# #

3 Μαρ 2014

H Ελλάδα διαθέτει το λιγότερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο

soccer-stadium-11840
Κάποιες χώρες έχουν ανταγωνιστικά εγχώρια ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Κάποιες άλλες όχι. Όπως δείχνουν και τα παρακάτω στοχεία, η Ελλάδα διαθέτει  το λιγότερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, σε ...
σχέση με τα σημαντικότερα πρωταθλήματα του κόσμου.

-----------------------------

ΙΤΑΛΙΑtumblr_inline_n1kddaI3EG1rxca3y

Η Serie Α δεν είναι πολύ ανταγωνιστική. Από τα 81 πρωταθλήματα, περίπου το 70% τα έχουν κατακτήσει ομάδες από μόνο δύο  πόλεις: Μιλάνο ( Μίλαν και Ίντερ ) και Τορίνο ( Γιουβέντους και Τορίνο ) . Μόνο δύο !
Επιπλέον, η τελευταία που κέρδισε τίτλο  ο σύλλογος που βρίσκεται στην πέμπτη θέση της κατάταξης (Μπολόνια), ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '60 .
-----------------------------

ΙΣΠΑΝΙΑ

tumblr_inline_n1kdotIvpp1rxca3yΤο πρωτάθλημα της Ισπανίας (La Liga) το κατακτούν συνήθως η Ρεάλ Μαδρίτης και ή Μπαρτσελόνα, ενώ και η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει κατακτήσει το 11% των πρωταθλημάτων. Αυτές οι τρεις ομάδες - που αντιπροσωπεύουν μόλις δύο πόλεις - έχουν κερδίσει πάνω από τα 2/3 των τίτλων . Η τελευταία ομάδα που κατέκτησε τίτλο, εκτός από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, ήταν η Βαλένθια το 2004 .
Οι ομάδες των Βάσκων ( Αθλέτικο Μπιλμπάο , Ρεάλ Σοσιεδάδ) έχουν κατακτήσει συνολικά 10 πρωταθλήματα . Η Βαλένθια έχει κερδίσει 6 τίτλους , ενώ οι Ανδαλουσιανοί έχουν κερδίσει μόλις δύο πρωταθλήματα (ένα η Σεβίλλη και ένα η Μπέτις ).
Αρκετοί περιοχές (« αυτόνομες κοινότητες») της Ισπανίας δεν έχουν δει ποτέ την ομάδα τους να κερδίζει έναν τίτλο .
-----------------------------

ΑΓΓΛΙΑ

tumblr_inline_n1kdy4YMmb1rxca3y
Το άθλημα ξεκίνησε στη Βρετανία, οπότε η Αγγλία έχει τη μεγαλύτερη ιστορία και έτσι εμφανίζεται να διαθέτει πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η επαγγελματική περίοδος ξεκίνησε από το 1888, ενώ η Premier League ξεκίνησε το 1993.
Στη  Premier League μόνο 5 ομάδες - Άρσεναλ , Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , Μάντσεστερ Σίτι , Τσέλσι και Μπλάκμπερν - έχουν κερδίσει τον τίτλο, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το έχει κατακτήσει 13 φορές . Περισσότερες από τις μισές φορές !
-----------------------------

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

tumblr_inline_n1kddqPAC21rxca3y
Το εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Bundesliga) δεν είχε ξεκινήσει στη Γερμανία μέχρι το 1963 , όταν αντικατέστησε τα περιφερειακά πρωταθλήματα . Η Μπάγερν Μονάχου δεν κέρδισε τον τίτλο τα πρώτα πέντε χρόνια. Όμως, από τότε έχει κυριαρχήσει. Μάλιστα , τα τελευταία 20 χρόνια, η Μπάγερν Μονάχου αναδείχτηκε πρωταθλήτρια 11 φορές .
-----------------------------

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

tumblr_inline_n1kddue1sn1rxca3y
Το πρωτάθλημα της Ολλανδίας (Eredivisie ) ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν από την Bundesliga.  Ο Άγιαξ έχει κυριαρχήσει , ενώ το 90% των τίτλων τους έχουν κερδίσει οι τρεις ομάδες: Άγιαξ , Αϊντχόφεν και Φέγενορντ .
-----------------------------

ΓΑΛΛΙΑ

tumblr_inline_n1kde0hBS01rxca3y
Το Γαλλικό πρωτάθλημα (Ligue 1) ξεκίνησε το 1932  και δείχνει να είναι πολύ ανταγωνιστικό.
Ίσως αξίζει να σημειωθεί, ότι από όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης , οι Γάλλοι ενδιαφέρονται λιγότερο για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου .
-----------------------------

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

tumblr_inline_n1kde4ciDc1rxca3y
Μόνο πέντε ομάδες έχουν κερδίσει τον τίτλο στην Πορτογαλία, ενώ μία από αυτές κέρδισε τον τίτλο στα μέσα της δεκαετίας του '40 ( Μπελενένσες ) .
Το 98% των τίτλων τους  έχουν κατακτήσει οι ομάδες Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ Λισαβόνας, που αντιπροσωπεύουν μόλις δύο πόλεις της Πορτογαλίας .
-----------------------------

ΤΟΥΡΚΙΑ

tumblr_inline_n1kde8NajL1rxca3y
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Τουρκία χρονολογείται από το 1904 . Η Τουρκική Σούπερ Λιγκ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60.
Όπως και στην Πορτογαλία , μόνο 5 ομάδες έχουν κατακτήσει τίτλο. Γαλατασαράι , Φενέρμπαχτσε , Μπεσίκτας , Trabanzspor και Μπούρσασπορ . Η Μπούρσασπορ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια  μόνο μία φορά .
-----------------------------

ΕΛΛΑΔΑ

tumblr_inline_n1kdec8Gbc1rxca3y
Το επαγγελματικό πρωτάθλημα ξεκίνησε το 1979. Από τότε ο Ολυμπιακός κυριαρχεί (κυρίως τα τελευταία 15 χρόνια).
Μόνο 5 ομάδες κατέκτησαν το πρωτάθλημα .
-----------------------------

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

tumblr_inline_n1kdeg9obS1rxca3y
Η επαγγελματική περίοδος ξεκίνησε τη δεκαετία του '30. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες , η Αργεντινή χρησιμοποιεί ένα ιδιόμορφο σύστημα όπου το στέμμα του πρωταθλητή μπορούν να το μοιραστούν δύο ομάδες κάθε χρόνο. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μιας μικρότερης ομάδας να αναδειχτεί πρωταθλήτρια, και αυτό αποτυπώνεται και στο γράφημα .
-----------------------------

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

tumblr_inline_n1kdejDywS1rxca3y
Ιστορικά στη Βραζιλία αυτό που είχε περισσότερη σημασία ήταν τα περιφερειακά πρωταθλήματα , ιδιαίτερα τα πρωταθλήματα του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο. Το εθνικό και διεθνή πρωταθλήματα δεν αποτελούσαν προτεραιότητα .
Κατά τα τελευταία έτη, αυτό έχει αλλάξει. Παρόλα αυτά, πολλά από τα δεδομένα του γραφήματος  αντανακλούν το γεγονός ότι το Campeonato Brasileiro δεν είχε ιδιαίτερο βάρος για τις ομάδες, για αρκετές δεκαετίες μετά την ίδρυση του το 1960 .
_____

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.