# #

5 Οκτ 2013

«τι συμβαίνει μετά, αφού υπογράψω ένα ψήφισμα;»



Αγαπητά μέλη του κινήματος, 

Συχνά με ρωτούν «τι συμβαίνει μετά, αφού υπογράψω ένα ψήφισμα;». Και η αλήθεια είναι πως συμβαίνουν τα ΧΙΛΙΑ ΔΥΟ! Κάθε εκστρατεία του Avaaz γεννιέται μέσα από μία παγκόσμια ανάγκη για δράση πάνω σε θέματα που μας απασχολούν. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε τις πιο κατάλληλες τακτικές για να δώσουμε δύναμη στις φωνές μας και να φέρουμε αλλαγή. Δες παρακάτω δύο απ’τις νίκες μας των τελευταίων εβδομάδων: 

Θυμάσαι όταν 2 εκατομμύρια από εμάς ενώσαμε τις φωνές μας για να αποτρέψουμε το μαστίγωμα ενός 15χρονου θύματος βιασμού στις Μαλδίβες; Η ποινή του κοριτσιού αναιρέθηκε! Δες τι έκανε η ομάδα μας για να κερδίσουμε: 



Maldives ad
Οι διαφημίσεις μας, απείλησαν άμεσα τα κέρδη των αρμοδίων οι οποίοι έχουν επενδύσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις
  1. Μιλήσαμε με τις ώρες με το Γενικό Εισαγγελέα των Μαλδίβων και με Υπουργούς και επικοινωνήσαμε μέχρι και με τον Πρόεδρο της χώρας μέσω του προσωπικού του email.
  2. Χρηματοδοτήσαμε δημοσκοπήσεις που απέδειξαν πως οι πολίτες των Μαλβίδων στηρίζουν μαζικά μεταρρυθμίσεις για την προστασία των κοριτσιών. Επίσης δημοσιεύσαμε ένα άρθρο σε μια γνωστή εφημερίδα.
  3. Πείσαμε έναν κορυφαίο, λόγιο Ισλαμιστή να μιλήσει ανοιχτά κατά της τιμωρίας του μαστιγώματος.
  4. Απειλήσαμε πως θα τυπώσουμε μια διαφήμιση (δες δεξιά) σε τουριστικές εκδόσεις, κάτι το οποίο θα είχε επιπτώσεις στο σημαντικότερο κλάδο της χώρας.
  5. Επισκεφτήκαμε τις Μαλβίδες και την τοποθεσία όπου κρατούσαν το κορίτσι και πιέσαμε τους αρμόδιους.

Ο Ahmed Shaheed, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της χώρας είπε «Η συμβολή του Avaaz ήταν η αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία για να ανατραπεί η ποινή του μαστιγώματος. Το ψήφισμα που υπογράφηκε από εκατομμύρια πολίτες, η επίσκεψη στη χώρα, η δημοσκόπηση, και το επίμονο κυνηγητό αποδείχτηκαν ακαταμάχητα.»
Ένα άλλο παράδειγμα: Θυμάσαι όταν σχεδόν 2 εκατομμύρια από εμάς ενωθήκαμε για να σταματήσουμε εκείνους που καταδίωκαν την φυλή των Μασάι από τα πατρικά τους εδάφη στην Τανζανία, γιατί ήθελαν να μετατρέψουν την περιοχή σε πάρκο για κυνηγούς; Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μπορούν να παραμείνουν! Το αρχικό ψήφισμα προσέφερε μια γερή βάση για τη μετέπειτα δράση της ομάδας μας: 

Maasai
Γυναίκες της φυλής Μασάι σε διαμαρτυρία για την έξωσή τους. Φωτογραφία του Jason Patinkin
  1. Στείλαμε το CNN και τη Guardian να επισκεφτούν τους Μασάι και να κάνουν το θέμα παγκόσμια είδηση.
  2. Δώσαμε συμβουλές σε γέροντες της φυλής σχετικά με τη στρατηγική της εκστρατείας τους.
  3. Πλημμυρίσαμε τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς με μηνύματα προκαλώντας συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο
  4. Δημοσιεύσαμε μια σκληρή διαφήμιση σε εφημερίδα της Ανατολικής Αφρικής η οποία ξεμπρόστιασε την κυβέρνηση δημόσια.
  5. Πείσαμε διπλωμάτες σε παγκόσμιο επίπεδο να αναδείξουν το θέμα φέρνοντας την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
  6. Στηρίξαμε χρηματικά εκατοντάδες γυναίκες και γέροντες της φυλής ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα και να κάνουν κατάληψη του χώρου απέναντι απ’το γραφείο του Πρωθυπουργού για βδομάδες ολόκληρες, αρνούμενοι να φύγουν χωρίς να τους συναντήσει.
Education cheque
Ο Gordon Brown είπε: «Ένα εκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκε από το καταπληκτικό Avaaz.org, μέσα σε λίγες μόνο μέρες.» 

Brazil Open Vote
Κορυφαίος Βραζιλιάνος Γερουσιαστής συμμετέχει στη γυμνή διαμαρτυρία του Avaaz προς υποστήριξη της "φανερής ψηφοφορίας" στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε»
Η νίκη ανήκει στη φυλή των Μασάι, αλλά το κίνημά μας τους βοήθησε να κερδίσουν κάνοντας το πρόβλημά τους γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την προβολή που τους δώσαμε ήταν αδύνατο για την κυβέρνηση να τους αγνοήσει. Αυτή η νίκη φέρνει ένα αίσιο τέλος σε μία διαμάχη 20 χρόνων!!

