Μετά από μια μακρά πεντάμηνη αργή αλκοολική ζύμωση των καρπών της κουμαριάς έρχεται η ώρα της απόσταξης. Η απόσταξη έχει την δική της τεχνική και θέλει εμπειρία ώστε να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα. Η απόσταξη πραγματοποιείται κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου σε παραδοσιακά καζάνια από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κάστρου του Πλαταμώνα.
Δυστυχώς η φετινή χρονιά (2022) δεν ήταν καλή. Ο καύσωνας του περσινού καλοκαιριού επέδρασε αρνητικά στην παραγωγή της κουμαριάς. Οι ποσότητες που έφτασαν για απόσταξη ήταν μικρές. Παρόλα αυτά οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί άνοιξαν τα ρακοκάζανά τους για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το κάστρο του Πλαταμώνα. Οι οποίοι, αν και ήταν μεγαλύτερη η κούραση φέτος για την συλλογή των κούμαρων, το επιχείρησαν. Έτσι όλοι μαζί κατάφεραν και φέτος να παράξουν το τοπικό κουμαρίσιο παραδοσιακό τσίπουρο προς τέρψιν δική τους άλλα και των επισκεπτών την περιοχής.
Οι φωτογραφίες είναι από το παραδοσιακό αποστακτήριο των αδελφών Αθανασίου Πολυχρού.
Του Δημήτρη Ρουκά M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.