# #

24 Ιουλ 2015

Αλλαγές «φωτιά» στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων... Μειώσεις στις κατώτερες αποδοχές και αυξήσεις…στις ανώτερες.

Νέο σοκ στο δημόσιο τομέα και τους μισθούς των υπαλλήλων, θα φέρουν οι απαιτήσεις των δανειστών, εφόσον γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση.
Όπως αποκάλυψε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, η τρόικα ζητά αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς απαιτούν να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει η λογική του “εξισωτισμού”.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα υπάρξουν...
μειώσεις στις κατώτερες αποδοχές και αυξήσεις στις ανώτερες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μείωση των μισθών μπορεί να φτάσουν το 5%-10%.
Το θέμα του δημοσίου θα είναι αντικείμενο της καυτής ατζέντας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και η ηγεσία του υπουργείου αναζητά ισοδύναμα προκειμένου να μην υπάρξει αναταραχή. Οπως λένε οι πληροφορίες στις σκέψεις είναι η ένταξη των επιδομάτων – κυρίως των ειδικών μισθολογίων – στον μισθό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων καθώς η επιδοματική πολιτική είχε επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, πως μια τέτοια λύση θα έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις μικρές μειώσεις λόγω των εισφορών στα ταμεία που θα φτάνουν το 5 έως 10%.
Οι πρώτες κινήσεις του Χρ.Βερναρδάκη
Για το θέμα του μισθολογίου και την πρόθεση των θεσμών να ζητήσουν εκ νέου να ανοίξει σταδιακά η μισθολογική ψαλίδα, η νέα ηγεσία του υπουργείου είναι αρνητική στην περίπτωση που υλοποιηθεί «ξερά».
Επίσης, μεταξύ των προτεραιοτήτων του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ.Βερναρδάκη είναι η προώθηση, με τις απαραίτητες διορθώσεις, του σχεδίου νόμου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, η λειτουργία του πρώτου ηλεκτρονικού ΚΕΠ και η αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου, ο κ. Βερναρδάκης σύντομα θα προωθήσει το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο (το έχει καταρτίσει ο Γ.Κατρούγκαλος), αφού προηγουμένως κάνει ορισμένες διορθώσεις που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση αλλά και από φορείς, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα αποτελέσει τη βασική πηγή στελεχών του Δημοσίου. Επίσης θα προχωρήσει η διαδικασία εισαγωγής νέων δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα σπουδών.
Ακόμη προγραμματίζει την έναρξη της λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΚΕΠ, από τα οποία, κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά έγγραφα.
aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.