# #

12 Μαΐ 2021

Lockdown τέλος: Ανακοινώσεις σήμερα για SMS, μετακινήσεις, ωράριο απαγόρευσης, ταξίδια σε άλλους νομούς και νησιά


 Τα πιο σημαντικά βήματα για το σταδιακό τέλος του lockdown θα ξεκινήσουν από σήμερα, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι από τις 14 Μαΐου απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, περνούν στο «χρονοντούλαπο» τα SMS και παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας.

Οι ανακοινώσεις, βέβαια, θα γίνουν μετά τη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα θέσουν επί τάπητος τα θέματα αυτά και θα κάνουν τις εισηγήσεις τους προς την Κυβέρνηση. 

Στη συνέχεια σειρά θα πάρει την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ο οποίος θα παρουσιάσει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας.

Τι θα ισχύσει στην απελευθέρωση των μετακινήσεων..

Αυτοί που θα θελήσουν να ταξιδέψουν εκτός του νομού που διαμένουν, θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. H μια έχει να κάνει με όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα και η άλλη με όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι τους. Ολα δείχνουν επίσης ότι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις βεβαιώσεις του εμβολιασμού τους.

Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Και στην περίπτωση αυτή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

«Τελειώνουν» SMS, click away και click in shop, τι αλλάζει σε εμπόριο και ωράριο

Οπως έχει τονιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο, η πρόταση προς την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι να «τελειώσουν» τα SMS και οι μέθοδοι click away και click in shop για το εμπόριο. Ετσι, φαίνεται πως σήμερα θα ανακοινωθεί το «τέλος» των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις και το «τέλος» των SMS στο 13032 για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα. Μαζί θα έρθει και το «τέλος» για τις αγορές στα μαγαζιά με τις μεθόδους click inside και click away.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, είχε πει μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο ωράριο κυκλοφορίας και είπε ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα (ως τώρα είναι μέχρι τις 23:00), ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια.

Σενάρια αναφέρουν πάντως, ότι το ωράριο κυκλοφορίας ίσως να παραταθεί ακόμα και έως τις 12.30, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη. Ολα δείχνουν ότι οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Άνοιγμα και στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση

Το «ξεκλείδωμα» θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και σε άλλους τομείς. Το αμέσως επόμενο διάστημα ανοίγουν μουσεία, ωδεία. Θα γίνει επανεκκίνηση για πρακτικές σε κλινικές, σε εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια. Θα ξεκινήσει η διά ζώσης επαναλειτουργία σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά και θα ξεκινήσουν και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1

Στις 17 Μαΐου γίνεται επανεκκίνηση σε πρακτικές, κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50%, με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Θετικά τα μηνύματα από εστίαση, παραλίες, άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνάσιων, φροντιστηρίων

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο με ανοικτή την εστίαση και ανοικτές τις οργανωμένες παραλίες, με τα μηνύματα που έρχονται από τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα θετικά. Αυτό που ικανοποιεί μέχρι στιγμής, πάντως, την Κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καταστρατήγηση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία.

Από προχθές Δευτέρα λειτούργησαν και πάλι διά ζώσης νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, με τα self test να αποτελούν το όπλο για την επιστροφή στα θρανία, όπως έγινε και με τα λύκεια τον Απρίλιο.

Επίσης, επαναλειτούργησαν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, όπως και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.