# #

6 Δεκ 2013

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε κόκκινο κρέας;

Κόκκινο κρέας
Τα τελευταία χρόνια το κόκκινο κρέας έχει δαιμονοποιηθεί από τα μέσα ενημέρωσης, όμως πολλά από αυτά που διαβάζουμε ή ακούμε, στερούνται επιστημονικής βάσης.
Για παράδειγμα δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι πρέπει να τρώμε κόκκινο κρέας μόνο..
μία φορά την εβδομάδα. Σύμφωνα με την υπηρεσία διατροφής του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η συνιστώμενη ποσότητα πρωτεϊνών από άπαχο κρέας εξαρτάται από την ηλικία. Αναλυτικότερα ισχύουν τα παρακάτω:
Γυναίκες
Μεταξύ 19 έως 30 ετών:  156 γραμμάρια ανά ημέρα
Μεταξύ 31 έως 50 ετών: 142 γραμμάρια ανά ημέρα
Άνδρες
Μεταξύ 19 έως 30 ετών: 184 γραμμάρια ανά ημέρα
Μεταξύ 31 έως 50 ετών 170 γραμμάρια ανά ημέρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από έρευνα που διενεργήθηκε το διάστημα 1999-2004, η οποία είχε σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την υγεία και τη διατροφική κατάσταση των ενηλίκων και των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια βοείου κρέατος κάθε μέρα. Πολύ χαμηλότερη ποσότητα από τη σύσταση για τους άνδρες και τις γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών. Για τη χώρα μας δεν βρήκαμε ανάλογη μελέτη.
Επιλέξτε άπαχο!
Οι διαιτητικές συστάσεις που εξέδωσε το 2010 η ίδια υπηρεσία διατροφής του Αμερικάνικου υπουργείου Γεωργίας, συνιστά ποικιλία τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες , όπως τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας και τα πουλερικά , τα αυγά , τα φασόλια και τα μπιζέλια , τα προϊόντα σόγιας, και ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Επίσης συμβουλεύουν την αντικατάσταση των τροφών που έχουν περισσότερο λίπος με επιλογές που έχουν λιγότερα λίπη και θερμίδες. Όμως πριν στοχοποιήσουμε το κόκκινο κρέας, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις διάφορες επιλογές που έχουμε .
Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, «άπαχο» νοείται το κρέας που έχει λιγότερο από 10 γραμμάρια συνολικού λίπους, 4,5 γραμμάρια ή ακόμα λιγότερο κορεσμένο λίπος, και λιγότερο από 95 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης (ανά 100 γραμμάρια). Όσο αφορά το αρνί, το άπαχο μέρος του ποδιού πληρεί τις συνθήκες. Για το άπαχο βοδινό κρέας  που προσφέρει κορυφαίο φιλέτο ή ψαρονέφρι ( φιλέτο μινιόν ), ένα μεγάλο μέρος του λίπους προέρχεται από ακόρεστα. Επιπλέον, 85 γραμμάρια μαγειρεμένου άπαχου κρέατος συνεισφέρουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12.
Επεξεργασμένα κρέατα όπως το χοτ-ντογκ και τα λουκάνικα δεν πληρούν τις συστάσεις για άπαχο κρέας και θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Έχουν πολύ υψηλότερες τιμές τόσο σε κορεσμένα λίπη και νάτριο. Αλλά δεν είναι μόνο τα  κόκκινα κρέατα υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κόκκινο κρέας που θα πρέπει να περιορίζονται. Κάθε ζωική πρωτεΐνη που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του FDA για άπαχο πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ .
Αγοράζοντας Άπαχο Κρέας
Σήμερα , άπαχο βοδινό κρέας είναι εύκολο να βρει κανείς στην αγορά ή στον χασάπη. Επειδή το άπαχο κρέας έχει υψηλότερο κόστος, καλό είναι να ζητάτε ακριβείς μερίδες ανά γεύμα από τον κρεοπώλη . Αυτό θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του κόστους, στον έλεγχο των μερίδων  και στην πιο γρήγορη απόψυξη. Για να υπολογίσετε την ποσότητα άπαχου κρέατος ανά γεύμα , πολλαπλασιάστε τα 110 γραμμάρια με τον αριθμό των ατόμων.  Για μια τετραμελή οικογένεια, το κόστος είναι περίπου 4-5 ευρώ. Μόλις ψηθούν τα 110 γραμμάρια ωμού κρέατος, θα συρρικνωθούν κατά το ένα τέταρτο.
Συμπληρώστε τα περίπου 80 γραμμάρια μαγειρεμένου άπαχου κρέατος με άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα φρούτα και λαχανικά, για ένα καλά ισορροπημένο γεύμα .
kom
by Αντικλείδι

1 σχόλιο:

  1. Η διατροφή που προτείνεις είναι η πιό ακατάληλη και επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Φαινομενικά ενώ δείχνει πλούσια σε πρωτείνες και θρεπτικά συστατικά αφενός ο οργανισμός δεν τα αποροφάει και ειδικά τα γαλακτοκομικά και εφετέρου γεμίζεις το σώμα σου με τοξίνες και άλλες βλαβερές και τοξικές ουσίες. Η σωστή διατροφή ειναι η αλκαλική ωμοφαγική χορτοφαγία.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.