# #

11 Μαΐ 2021

“Εργασία μέχρι τα 74 αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Πόρτο”!

 


«Επέκταση του εργασιακού βίου μέχρι τα 74 έτη με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Πόρτο στις 8 Μαΐου με αφορμή την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ» αποκαλύπτει σε εκτεταμένο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS,  ο Πρόεδρος του Κόμματος  ΕΛΛΑΔΑ -Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.  

Και όλα αυτά προφανώς «ως ένα δώρο» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους Ευρωπαίους πολίτες με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης που έλαβε χώρα μετά βαΐων και κλάδων την επαύριον της συνάντησης στο Πόρτο.

Όπως ...

επισημαίνει στο άρθρο του ο Νότης Μαριάς «η Διακήρυξη του Πόρτο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρά το υποτιθέμενο φιλεργατικό και κοινωνικό της περιτύλιγμά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέες σπονδές στην κινεζοποίηση των μισθών, στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην επέκταση του εργασιακού βίου, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στη διάλυση του ασφαλιστικού. 

Είναι η πολιτική συμφωνία για την επιβολή της αντικοινωνικής ατζέντας και των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου η πολιτική ηγεσία της ΕΕ να επιτύχει την μείωση του κόστους εργασίας εις βάρος των εργαζομένων, ούτως ώστε οι επενδύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης να αυξήσουν τα υπερκέρδη των ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με ΗΠΑ και Κίνα».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι στην από 8/5/2021 Διακήρυξη του Πόρτο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταξύ άλλων δηλώνουν: «Χαιρετίζουμε τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η πορτογαλική Προεδρία στο πλαίσιο της κοινωνικής συνόδου κορυφής του Πόρτο και λαμβάνουμε υπό σημείωση τα αποτελέσματά της», συμπληρώνοντας ότι  «το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή στις 4 Μαρτίου 2021 παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας»

Πρόκειται για δύο κείμενα τα οποία αναφέρονται ρητά και υιοθετούν τη δουλειά μέχρι τα 74 έτη !!! Πλην όμως οι ηγέτες της ΕΕ για να μην καρφωθούν  δεν τολμούν να μιλήσουν ευθέως για δουλειά μέχρι τα 74 έτη και για τον λόγο αυτόν παραπέμπουν στα δύο αυτά κείμενα θεωρώντας ότι οι λαοί τρώνε κουτόχορτο.

Το πρώτο κείμενο, δηλαδή η «Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο» την οποία υιοθέτησε στις 7/5/2021 η Κοινωνική Διάσκεψη του Πόρτο αναφέρει επί λέξει ότι στηρίζει την «προώθηση της πρόσβασης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες για τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες, την εκ νέου απόκτηση δεξιοτήτων, την απασχολησιμότητα και την καινοτομία».

Το δεύτερο κείμενο, δηλαδή το Σχέδιο δράσης της Επιτροπής που υιοθετήθηκε στις 4/3/2021 επίσης καθορίζει ότι «τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία σε μια ψηφιακά μετασχηματισμένη Ευρώπη».

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω  οι ηγέτες της ΕΕ, ζητούν μέχρι το 2030 οι 74άριδες να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να είναι απασχολήσιμοι, μιας και οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι πλέον απαραίτητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Και όλα αυτά στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ για την ενεργό γήρανση. 

Έτσι η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στο Πόρτο εξελίχθηκε σε «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για τους ευρωπαίους εργαζόμενους αφού πλέον θα δουλεύουμε μέχρι τα 74 για να παίρνουμε σύνταξη μόνο για 10 χρόνια. 

Με τις αντικοινωνικές, απάνθρωπες και απαράδεκτες αυτές ρυθμίσεις οι φωστήρες των Βρυξελλών επιχειρούν να λύσουν πανευρωπαϊκά το συνταξιοδοτικό καθώς με προσδόκιμο ζωής 84 έτη για τους άντρες και 89 έτη για τις γυναίκες και με εργασιακό βίο στα 74 έτη μειώνεται στα 10-15 έτη ο μέσος χρόνος συνταξιοδοτικών καταβολών για κάθε εργαζόμενο που θα βγαίνει στη σύνταξη.  

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε παρατηρώντας ότι με τη Διακήρυξη του Πόρτο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την οποία ψήφισαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης επεκτείνεται ο εργασιακός βίος μέχρι τα 74 έτη και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020, όπως έχουμε αποκαλύψει ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Επισυνάπτονται τα κρίσιμα σημεία:

1.Από την Διακήρυξη του Πόρτο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 8/5/2021.

2.Από την «Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο» την οποία υιοθέτησε στις 7/5/2021 η Κοινωνική Διάσκεψη του Πόρτο.

3. Από το Σχέδιο δράσης της Επιτροπής που υιοθετήθηκε στις 4/3/2021.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο-αποκάλυψη του Νότη Μαριά στο www.notismarias.gr  και στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.