# #

20 Ιουλ 2015

Την Τετάρτη το δεύτερο πακέτο "φορομπηχτικών" μέτρων - Ποια είναι αναλυτικά...ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ"


Με τα ήδη πολύ σκληρά και παράλογα φορολογικά μέτρα των προηγούμενων μνημονιακών ετών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων στο Δημόσιο, έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 78,367 δισ. Ευρώ, δηλαδή στο 1/4 του συνόλου του ελληνικού χρέους, αποδεικνύοντας έτσι εν τοις πράγμασι ότι τα νέα μέτρα δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν καθώς ο ελληνικός λαός αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έχουν πλέον ουδεμία φοροδοτική ικανότητα.
 
Eκ των πραγμάτων καθίσταται σαφές ότι η "συμφωνία" δεν έχει ίχνος ρεαλισμού.
 
Κατά 500 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούνιο, σε σχέση με Μάιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων στο Δημόσιο, φτάνοντας στο ποσό των 78,367 δισ. Ευρώ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (αυτών που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους) ανήλθε στα 5,890 δισ. ευρώ, από 5,234 δισ. ευρώ το Μάιο.
 
Το ύψος των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου σε 72,477 δισ. ευρώ, από 72,643 δισ. ευρώ στο τέλος Μάιου.
 
Έτσι, το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών διαμορφώθηκε στα 78,367 δισ. ευρώ, από 77,87 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.
 
Αυτό καθιστά τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ανεδαφικά, πόσο μάλλον αυτά που θα ψηφιστούν την Τετάρτη που έρχεται.
 
Το πρώτο πακέτο ήδη έγινε αισθητό στην τσέπη μας, ακολουθεί αναλυτικά και το δεύτερο το οποίο θα αποτελέσει την πλήρη καταστροφή ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της χώρας (ότι είχε απομείνει δηλαδή), και θα επιφέρει σημαντική αύξηση της... ανεργίας (πολύ πιθανό σε λίγο καιρό να δουλεύει ένας στου δύο Έλληνες) σε επίπεδα...Γουτουατεμάλας.
 
Το ανησυχητικό είναι ότι το κράτος θα αλλάξει και τον νόμο των 100 δόσεων, δείχνοντας έτσι αφερεγγυότητα στους Έλληνες πολίτες που είχαν μια ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν. Αυτό βέβαια δείχνει και το σχεδιασμένο μίσος των δήθεν "εταίρων" δανειστών απέναντι στους Έλληνες.
 
Μία σκληρή εβδομάδα για τους πολίτες και για τη νέα κυβέρνηση ξεκινά από σήμερα. Δεκαπέντε μέρες μόλις μετά το δημοψήφισμα:
 
 
 
- ακριβαίνουν κατά 10% εκατοντάδες βασικά αγαθά και υπηρεσίες
-  η πρώην "Τρόικα" επιστρέφει στην Αθήνα και "δευτεροκλασάτα" στελέχη των θεσμών έχουν τακτοποιηθεί, ήδη από το σαββατοκύριακο, σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης
- καθήκοντα αναπληρωτού υπουργού Οκονομικών (αρμόδιος για φορολογικά θεματα) στην θέση της κυρίας Βαλαβάνη αναλαμβάνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο συνδικαλιστής εφοριακός, κύριος Τρύφων Αλεξιάδης
- ξαναγράφονται μέτρα λιτότητας και διατάξεις για το ασφαλιστικό που δεν πρόλαβανα να μπουν στο πρώτο «πακέτο» μέτρων που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα
- ανοίγει η συζήτηση με τους δανειστές για νέες μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο 
 
Με τα μέτρα αυτά πάντως η κυβέρνηση εξασφάλισε το πρώτο μίνι-δάνειο των 7 δισ. ευρώ, ώστε το δημόσιο να πληρώσει τις υποχρεώσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, χωρίς να κινδυνεύσουν να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Το ποσό αυτό κατατέθηκε στον ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επιστραφεί στους επόμενους τρεις μήνες που θα έχει εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
 
Τα λεφτά του μίνι - δανείου θα διατεθούν για την κάλυψη:
 
- της ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει η Αθήνα προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ,
 
- των ελληνικών ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ  που λήγουν σήμερα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),
- τόκους 900 εκατ.  ευρώ  ευρώ
- άλλες υποχρεώσεις 600 εκατ. ευρώ.
 
Ωστόσο το ποσό αυτό δεν επαρκεί για τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα τον Αύγουστο (5 δισ. ευρώ συνολικά, 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τόκους).
 
Για να λάβει έγκαιρα η κυβέρνηση και νέο δάνειο, σπεύδει να καταθέσει στη Βουλή δεύτερο νομοσχέδιο (θα ψηφιστεί την Τετάρτη) με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Αυτά περιλαμβάνουν: 
 
- αυξήσεις φόρων σε αγρότες και σε φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, 
 
- περιορισμό των δικαιούχων της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης που λαμβάνουν σήμερα τα νοικοκυριά 
 
- νέα ρύθμιση για να διασφαλιστούν τα έσοδα των 2,65 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα πληρώσουν στο ακέραιο 5,5 εκατ. ευρώ  ιδιοκτήτες ακινήτων, παρά τις μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές της εφορίας
 
- αύξηση του φόρου στα ενοίκια. 
 
Με το άνοιγμα των τραπεζών όμως, ξεκινά από σήμερα και η πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων των φορολογουμένων:
 
- έως τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν και να πληρωθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ β΄τριμήνου από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες
 
-  έως την 31η Αυγούστου θα πρέπει να γίνει πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Και αυτό γιατί με την τελευταία απόφαση  της τέως αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών, κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη,  παρατάθηκε η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 26 Αυγούστου, αντί τις 27 Ιουλίου που κανονικά εξέπνεε (οι προθεσμίες όμως για την πληρωμή των υπόλοιπων δύο δόσεων, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου, δεν μεταβάλλονται).
 
Αναλυτικότερα, τα νέα σχέδια της κυβέρνηση προβλέπουν τα εξής:
 
1) Αγρότες: Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών ενώ  αυξάνονται οι φόροι. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.
 
2) Ενοίκια: Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την είσπραξη 360 εκατ. ευρώ.
 
Συγκεκριμένα:
 
- Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με στόχο την άντληση εσόδων 160 εκατ. ευρώ
 
- Από 33% σε 35% για ποσά ενοικίων πάνω από 12.000 ευρώ προκειμένου να εισπραχθούν   200 εκατ. ευρώ.
 
3) ΕΝΦΙΑ: διατήρηση του φόρου για δύο ακόμη χρόνια. Μάλιστα οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες που προωθείται δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015- 2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ’ έτος.
 
4) ΦΠΑ: αυξάνεται από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς του ΦΠΑ.
 
5) Επίδομα Θέρμανσης: μειώνεται σταδιακά το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης. Δεν αποκλείεται όμως να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου που έχει εξισωθεί με αυτόν του κίνησης.    
 
6) Εισφορά αλληλεγγύης: Μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην φορολογική κλίμακα για να παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις
 
7) Ληξιπρόθεσμα: σχεδιάζονται αλλαγές των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξαιρεθούν οι μεγαλοφειλέτες αλλά και όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Επίσης θα αυξηθούν τα επιτόκια που εφαρμόζονται σήμερα τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το επιτόκιο της αγοράς.
 
8) Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: είναι έτοιμο το σχέδιο νέου Κώδικα με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και της μείωσης του κόστους για νέες δίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.