# #

8 Μαρ 2022

Ο Ζελένσκι , ο “άνθρωπος της Δύσης”.

 

Ο Ζελένσκι της ουκρανικής αντίστασης και των Pandora Papers



Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει γίνει στα μάτια των Ευρωπαίων ο “ήρωας της αντίστασης” στην Ουκρανία, που μάχεται μέχρις εσχάτων κατά της ρωσικής εισβολής και των σχεδίων Πούτιν. 

Σιγά-σιγά όμως αυτή η εικόνα “γκριζάρει”. Πολλοί αναλυτές στη Δύση αρχίζουν να αξιολογούν κριτικά τη στάση και το ρόλο του. 

Του καταλογίζουν ότι επέδειξε πλήρη άγνοια της πραγματικότητας στις διεθνείς σχέσεις, “πήρε τοις μετρητοίς” τις διαβεβαιώσεις των δυτικών για αμέριστη υποστήριξη και επέδειξε αρχικά αδιαλλαξία απέναντι στη Μόσχα, χάνοντας τις ευκαιρίες για μιά “εντιμη συνθηκολόγηση” που θα απέτρεπε την αιματοχυσία και την καταστροφή της πατρίδας του.

Η “αποκαθήλωση” του συνεχίζεται,

καθώς με την ευκαιρία της καθημερινής παρουσίας του στα διαθνή media ξαναβλέπουν το φώς της δημοσιότητας διάφορα στοιχεία που αφορούν την προσωπική του διαδρομή.

Με το “φωτοστέφανο” που περιβάλλει τώρα τον μαχόμενο Ουκρανό πρόεδρο, φαίνεται “ιεροσυλία” να θυμίσει κανείς ότι το όνομα του εμφανίζεται στα Pandora Papers, στη λίστα με τους πολιτικούς ηγέτες που έχουν κρύψει χρήμα και περιουσιακά  στοιχεία μεγάλης αξίας σε φορολογικούς παραδείσους. 





Από τα έγγραφα που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), προκύπτει ότι ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του δημιούργησαν δίκτυο offshore εταιρειών την περίοδο 2012-2017. 

Μέσω αυτών διοχετεύθηκε πολύ χρήμα – ενδεχομένως “μαύρο” - στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στο Μπελίζ, στην Κύπρο και αλλού.  Μέσω δύο offshore αγοράστηκαν μεγάλης αξίας ακίνητα στο Λονδίνο.

Λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας το 2019, ο Ζελένσκι μεταβίβασε μερίδια offshore εταιρειών στον στενότερο συνεργάτη του, τον Serghiy Shefir. 

Ομως, ενώ οι εταιρείες πουλήθηκαν, η σύζυγος του προέδρου συνέχισε να εισπράττει μερίσματα σε λογαριασμούς της στο εξωτερικό. Αργότερα, κι ενώ ο Ζελένσκι είχε εκλεγεί πρόεδρος, ο Serghiy Shefir έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης - μια σκοτεινή υπόθεση που ποτέ δεν εξχνιάστηκε.

Ακόμη και ο δυτικόφιλος πρωην πρόεδρος Πιότρ Ποροσένκο, ο δισεκατομμυριούχος που είχε ανατρέψει με συνταγματικό πραξικόπημα τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουσένκο, είχε κατηγορήσει τότε τον Ζελένσκι για ύποπτες συναλλαγές και για φοροδιαφυγή.

Ουδέποτε διευκρινίστηκε η προέλευση αυτών των χρημάτων που διοχετεύθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους. 

Το “κασέ” το Ζελένσκι ως κωμικού ηθοποιού δεν δικαιολογεί τόσο μεγάλα ποσά στο εξωτερικό.

Είναι ένα από τα στοιχεία που επικαλούνται διεθνείς αναλυτές, εκφράζοντας προβληματισμό για τον ρόλο του Ζελένσκι, τον οποίο χαρακτηρίζουν “άνθρωπο της Δύσης”.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.