# #

1 Οκτ 2013

Ελληνικό χαστούκι 20 δις ευρώ στον Ερντογάν! Iστορική δικαίωση δύο φτωχών Ελλήνων από την Κατερίνη

Ελληνικό χαστούκι 20 δις ευρώ στον Ερντογάν!
..Τον δρόμο για να διεκδικήσουν Έλληνες 12.000 ακίνητα, αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την Τουρκία, ανοίγει η -ιστορική- δικαίωση δύο φτωχών Ελλήνων από την Κατερίνη και την Καβάλα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έριξε ηχηρό χαστούκι στον Ερντογάν, υποχρεώνοντάς την Τουρκία να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή τους απαγόρευσε να κληρονομήσουν τα ακίνητα της αδελφής τους στην Κωνσταντινούπολη! 
Νωρίτερα, τα δύο αδέλφια Φωκά, είχαν κερδίσει στο..
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την αξία της κληρονομιάς, με ποσό που ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.
Γράφει ο Γιώργος Τρικαλινός
Τα χρήματα πρέπει να δοθούν από το τουρκικό κράτος τους επόμενους μήνες, ως αποζημίωση για την κληρονομιά της αδελφής τους Πολυξένης, για ακίνητα που είχαν δημευθεί το 1997, μεταξύ των οποίων τρεις πολυώροφες οικοδομές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Η υπόθεση θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς, για πρώτη φορά, επί της ουσίας δίνει το δικαίωμα στους απογόνους των ξεριζωμένων Ελλήνων (και κυρίως αυτών που έζησαν το Πογκρόμ του ’55) να επιστρέψουν στην Τουρκία και να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους (τα λεγόμενα “βακούφια” που υπολογίζονται σε 12.000 ακίνητα, στις καλύτερες περιοχές της Πόλης). Και, επειδή τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές “φιλέτα” και έχουν ήδη δημευθεί από το τουρκικό Δημόσιο και πουληθεί, ή χρησιμοποιούνται ως “κοινής ωφελείας” (σχολεία, ορφανοτροφεία, τζαμιά κλπ) οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους, μπορούν να πάρουν ότι και οι αδελφοί Φωκά από την Τουρκία: Αποζημίωση, ηθική αποζημίωση και τόκους…
Με ομόφωνη απόφαση (31206/02) στις 29-09-2009 το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, -του Γιάννη που κατοικεί στην Κατερίνη και του Βαγγέλη που κατοικεί στην Καβάλα- επιφυλάχθηκε όμως να αποφασίσει τότε για την αποζημίωση θεωρώντας ότι δεν ήταν ώριμο το αίτημα, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους διαδίκους να προχωρήσουν σε φιλικό διακανονισμό.
Οι αδελφοί Φωκά
Οι αδελφοί Φωκά
Αφού κατέστη άκαρπη κάθε προσπάθεια διακανονισμού το ΕυρωπαΪκό Δικαστήριο σήμερα 1-10-2013 εξέδωσε ομόφωνη και πάλι αποφαση (με την συμμετοχή Τούρκου δικαστή)με την οποία καταδικάζει την Τουρκία να αποζημιώσει τους Αφους Φωκά με το ποσό των 5.000.000 ευρώ με τόκο υπερημερίας 3 ποσοστιαίες μονάδες προσυαξημένες στο οριακό επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας και 15.000 Ευρώ για έξοδα και δαπάνες.
Η Πολυξένη Φωκά- Πιστικά
Η Πολυξένη Φωκά- Πιστικά
Η Τουρκία οφείλει να καταβάλλει το ανωτέρω ποσό με την οριστικοποίηση της απόφασης που θα γίνει μετά από 3 μήνες.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δείχνει συνέπεια και σεβασμό στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και έχει αποζημιώσει όλους τους Έλληνες δικαιούχους αποζημιώσεων.

22 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ο δικαστικός μαραθώνιος των Αφων Φωκά ξεκίνησε το 1991 όταν η αδελφή τους Πολυξένη Πιστικά η οποία είχε υιοθετηθεί το 1954 από τον Απόστολο Πιστικά και την σύζυγό του Ελισάβετ που ήταν από τους πιο επιφανείς και δημιουργικούς ανθρώπους της Ελληνικής ομογένειας στην Πόλη συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του ιδρύματος Βαλουκλή ως ψυχοπαθής και ορίσθηκε διαχειριστής της περιουσίας της ο πρόεδρος του Ιδρύματος κος Καραγιάννης.
Η Πολυξένη Πιστικά απεβίωσε στο ψυχιατρικό τμήμα του Βαλουκλή , στις 24-4-2000 και η Τουρκία κατέσχεσε την περιουσία της αφήνοντας μοναδικούς κληρονόμους τους αδελφούς της Ιωάννη και Βαγγέλη Φωκά.
Το Τουρκικό κράτος κατ’ εφαρμογή “μυστικών διαταγμάτων του 1964″δεν επέτρεψε στους αδελφούς Φωκά να κληρονομήσουν την αδελφή τους και το 2002 αφού εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα στην Τουρκία κατέθεσαν προσφυγή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας .
Η Τουρκία οφείλει να καταβάλλει το ανωτέρω ποσό με την οριστικοποίηση της απόφασης που θα γίνει μετά από 3 μήνες.
——-Τη νομική ομάδα που χειρίσθηκε την υπόθεση Φωκά στο ΕΔΑΔ εκτός από τον κο Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη αποτελούν ο κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης (υπόθεση Λοιζϊδου) και ο Τούρκος δικηγόρος Κων/πολης Οκαν Χεμνσινλίογλου.
Ο "πρωτεργάτης" της ιστορικής δικαστικής απόφασης, δικηγόρος Δ. Γκελντής
Ο “πρωτεργάτης” της ιστορικής δικαστικής απόφασης, δικηγόρος Δ. Γκελντής
Ο κος Δημήτρης Γκελντής από την Κατερίνη δήλωσε:
– Η υπόθεση των Αφών Φωκά έχει ανοίξει ήδη από το 2009 τον δρόμο για διεκδικήσεις των περιουσιών των Ελλήνων που κατά καιρούς δήμευσε το Τουρκικό Κράτος. Πρόχειροι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τα ακίνητα που δημεύθηκαν είναι κοντά στα 12.000 και η αξία τους υπερβαίνει τα 20 δις. Ευρώ.
–Η Τουρκία οφείλει να καταβάλλει το ανωτέρω ποσό με την οριστικοποίηση της απόφασης που θα γίνει μετά από 3 μήνες.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δείχνει συνέπεια και σεβασμό στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και έχει αποζημιώσει όλους τους Έλληνες που δικαιώθηκαν στο ΕΔΑΔ.
– Με την σημερινή απόφαση του ΕΔΑΔ για αποζημίωση στους αδελφούς Φωκά κλείνει με τον καλύτερο τρόπο ενας δικαστικός μαραθώνιος όπου δεν διεκδικήσαμε μόνο την υλική και ηθική αποκατάσταση μας αλλά κερδίσαμε και την αξιοπρέπειά μας δημιουργώντας ευνοϊκη συγκυρία για προσφυγές κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ.
http://www.itabloid.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.