«Απειλούνται με εξαφάνιση, στον Όλυμπο και στον Κίσσαβο, τα βότανα ρίγανη και τσάι, από συνεχή και χρόνια, ληστρική και αλόγιστη συλλογή τους», υποστηρίζει ο δασάρχης Λάρισας κ. Αστέριος Γκάτσικος.
Πρόσφατα, το Δασαρχείο Λάρισας συνέλαβε άτομο στη Σπηλιά Κισσάβου, σε δασική περιοχή, να έχει συλλέξει 20 κιλά τσάι, το οποίο και κατάσχεσε.
Τέτοιες περιπτώσεις, συλλογής μεγάλης ποσότητας βοτάνων, χωρίς άδεια από το Δασαρχείο, εκτιμάται ότι υπάρχουν εκατοντάδες κάθε χρόνο, και μάλιστα από άτομα που δεν σέβονται τον δασικό πλούτο, καθότι ξεριζώνουν τα φυτά, με αποτέλεσμα να μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα να ξαναναπτυχθούν στην περιοχή που έδρασαν.
Διαπιστώνεται πως για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να είναι δυσεύρετη η ρίγανη και το τσάι στον Κίσσαβο και στον Όλυμπο, που θεωρούνται πλούσια σε χλωρίδα βουνά, σημαίνει ότι...
προηγήθηκε συστηματικό ξερίζωμα των φυτών, από ανθρώπους που αδιαφορούν για τη συντήρηση του φυσικού πλούτου των δασικών περιοχών και λειτουργούν μόνο με βάση το οικονομικό κέρδος που θα αποκομίσουν.Αυτή η απληστία οδήγησε στην εξαφάνιση των δύο βοτάνων-φαρμακευτικών φυτών, που άλλοτε πρόσφερε απλόχερα η φύση, αλλά δεν διαχειρίστηκε και συνεχίζει να μην διαχειρίζεται, συνετά ο άνθρωπος.
Σύμφωνα με τον δασάρχη Λάρισας «αυτοί που κάνουν τη μεγαλύτερη καταστροφή, είναι άτομα που μαζεύουν ρίγανη και τσάι για επαγγελματική χρήση. Η πυκνότητα των δύο βοτάνων στις δασικές περιοχές έχει αραιώσει σε επικίνδυνο βαθμό». Ο κ. Γκάτσικος αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια, δημιουργούνται στον νομό Λάρισας, καλλιέργειες φαρμακευτικών βοτάνων, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό και διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως καλλιέργεια τσαγιού υπάρχει στην Καρυά, ενώ αντίστοιχα ρίγανης σε περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου, όπως στα Μύρα, στο Νέο Περιβόλι κ.ά.
Να σημειωθεί ότι η συλλογή ρίγανης και τσαγιού βουνού, επιτρέπεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην ποσότητα που επιτρέπεται να συλλέξει ο καθένας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα τα συλλέξει.
Συγκεκριμένα, «επιτρέπεται η συλλογή τους μετά την ανθοφορία – ωρίμανση, αφαιρώντας τους βλαστούς λίγο πιο πάνω από την διασταύρωση των πρώτων βλαστών με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία (ψαλίδα, μαχαίρι κ.λπ.) και απαγορεύεται η εκρίζωση.
Για την εξασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης του είδους και την αναπαραγωγή του θα πρέπει:
– Η συλλογή – κοπή να γίνεται 8 – 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
– Από κάθε φυτό και από το σύνολο των ανθοφόρων βλαστών, θα αφαιρείται μέχρι ποσοστό 30% με τη χρήση κατάλληλων κοπτικών εργαλείων.
– Ο χρόνος συλλογής καθορίζεται κατά το χρονικό διάστημα μετά την ανθοφορία του, από 20 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, κάθε έτους.
– Απαγορεύεται η αποψίλωση μιας έκτασης. Η συλλογή του εν λόγω είδους θα γίνεται διάσπαρτα.
– Η συλλογή και απόληψη των φυτών της ρίγανης (οriganum vulgare), για ατομική χρήση θα γίνεται ατελώς και άνευ αδείας και μέχρι του ποσού του μισού κιλού την ημέρα κατά άτομο και μέχρι δύο κιλά χλωρά συνολικά για όλη την περίοδο συλλογής.
– Απαγορεύεται η συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς την άδεια του Δασαρχείου…».
Της Λένας Κισσάβου
Πραγματικά πολύ πολύ καλό άρθρο. Δυστυχώς θα χαθούν και αυτα μας έχει ενημερώσει ένας φίλος που ασχολείτε με τα βότανα https://www.lelextea.com/
ΑπάντησηΔιαγραφή