Τα ψηφίσματα που υπογράφουμε είναι μόνο ένα μέρος της δράσης μας. Κάνουμε ΠΟΛΛΑ περισσότερα! Την περασμένη βδομάδα, συγκεντρώσαμε 1 εκατ. δολάρια μέσα σε μερικές μέρες για να πιέσουμε τις δωρήτριες κυβερνήσεις του ΟΗΕ να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων απ΄τη Συρία. Στη συνάντησή μου με τον ΟΗΕ, εκπροσωπώντας τα 40.000 μέλη του Avaaz που στήριξαν χρηματικά την εκστρατεία, έβαλα την επιταγή στο τραπέζι και προσκάλεσα τις κυβερνήσεις να πολλαπλασιάσουν το ποσό για να παρέχουμε εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα της Συρίας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Παιδεία, Gordon Brown, ο οποίος ήταν επικεφαλής της συνάντησης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του κινήματός μας ως μία «εντυπωσιακή και εύστοχη παρέμβαση» για να πιεστούν οι δωρητές να συνεισφέρουν!

Πολύ συχνά, δεν είναι η ομάδα του Avaaz, αλλά τα μέλη του κινήματος μας που ασκούν την άμεση πίεση. Για παράδειγμα στη Βραζιλία, είμαστε στο τσακ να νικήσουμε έναν τεράστιο αγώνα κατά της σκοτεινής πρακτικής της ‘μυστικής ψήφου’ του Κογκρέσου. Με την τεράστια πίεση που ασκήσαμε καταφέραμε την Κάτω Βουλή. Τώρα τα τηλέφωνα των Γερουσιαστών έχουν πάρει φωτιά αφού μέλη του Avaaz απ’όλη τη Βραζιλία χρησιμοποιούν το online τηλεφωνικό εργαλείο μας για να τους καλέσουν απευθείας. Ειδικοί λένε πως ή νίκη είναι πιθανόν να έρθει μέσα στις επόμενες μέρες!

Αυτό που κάνει τις εκστρατείες μας ασταμάτητες είναι ο μαγικός συνδυασμός ενός γιγαντιαίου και δραστήριου κινήματος πολιτών που είναι διατεθειμένο να μιλήσει ανοιχτά, να πιέσει αρμόδιους και να χρηματοδοτήσει δράσεις, και μιας μικρής ομάδας έμπειρων ακτιβιστών που οργανώνουν έξυπνες, δημοκρατικές και στρατηγικές δράσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε ο ένας άλλο, να αυξανόμαστε και να συμμετέχουμε ολοένα και περισσότερο θα προσφέρουμε απεριόριστο καλό στον κόσμο μας. Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή και την χαρά που μας δίνεις με τη συμμετοχή σου και τη δράση σου σ’αυτό το κίνημα. Μαζί έχουμε δημιουργήσει κάτι πραγματικά πολύτιμο. Ας συνεχίσουμε να δυναμώνουμε το Avaaz.

Με αγάπη και εκτίμηση,

Ο Ricken και η υπόλοιπη ομάδα

Υ.Γ. Ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά το Avaaz διαφέρει από άλλους διεθνείς οργανισμούς απ΄ την άποψη ότι είμαστε 100% χρηματοδοτούμενοι και κατευθυνόμενοι από τα μέλη μας. Δημοσκοπούμε την κάθε μια εκστρατεία, στέλνοντάς τη σε ένα τυχαίο δείγμα των μελών μας. Με αυτόν τον δημοκρατικό τρόπο καταλαβαίνουμε ποια θέματα απασχολούν τα μέλη μας, και ποια όχι και προβλέπουμε την αντίδραση του συνόλου των μελών μας. Μπορεί να είμαι ο επικεφαλής, αλλά εσείς είστε τα αφεντικά μου. Αν δεν συμφωνείτε με μια εκστρατεία η ομάδα μας πιάνει και πάλι δουλειά και βρίσκει ένα καλύτερο θέμα για εσάς. Και όταν λέμε 'συμφωνείτε' δεν εννοούμε το 51%, αλλά το 81%. Ποτέ, μα ποτέ δεν έχουμε σπάσει αυτόν τον κανόνα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι οι δράσεις του κινήματός μας πηγάζουν απ’τη η δική σου γνώμη και τη συλλογική γνώμη του κινήματος μας και συνδυάζονται με τις πιο έξυπνες προτάσεις της ομάδας μας καθώς και συνεργατών και ειδικών.

Επιπλέον, αν σκεφτείς πως το 100% των εσόδων μας προέρχεται από μικρο-δωρεές (σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε δωρεές από εταιρίες, κυβερνήσεις, ιδρύματα, ή ακόμα και δωρεές ιδιωτών που ξεπερνούν τα 5000 ευρώ), τότε ίσως να συμφωνήσεις ότι το Avaaz είναι ένας απίστευτα καθαρός οργανισμός παγκόσμιας λαϊκής έκφρασης. Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, το Avaaz στηρίζεται από μια υπέροχη ομάδα ταλαντούχων και αφοσιωμένων ανθρώπων, τους οποίους εύχομαι να μπορούσα να στους γνωρίσω. Αυτός ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών του κινήματός μας είναι η μαγική συνταγή για να χτίσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε.

Ricken,Avaaz,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.