# #

4 Φεβ 2010

Πως οι μεταναστες θα αποκτησουν ελλ.ιθαγενεια

Πώς αποκτούν ελληνική ιθαγένεια οι μετανάστες

Aυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας των οικονομικών μεταναστών, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα., σύμφωνα με το σχετικό προσχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης και καταθέτηκε ευρωδιαβούλευση με αρμόδια επιτροπή στη Βουλή.

Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι οι οικονομικοί μετανάστες να ζουν νόμιμα πέντε χρόνια στην Ελλάδα, ενώ μέσα σε δύο επιπλέον χρόνια οφείλει να απαντήσει στο αίτημα η ελληνική πολιτεία.

Για όσους μεταναστεύσουν νόμιμα στη χώρα μας, μετά τη δημοσίευση του νόμου, προβλέπεται ότι πρόκειται να έχουν επτά χρόνια νόμιμης διαμονής, αλλά και άδεια "επί μακρών δια μέλλοντος" για να υποβάλουν την αίτηση , ενώ η απάντηση της πολιτείας θα δύναται μέσα σε ένα χρόνο μετά.

Οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την πολιτογράφηση είναι οι επαρκείς γνώσεις της ελληνικής γλώσσας, η ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και η πλήρης εξοικείωση με το πολίτευμα και τους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας .

Απαιτούνται, επίσης, τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών. Αυστηρά είναι τα κολλήματα που προβλέπονται για την πολιτογράφηση.

Πρόκειται για την τελεσίδικη καταδίκη για σοβαρά επικίνδυνα εγκλήματα, ενώ στα κολλήματα, που προβλέπονται από τον κώδικα ιθαγένειας, προστίθενται η τρομοκρατία , το οργανωμένο έγκλημα , η ληστεία και η ψευδούς βεβαίωσης.

Τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, ύστερα από αίτηση των γονέων τους, που και οι δύο θα πρέπει να έχουν πέντε χρόνια νόμιμης διανομής στη χώρα μας.

Τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, μπορούν να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση επίσης των γονέων, αφού έχουν επιτυχή εξαετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο

Δικαίωμα ψήφου, τέλος, στις δημοτικές εκλογές αποκτούν οι μετανάστες με οριστικές άδειες πενταετούς νόμιμης διανομής στην Ελλάδα, ενώ για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι και το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.

Όπως εκτιμά το υπουργείο Εσωτερικών, δικαίωμα ψήφου αποκτούν 266.250 οικονομικοί μετανάστες, ενώ ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις νέες ρυθμίσεις για την πολιτογράφηση θα μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας, καθώς με την ιθαγένεια αποκτούν διαβατήριο και συνεπώς θα έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν στις χώρες του προορισμού τους.Κέρδοςonline




Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_2550.html#ixzz0eb80Tb8Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.