον με οπτικό πεδίο 360 μοιρών, στο οποίο ο χρήστης μπορεί να κινηθεί σαν να ήταν πραγματικά εκεί», εξηγεί ο κ. Παυλίδης και προσθέτει: «Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να περιηγηθεί μέσα σε εικονικούς τόπους χωρίς να κουνηθεί από τον υπολογιστή του. Για παράδειγμα, αν προγραμματίζει διακοπές σε ένα νησί, μπορεί να "περπατήσει" σε αυτό μέσα από την υπηρεσία μας για να δει αν ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει».

Εκτός από την τουριστική προβολή, η εικονική περιήγηση βρίσκει εφαρμογή σε πολλές και διαφορετικές χρήσεις, όπως την ανάδειξη μουσείων, τη διαφήμιση και τις online πωλήσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως τον εντοπισμό κακοτεχνιών στους δρόμους.
Προς το παρόν, το kapou.gr προσφέρει εικονική περιήγηση στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου Θεσσαλονίκης, το εμπορικό κέντρο της Αθήνας και το κέντρο των Τρικάλων, ενώ με τον καιρό θα προστεθούν και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Παυλίδης λέει πως η εικονική περιήγηση δεν είναι κάτι καινούργιο. «Εκεί που διαφέρουμε εμείς είναι ότι το σύστημά μας είναι αυτοματοποιημένο και έτσι μπορούμε να επικαιροποιούμε την εικόνας μιας περιοχής» επισημαίνει και δίνει το παράδειγμα της οδού Ερμού. Ύστερα από συμφωνία με τους καταστηματάρχες, το kapou.gr θα παρέχει εικονική περιήγηση στις βιτρίνες και το εσωτερικό των καταστημάτων, η οποία θα ανανεώνεται τέσσερις φορές το χρόνο, ακολουθώντας τις σεζόν των ρούχων.
Για τη δημιουργία των εικονικών κόσμων χρησιμοποιείται αυτοκίνητο εξοπλισμένο με μια ειδική φωτογραφική μηχανή, η οποία διαθέτει έξι φακούς στραμμένους προς όλες τις κατευθύνσεις. Καθώς το αυτοκίνητο κινείται, η μηχανή φωτογραφίζει ανά τακτά διαστήματα το χώρο. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες υφίστανται επεξεργασία από ειδικό λογισμικό (εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από την ίδια την εταιρία) και τελικά δημιουργείται μια εικονική σφαίρα, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο χρήστης. Τα πρόσωπα και οι πινακίδες των αυτοκινήτων που εμφανίζονται στις φωτογραφίες θολώνονται, όπως εξάλλου προβλέπει και πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Νεος Κοσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.