# #

23 Μαρ 2015

Συντριβή του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι στην Ανδαλουσία


Πανωλεθρία για το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, χαμόγελα ευτυχίες σε PSOE, Podemos και Ciudadanos, προβληματισμός στην Αριστερά. Κάπως έτσι συνοψίζεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ανδαλουσία, στο πρώτο ραντεβού των Ισπανών με τις κάλπες. Ο δρόμος μέχρι τις βουλευτικές -στα τέλη του 2015- θα είναι μακρύς.
Μέ βάση το 100% των ψήφων το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την Σουσάνα Ντίαθ, νυν πρόεδρο της Ανδαλουσίας, ήρθε πρώτο κερδίζοντας 47 από τις 109 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, όσες είχε κερδίσει και το 2012.
Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι περιορίστηκε στις 33 έδρες -από 55 το 2012. 
Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από το αναμενόμενο, όπως σχολιάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας. To κόμμα του Ραχόι έχασε μισό εκατομμύριο ψήφους σε μια περιοχή της χώρας με υψηλότατη ανεργία, πολύ πάνω από τον (υψηλότατο) μέσο όρο της χώρας.

Οι λεγόμενοι «μικροί» που επιδιώκουν να αλλάξουν γενικότερα το πολιτικό σκηνικό της χώρας έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της Ανδαλουσίας με 15 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο. Το κόμμα καταγράφει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του εντός και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το Podemos είχε παρουσία μόνο σε ευρωκάλπη.
Οι Ciudadanos, το κόμμα που ξεκίνησε από την Καταλονία και του οποίου ο νεαρός αρχηγός είναι γνωστός μόνο στο 65% των Ισπανών (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) κατάφερε να κερδίσει 9 έδρες στην τοπική Βουλή. 
Ήρθε με δύναμη από την Καταλονία να πείσει και ψηφοφόρους άλλων περιοχών της χώρας ότι αποτελεί εναλλακτική. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο του δίνουν ήδη διψήφια ποσοστά.
Ηττημένη είναι χωρίς αμφιβολία η Ενωμένη Αριστερά (IULV-CA), η οποία έμεινε στις 5 έδρες (από 12). Σημειώνεται ότι το κόμμα ήταν ο κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλιστών στην Ανδαλουσία.
Από την πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, το PSOE εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένο: μπορεί να μην κέρδισε τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής, όμως κέρδισε τις εκλογές, κράτησε τις δυνάμεις του όπως και τις διαρροές προς το Podemos. 
Αντίθετα, το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έχασε κυρίως προς τους Ciudadanos. Αυτός άλλωστε είναι και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον πρωθυπουργό της Ισπανίας εν όψει των γενικών εκλογών: ότι οι Ciudadanos έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην εκλογική βάση του PP και να καταγράφουν κέρδη.
Ο ίδιος πάντως, ο Ραχόι είχε φροντίσει προεκλογικά να ξεκαθαρίσει ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική του. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε κάλπη, είχε πει.
Η δεξιά εφημερίδα ABC σημειώνει ιδιαίτερα το άλλο μεγάλο ζητούμενο για το πολιτικό σύστημα της χώρας: «ο δικομματισμός διατηρείται» γράφει, με δεδομένο ότι PSOE και PP ελέγχουν τις 80 από τις 109 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου (ή 60% της ψήφου). Για την ίδια εφημερίδα, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκαν οι θριαμβευτικές προβλέψεις για την πορεία των Podemos και Ciudadanos.
Σε κάθε περίπτωση, οι 15 έδρες δεν είναι λίγες, όμως, δεν είναι αυτό που ο Πάμπλο Ιγκλέσιας διακηρύσσει όλο αυτό το διάστημα: ότι το κόμμα του είναι η Αντιπολίτευση στην Ισπανία. 
Σε κάθε περίπτωση, το Podemos κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει χώρο σε βάρος της Ενωμένης Αριστεράς, η οποία είδε στην πράξη να επιβεβαιώνεται το κακό σενάριο: το κόμμα του Ιγκλέσιας μοιάζει αρκετά ελκυστικό για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της
Η επόμενη μέρα στην Ανδαλουσία είναι επίσης κρίσιμη, δεδομένου ότι η νικήτρια των εκλογών, Σουσάνα Ντίαθ πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η ίδια είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν κάνει παζάρια, αλλά κατεβαίνει για να κερδίσει.
Η ίδια μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας (όπως είχε συμβεί για το PSOE και το 1994) αναζητώντας συμμάχους ανά περίπτωση. Το ζητούμενο για το PSOΕ (και όχι μόνο) είναι οι όποιες συμμαχίες να μην βλάψουν την γενικότερη εικόνα του κόμματος εν όψει βουλευτικών εκλογών. 
Ο ηγέτης του PSOE και αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Πέδρο Σάντσεθ, πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την νίκη του κόμματος στην Ανδαλουσία για να προβάλει στο εκλογικό σώμα την εικόνα του πρωθυπουργού εν αναμονή.  
To επόμενο εκλογικό ραντεβού των Ισπανών είναι στις 24 Μαΐου, στις δημοτικές εκλογές


Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/03/blog-post_3882.html#ixzz3VDPuaTru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.