Σόφια.
Η προμήθεια φυσικού αερίου στη Βουλγαρία βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα. Νέες ανησυχίες έχουν προκύψει: εάν η Ελλάδα αρνηθεί επίσης να πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια;
Προς το παρόν, μέρος του φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία προέρχεται από τον νότιο γείτονά μας. Δεν έχει γίνει γνωστό τι θα κάνει μετά την αποχώρησή του από το πόστο. Η συμφωνηθείσα ποσότητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει έρθει ακόμη. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να ξεμείνουμε από φυσικό αέριο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται σοβαρό άλμα στην τιμή της θέρμανσης και του ζεστού νερού, επισημαίνει η βουλγαρική NOVA .
Σχεδόν ένα μήνα αφότου η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία , η Φινλανδία είναι πλέον χωρίς...
ρωσικό φυσικό αέριο.Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα λειτουργεί η Ελλάδα, μέσω της οποίας λαμβάνουμε προμήθειες αυτή τη στιγμή. Η προθεσμία πληρωμής τους στη Μόσχα λήγει αργά απόψε. Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δεν βλέπει κανένα πρόβλημα σε ένα σενάριο στο οποίο η Αθήνα μένει επίσης χωρίς ρωσικό αέριο.
«Τα συμβόλαιά μας είναι συμβόλαια, άρα δεν είναι συνάρτηση της Ελλάδας αν αποφασίσει να πληρώσει ή όχι σε ρούβλια. Αλλά αυτό για το οποίο με έπεισαν τόσο η Επιτροπή όσο και η Γερμανία είναι ότι οι πληρωμές θα γίνονται στο κανονικό νόμισμα συν τη δήλωση ότι αυτή η πληρωμή έχει γίνει», είπε ο πρωθυπουργός Πέτκοφ.
Η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες που αποφάσισε πώς θα πληρώσει.
«Δεν νομίζω ότι το ρωσικό κράτος έχει την πολυτέλεια να χάσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γεγονός ότι η Βουλγαρία έκανε αυτό το σταθερό πρώτο βήμα, νομίζω ότι βοήθησε ολόκληρη την Ένωση να λάβει την ίδια σταθερή θέση τώρα», είπε ο Πέτκοφ. Δεχθήκαμε συγχαρητήρια σχετικά με τη θέση μας από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, επομένως προσωπικά δεν ανησυχώ για αυτό».
Ακόμα κι αν διακοπεί το φυσικό αέριο από την Ελλάδα, οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες που μπορούν να πουλήσουν φυσικό αέριο.
«Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό αέριο που έχει περάσει από την Τουρκία, το οποίο πληρώνει η Ελλάδα. Η ελληνική εταιρεία Μυτιληναίος έχει συμβόλαιο με την Gazprom για περίπου ένα δισεκατομμύριο ετήσιες εισαγωγές φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πληρώσει σε οποιοδήποτε νόμισμα, δεν συμπεριλαμβάνεται στους κανόνες και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Ελένκο Μποζκόφ.
dariknews.bg
--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.